Porod

Otázku položila: Martasek89 18.4.2011 12:03

Napadla mě otázečka - Během porodu má rodička napíchlou nějakou kapačku, nebo tak něco ? Je mi jasné, že se třeba píchá něco na uklidnění, nebo jí dají epidurál, ale mimo to je ještě něco ? Ať vím, jestli se mám na něco "těšit" :-( :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mě to nedá a musím Vám něco napsat. Komplikace se samozřejmě dít můžou a žíla je pak potřeba, ale ten přístup- napíchávání žil preventivně mě v nemocnici celkem vytáčí. To, že to je vstup do těla asi nikdo dneska neřeší..To, že se z porodu dělá něco umělýho, co vyžaduje záchranu života.. Navíc, já jsem zdravotní sestra a píchnout něco akutně- a´t už do žíly nebo svalu není o nic složitější než napíchnout kanylu. Krom toho u porodu se málokdy stane to, že je něco tak akutní, že se nestihne žíla napíchnout. Tam se akorát tak dává oxytocin, minerály, glukoza a to i když je to akutní, nic víc.. Takže nevím, pro jaký akutnější případ to preventivně dělat. Pokud se to semele k císaři, tak i tak je čas na naíchnutí kanyly a než člověka uspí, tak to stejně trvá 30min..
    Mě ten dnešní přístup dost rozčiluje- zdravé matky s napíchlýma žílama-kdyby něco- a když už jí máš, tak proč nedat různé chemikálie že?

  • Záleží an tom, jestli máš GBS-to ti pak nechaj zajištěný žilní vstu nebo jestli ti porod urychlujou.. Ale jako rutina by to být neměla..

  • lulatko18.4.2011 12:29

    Nebude-li nějaká komplikace, na lůžko bys připoutána být neměla. Jen leda ten streptokok, ale to je kapačka tak na max. 20-30 minut. Zůstala by Ti akorát zavedena kanyla, kdyby Ti časem museli podat další dávku atb, ale s tou se můžeš normálně pohybovat, chodit.

  • Ahojky..
    Hele příjmou tě, pokud budeš mít ještě vodu, natočí ti bříško aby zjistili jestli se tam něco děje a v jakém stavu je mimčo...
    pak příjde doktor udělá ti vnitřní vyšetření, zjistí nakolik jsi či nejsi otevřená... podle toho ti pak dají klystýr, pak tě pustí se umýt.. znuvo tě vyšetří, budeš už v té jejich supr košilce a podle výsledků a toho jak se budeš či nebudeš otvírat a v jakém stavu bude mimi do tebe začnou rvát různé léky... můžou ti dát 1-2 injekce na změkčení čípku, ty se píchají do zadečku, mě dávali kapačku oxytocinu jen u druhého porodu a to aby porod uspíšili, protože jsem byla už dlouho bez vody a to pak hrozí infekce..
    tzn. že ty jako prvorodička o vodu pravděpodobně nepříjdeš, tudíž počítej spíš s pár injekcema do toho zadku, jinak se ničeho neboj...
    epidurál není formou kapačky ale píchá se do míchy (?) ten já neměla tak přesně nevím ale je to taky zřejmě forma injekce, ten ti musí dát ve správnou dobu aby z tebe vyprchal do té doby než budeš otevřená abys věděla kdy tlačit...
    ;)
    stačí to tak? Dyžtak se ptej, rodila jsem dvakrát ;) Jinak přeju mnoho štěstí a ať to máš rychle za sebou ;)

  • Měla jsem napíchnutou kapačku, ale až poté, co mi chtěli porodníci urychlit zacházení branky. Hrozně pomalu jsem se otevírala, tak mi dali nějaký preparát, po kterém mi branka zašla rychleji.

  • Mě napíchli kapačku antibiotik, protože mi zjistili zánět močáku a už se to nestihlo doléčit. Tak pro jistotu.

  • u mě to bylo tak: (nechtěla jsem epidurál a nedávali mi ani nic jiného na utišení ), ale měla jsem napíchlou kanylu, kdyb mi náhodou museli něco akutně píchnout.

  • Ahoj Marti, kanylu do žíly zavádějí někde raději preventivně ještě v době, kdy je rodička ještě v relativně "malých" bolestech pro případné podání léků. Já se dnes dozvěděla, že bohužel streptokoka mám, takže mě čekají antibiotika a tak jsem si před paní doktorkou povzdechla, že mě čeká zase kanyla do žilky (mám panickou hrůzu z jehel) a ona mi odpověděla, že by mě čekala tak i tak.

  • Ahoj, já měla kapačku cca po 3 hodinách v porodnici, průběžně mi tam dávali antibiotika, fýzák, glukózu a oxitocin. Bylo to hlavně proto, aby to urychlili a kdyby bylo potřeba císař, abych nejedla a nepila (je to pak blbý kvůli narkóze) a pokud by tě nechali bez glukózy apod., tak bys pak taky mohla být hodně vyčerpaná. Dalo se to zvládnout a brzy se na to zapomene:-). Hodně štěstí. K.

  • napichava se hodne preventivne,ono je lepsi to mit zavedeny nez pak rychle hledat zilu

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist