Pomůžete mi s výběrem knih z kánonu?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #324105 19.11.2017 19:00

Ahoj, většinu knih mám už vybraných, ale pár mi jich pořád schází a nevím, které si vybrat. Jedna kniha mi chybí ze světové literatury 20. a 21. století a tři z české literatury 20. a 21. Bohužel, nejsem zrovna fanda českých knih, i když to může znít blbě. Ne, že bych nás neměla ráda, to ani náhodou, ale mým favoritem je světová literatura 19. století. Proto se mi zbytek blbě vybírá. Chtěla bych něco, co je hodně zajímavé, čtivé a ne nějak zbytečně složité.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • buccaneerka219.11.2017 19:26

    Nepíšeš, které máš už vybrané, tak nevím, zda se netrefím do nich, ale z té světovky bych osobně četla Vyhoďme ho z kola ven (zfilmováno jako Přelet nad kukaččím hnízdem) a My děti ze stanice ZOO (to se mi četlo fakt samo, i když je to pro silnější povahy). Z české za mě vede na 100 % Spalovač mrtvol (ale zase člověk na to musí mít žaludek), potom bych přečetla Krysaře (čtení na jedno odpoledne, je to kratičké a známé téma). Třetí bych asi doporučila Bílou nemoc (dramata přečteš taky rychle, nejsou tam opisy, přímo jenom akce, takže otázka dvou tří hodin čtení). Z české jsem četla prakticky všechno, co tam máš, a myslím si, že máte takový dobrý stravitelný seznam - nešla bych akorát do Švejka, Nových mýtů a Edisona (to jsem fakt nepochopila, tak bych o tom nic neřekla u maturity).

  • Přítelkyně z domu smutku, Báječná léta pod psa, Na západní frontě klid, Petr a Lucie (to je krátké, to přečteš raz dva)

  • No.. Opravdu se netěším, až tohle budu taky řešit. Zatím je ještě čas, odevzdat to máme někdy v březnu :D A asi s tím taky budu dost bojovat. Jinak ale s většinou souhlasím, co tu holky psali. Ten zbytek neznám :D

  • Jeee, holka, to je pro mě ta nejlepší část literatury, jakou jsem kdy ve škole brala, šla jsem pak studovat češtinu na vysokou a tam jsme první rok a půl četli jen literaturu národního obrození, to byl děs. Holky už ti nejlepší doporučily, já si jdu některé z knih půjčit znovu, úplně mě to nalákalo.... :-)

  • bestie20.11.2017 14:16

    Já bych dodala, že Nikola Šuhaj loupežník a Ostře sledované vlaky jsou opravdu útlé knížečky. První z nich jsem četla, je to docela příjemné. Proměna taky nebude nic dlouhého (i když koukám, že Kafku zařadili do světové literatury) a je to zajímavé čtení. Co se týče mých srdcovek, vybrala bych si Orwella, Kerouaca, Keseyho, Bukowskiho a Tolkiena. Lákal by mě i Nabokov (ale Lolitu jsem nečetla).

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist