Pomoc přítele u domácích prací

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52618 29.12.2011 21:21

Taky vaši chlapi tak neradi pomáhají? My teda spolu ještě nebydlíme, ale přítel většinou vyspává do oběda a nenechá se vzbudit. Do té doby tedy něco uvařím, nachystám, naobědváme se. Pak když chci pomoct aspoň s úklidem nádobí, tak se kolem toho snese tolik řečí, někdy dojde i na hádky, že to radši uklidím sama. Jak pro ně ty práce udělat příjemnější? Aby mi sám někdy řekl, jestli nechci s něčím pomoct.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Sydzej6029.12.2011 21:24

    ahoj mě chlap nepomáhá skoro s ničím.co akorát udělá je,že nařeže dřevo a zajede semnou na nákup.máme 3děti a všechno dělám doma sama.sekám si i dřevo.

  • Verousek8929.12.2011 21:39

    Ahoj, já měla tento problém také s přítelem, ale teda až potom, co jsme se sestěhovali, už mi to fakt lezlo na nervy, protože když jsem se potřebovala učit do školy a když jsem od něj žádala, aby udělal alespoň nádobí, tak nejdřív byla fůra řečí a pak výčitky, že jsem mu nepomohla.. když jsem měla čas, tak jsem si vše udělala sama. Můj přítel totiž žil s mámou, která ho obskakovala a on si na to zvykl, pak žil s tátou, který zase pro změnu neuklízel vůbec, takže tam ho k úklidu také nikdo nenutil... V tu dobu jsem mu řekla, že mu nehodlám dělat služku a že ať se vzpamatuje, že je dospělý a už nežije s maminkou, docela dost jsme se kvůli tomu pohádali a řekla jsem mu, že jestli se to nezmění, tak že odcházím, že takhle žít nechci. Od té doby je jak vyměněný, to ho vždycky musím pochválit, jak jsem z toho nadšená :) V současnosti nejen, že mi pomáhá, ale sám vysaje, udělá nádobí, nakoupí. Pomáháme si navzájem, jak kdo zrovna má volno.

  • Mám staršího přítele, který žil dlouho sám, takže i ví, jak dá starost o domácnost někdy zabrat. Udělá bez řečí všechno a hlavně to dělá sám od sebe, rád vaří, bez řečí umeje nádobí, většinou ho i uklidí. Utírá prach a hlavně si po sobě sám okamžitě všechno uklidí. Na mě poslední dobou zbývá zametání a vytírání. Do práce nosí košile a protože já jsem pěknej vztekloun a nejdou mi pořádně vyžehlit, dělá to často on sám. Dokáže si sám bez keců vyprat, když vidí, že já to nestíhám. V tomhle je zlatíčko. Ale jeho bratr je přesný opak. Jeho žena z něj byla na prášky, kde mu co upadne, tam to taky zůstane, neuvaří ani polívku z pytlíku, na nádobí nešahne, jelikož to je práce pro ženskou... nedělá doma prostě nic a nehlo s ním, ani když se jim narodilo dítě a ona doma absolutně nestíhala. Hádala se s ním denně, vysvětlovala mu to, domlouvala mu a nic. Už je zvyklí, že po něm někdo uklidí, tak na to sere.
    Zkus si to se svým přítelem vyřídit dřív, než spolu začnete bydlet a nedělej za něj všechno. Asi nedonutíš chlapa vytřít, ale aby uklízel aspon po sobě, umyl nádobí, které zaprasil, to by zvládnout mohl. Někteří chlapi ale nikdy nepochopí, že mokrá osuška se neválí v koupelně po zemi, nebo se nezchmoutá do koule a nehodí do rohu :)) Já jsem ráda, že můj přítel je vycvičen životem a tenhle problém nemám, protože za bordel jsem schopná vraždit:) Nevím kolik příteli, ale myslím si, že čím mladší, tím líp ho ještě zvládneš předělat. Starší je už zvyklí na své a jen tak ho nezměníš;)

  • Tak to ti radím, abyste si v tom udělali jasno, než spolu začnete bydlet. Jinak bude pozdě, chlap si zvykne na luxus, že nemusí nic a ty všechno oddřeš a pak už bude pozdě ho k něčemu dokopat. Jestliže to v sobě nemá buď od přírody nebo z domova, že by pomáhal, tak nečekej, že ti bude pomáhat rád nebo že dobrovolně přijde, že ti s něčím pomůže. Když se k tomu sám nemá, stanovte si normálně pravidla, kdo, kdy a co dělá - chlapi totiž potřebují pravidla, nejhorší je, když čekáš, že se třeba sami nabídnou, ale nic neřekneš. Pak je z toho jen zklamání, výčitky a hádky. Musíš s ním jako s pejskem, pokud něco udělá, tak mu dát najevo radost, pochválit ho, oni to prostě potřebují jako motivaci. Já jsem si tímhle bojem prošla nedávno, protože jsem to právě zanedbala, když jsme spolu před x lety začínali bydlet. Mít nového chlapa, tak si na to určitě dám pozor hned ze začátku.

  • Hlavní chyba: udělat všechno sama!!!! Zaprvé bych mezitím, co bude spát udělala jen minimum věcí a něco nechala na něj, aby prostě nepřišel zase k hotovému.
    Za druhé: když mu dáš něco na práci a udělá to špatně nebo ne hned, hlavní je vydržet a neudělat to sama!
    Příjemnější pro něj domácí práce asi těžko uděláš.

  • Nedávno tady byla podobná diskuze, mě teda manžel pomáhá se vším. Kromě žehlení snad pomáhá se vším. Střídáme se, dokáže uvařit, prostě si najde recept na netu a ukuchtí, někdy se třeba něco nepovede, ale většinou super. Když nestíhám, tak prostě uklidí, vysaje, svoje prádlo si taky dokáže vyprat, přebalit a koupat malýho je samozřejmost, umeje okna, dojde nakoupit. Prostě někdy to dělám já, někdy on. Prostě normálka. Když jsem měla problémy s kojením, tak v noci vstával k malýmu, já si nahřívala prsa a on zatím přebalil malého a pak jsem mu ho donesla a on ho dal odříhnout a uložil do postýlky. Já mezitím odsávala. Prostě pomoc k nezaplacení. Některé věci umím lépe já, některé on. Prostě si pomáháme, je to zlato. U nás doma taky všechno dělala mamča a já to tak nechtěla mít, tak jsme si stanovili pravidla hned na začátku, ale je pravda, že to má člověk daný výchovou a zvykem z domova. Než jsme měli myčku, tak bylo pravidlo, jeden vaří, druhej myje nádobí. Nebo jeden vařil, druhej uklidil byt, abychom měli odpoledne volno a užili si ho. Teď co máme broučka, tak třeba jeden jede na procházku, druhej vaří a tak. Prostě se vždycky nějak dohodneme, já třeba dneska dělala oběd, manžel večeři. Když přijedeme z většího nákupu, tak jeden se postará o prcka a druhej uklidí nákup. A podobně. Nevím na kolik jsem vyjimka, ale manžela si za to všechno vážím a hodně ho chválím, je to zlato.

  • Měla jsem jednoho takového přítele...Na všechno miliony let času...anebo se s tím nepáral vůbec..Souhlasím s holkama, stanovit si jasná pravidla...musíte být parťáci...ten to a ten zas tohle....
    Můj manžel je zlato, všecko se mnou jede napůl, od doby, co máme kloučka i víc...v noci vstává a nosí mi ho na kojení, přebaluje, koupe, venčí....jednou týdně vysaje a vytře celý byt. Já zase většinou vařím, myju okna, koupelnu, wc, utírám prach, a starám se o prádlo, nakupujeme na střídačku...nemůžu si stěžovat!
    Nastav pravidla, dokud je čas, pak ti zbydou jen udřené ruce, k tomu děti a frustrace!

  • Martasek8930.12.2011 8:41

    Tak u nás je to skoro naopak :) Teda ne přímo naopak, ale u nás mám pocit, že poslední dobou dělá plno věcí právě můj chlap. Ale je to tím, že máme mimi a tak dost času musím věnovat dcerce. Manžel strašně rád vaří, takže toho využívám, pač sama moc vaření nemusím, raději peču :) U toho rovnou myje nádobí a podobně, takže dělá vše. Tedy jak se řekne, že je větší úklid a tak, tak si rozdělíme pokoje, ale když na to přijde, zvládne vše, jen žehlení taky nemusí :)

  • Podle mě chlapa nezměníš. Je to dané i vedením v rodině. Můj přítel byl odmalička veden k tomu, že museli s bráchou umýt nádobí, neměli sestru, tak nebyl nikdo jiný, kdo by to za ně udělal. Dokonce umí vařit i lépe než já :) A hned se cpe ke smažení cibulky :) tak doufám, že jo to nepřejde a bude pomáhat, i když spolu třeba budeme bydlet :)

  • Simone30.12.2011 13:53

    My už jsme se tady o tom tématu bavily a asi je to téma nekonečné, protože každý chlap je jiný a každá žena je jiná. Já bych třeba nesnesla muže, který by se nepodílel na domácích pracích. A slovo podílet je opravdu důležité - já vždycky říkám, že chlapi nemají doma s úklidem pomáhat, ale na práci se podílet. A pokud chce hezkou, upravenou ženu, která nebude věčně vystresovaná a bude chtít i hezkou domácnost, musí se snažit. Pokud to někdo má rozdělený tak, že muž pracuje a žena je doma, je to ok. Ale abych já vydělávala, starala se o domácnost a ještě o děti, tak to děkuji, ale nemám zájem. Možná je to radikální řešení, ale pro mě osobně by chlap, co doma nic nedělá, u mě skončil. Nevím, jak spolu dlouho jste, ale pokud přítel nemá vůli teď, těžko ji bude mít za 5, 10 15 let až budou děti. Zkus mu to vysvětlit a říct mu, že pokud máte být oba šťastní, musí se snažit i on a jak píšou holky, nastavte si pravidla. A pokud by s tím nesouhlasil, já osobně bych mu rozchodem pohrozila.

  • petulinkaa1330.12.2011 20:44

    Tak já si nemůžu stezovat,manžel se sám klidně sebere a uklidí mi,často se stává a to uklízim,že přijdu domu a mam vydrhnutou koupelnu,vyluxovano,vytřeno,umyte nádobí,proste vse...žádne reci k tomu nema,ani kdyz se rozhodneme spolecne uklizet :-) žijeme tady oba a jak manžel sám řiká,,mam taky ruce tak proč by si měla dělat všechno sama" :-) jedine do ceho si nenecham sahnout je žehlení :-)

  • Ahojky, můj manžel se mi snaží pomoct. Sice to neni pravidelně, ale občas pomůže. Např.: měla k nám přijít návštěva tak ja chystala neco na zub a manžel mezi tím povysával a poutíral prach. A to jsem mu neřekla ani slovo. Spíše jsem mu říkala, že to udělám, až to nachystám. A on na to, že přece nebudu dělat všechno....
    Rekla bych, že je to výchovou....pokud ho rodiče k ničemu nenutili (aby si uklidil aspon svuj pokoj) tak si myslim, že teď už s ním nic neuděláte.
    Nebo by možná pomohlo si s ním pořádně promluvit. Dát mu třeba nějaké ultimátum...nebo tak něco.

  • no, u toho mého záleží na tom, jak je unavenej. a i tehdy se ho alespon někdy podaří přesvědčit třeba tím, že dostane vychlazené pivečko k tomu úklidu v kuchyni a hnedka to jde :D

  • Já musím manžela také kolikrát popohánět. Takové ty "chlapské" práce dělá doma sám od sebe. Ale uklidit nádobí z myčky nebo sám od sebe vyluxovat, to ho napadne málokdy. Když se nám narodil syn, dělal tyto věci automaticky, aby mi pomohl. Takže vím, že když chce, umí to i sám. Ale jinak ho prostě a jednoduše zaúkoluju. Když mám pocit, že něco nestíhám a nebo že se moc ulejvá, vydám prostě instrukce, které bývají bez většího reptání splněné. A když mě to občas rafne, lehce doma zascénuju, že jsem jeho žena a ne služka nebo pokojská, chápu, že chodí do práce, ale já se celý den při péči o našeho syna rozhodně nekopu do zadku atd.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 217 otázek, kterým se dostalo 271 565 odpovědí a 409 748 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist