Popálenina u batolete

Otázku položila: Anonymní uživatelka #279751 16.11.2017 13:11

Ahoj děvčata, malý se dnes ráno opařil čajem. Na většině míst po ochlazení zarudnutí pokožky hned zmizelo. Zbylo mu jen jedno místo (asi 0,5cm na 2cm) nad loketní jamkou, to jsem mu namazala fenistilem. Pak šel s dědečkem na procházku. Vrátili se po hodině a půl s pláčem (plakat začal až na zpáteční cestě). Na zarudnutém místě se mu udělal puchýřek (menší než celá zarudnutá oblast ale i tak celkem veliký, kůže, která tvoří puchýř je celkem slabá). Znova jsem mu to mázla fenistilem a dala nurofen sirup. Pak šel spát. Moje otázka je - je nutné navštívit lékaře? A jak mu to ještě ošetřit, případně ulevit od bolesti?

Děvčata, děkuji všem za radu a za podporu i za uklidnění.
Vyrazili jsme na chirdu hned včera odpoledne, jak se malý probudil. Po probuzení už byl v pohodě. Na chirdě udělali téměř totéž, co bych dělala já, kdybych tam nešla - dali chladivý gel a obvázali (já bych koupila nějakou hydrofilní náplast). Ale návštěva dr mě uklidnila, že bude malý po odborným dohledem. Dnes jsme byli na převazu, byla tam jiná dr, která hned říkala, že to má malinký a že to vypadá v pohodě, namazali už jen calciovkou a zavázali.
Supermatce přeju, aby nikdy nemusela ve vážné situaci poznat, že náhoda je blbec.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka216.11.2017 14:51

    Chtěla bych teda vidět děti anonymní uživatelky 302718, protože ti musejí mít doma asi všechno polstrované a s bezpečnostními alarmy, protože já neznám žádnou (sebedokonalejší) matku, které by se nestalo, že si dítě v dětství někde natluče, přetočí se z postele, spálí se, rozbije, rozsekne hlavu apod. A to jako matka, která se na tři vteřiny otočí od postele nebo přebalováku a dítě jí spadne na hlavu na zem, se má hned hroutit z toho, že ho chtěla zabít a je mizerná matka? Ach jo.
    279751 Nic si z toho komentáře nedělejte, stát se to může vždycky a myslím, že z naší generace snad není nikdo, kdo by neměl nějakou jizvu. Prostě dětem se stávají nehody, ať už u toho jsme nebo nejsme my dospělí. Můžeme být akorát vděční, když to dopadlo takto dobře jen jedním puchýřem a nestalo se nic horšího. Určitě kvůli tomu nejste horší matka než ostatní.

  • pokud je opařené místo větší, než bříško prstu tak u malého dítěte mi Dr na kožním říkala, že raději dojít hned., protože u nich je i menší místo celkem velkým procentem plochy kůže na těle.
    pro příště doporučuji pořídit domů BurnJel, kterým se popálené místo natře a který působí dlouhou dobu. nevím, jak dlouho jsi chladila, ale popálené/opařené místo se má chladit 30min, protože je to horké kus přes tu svrchní vrstvu kůže. navíc bych doporučila přikrýt něčím, co nebude kůži tolik dráždit a bude to větrat. bezprostředne po opaření natřít fenistilem a pak schovat do rukávu a jít ven, takže se nemůže další horkost "odvětrávat" není dobré.

  • chmelinda16.11.2017 13:30

    Podle toho co píšete, tak je popálená plocha docela velká, když i potřebuje ulevit od bolesti. Určitě bych zašla k lékaři. Je riziko, že mu do toho může dostat infekce. Chápu, že máte obavu s tím jít k lékaři, aby to nebylo na Vás, že dítě nehlídáte, ale rozhodně bych to ne podceňovala. A to na sebe strhl hrnek? Přeci sáček ho nemohl tolik popálit.

  • chmelinda16.11.2017 13:31

    Souhlas s Anonymní uživatelka 358865, pokud je plocha větší než bříško prstu, tak bych šla k dr.

  • marketaj16.11.2017 19:01

    Odkud jsi? Nejsi pobliz popaleninoveho centra? Po osobni zkusenosti doporucuji vyrazit i ted nechat to prekontrolovat dr at z pohotovosti nebo z popálenin. V praze se jezdi rovnou na vinohrady.
    Syn u stolu se natahnul po krutonech ale rukou zavadil o talir s polivkou a oparil si predlokti. Okamzite to slo pod vodu a ja volala na pohotovost, kde mi rekli, ze mam dale chladit alespoň pul hodiny a pokud se to bude zvětšovat, tak na vinohrady.
    Jelikoz mu byl rok a pul a vim, ze u deti popaleniny neni radno podcenovat, tak radsi pro muj klid jsme jeli. Nastesti to nebylo cele predlokti, ale misty to byla popalenina druheho stupne. Sterilne zakryli, tak aby se to neprichytlo k textilu a chladit jsme meli celou noc. Nasledovaly dve kontroly.
    Takovahle nehoda se stane raz dva, ale je lepsi aby to videl dr nez resit komplikace.

  • Mě se také opařila dcera a to rovnou tím čajem. Odbočím, že nechápu jak si tady anonymka představuje hlídat dítě 24 hodin denně. Nás u toho stolu sedělo 5 a stačila jedna blbá vteřina a nestihl to nikdo. Šla hned pod vodu a mazali jsme to pořádnou vrstvou arniky dobré dvě hodiny než zarudnutí zmizelo. Naštěstí puchýř nebyl. S puchýřem a pokud si ještě stěžuje na bolest bych s lékařem neotálela. Hlavně si nic nevyčítejte. Může se to stát každé z nás.

  • sono216.11.2017 21:50

    Tak ja to absolútne nevidím tragicky. Keď je už puchýr, ten by som prepichla sterilnou ihlou. Dala by som na to framykoin zásyp. Už sa to bude len hojiť.

  • Jak se ti může batole oparit čajem nedavas pozor?Chceš ho zabít??to jsi matka? Jdi k lékaři nenechala bych to jen tak

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist