Pomáhá doma manžel/přítel?

Otázku položila: Verousek89 28.10.2011 20:45

Holky, taková anketka: Pomáhá vám doma manžel/přítel s domácími pracemi? Myslím spíš sám od sebe, ne, že ho musíte prosit. A jak je na tom třeba s manuálními pracemi (pověsit obraz, vyměnit zásuvku, spravit baterii, atd.)?

Tak to vám teda ooobrovsky závidím :( Já mám přítele, kterého si maminka rozmazlila a on nedělá nic jiného, než sedí u PC :( Nevím, co si mám počít, hodně mi to vadí, za 3 roky, co spolu bydlíme jsem zkusila všechno možné, prosit, žádat, připomínat mu to, nadávat, ignorovat .. nic nepomohlo. Doufala jsem, že to časem pochopí a bude se alespoň snažit, ale už nevím, nic dalšího mě nenapadá. Když ho poprosím, aby mi šel pomoct uklízet, tak to akorát odflákne, aby to měl co nejdříve hotové (a samozřejmě to pak tak i vypadá) nebo se jen vymlouvá.. Občas utře nádobí, ale to jen, když ho poprosím. Bojím se, že až bychom měli děti, že se budu o všechno starat já, zatímco on si bude akorát užívat.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já využívám výhod partnera staršího o dvacet let:))) Žil dlouho sám, takže umí výborně vařit (ale fakt výborně, vymýšlí různé specialitky), takže spíš než já vaří on. Je to bláznivý třídič odpadu, takže s košem běhá on:))) Také ví co je uklízení a jak to dá zabrat, takže nikdy není poházené oblečení a nádobí všude možně, když jde do práce dýl než já, tak ustele. Když dřív, tak mi připraví snídani, někdy i svačinku do práce. Když nestíhám, tak zamete, utře prach, někdy i vytře. Umeje po sobě nádobí, já ho většinou jen uklidím. Připadám si, že se chlubim a vymýšlím si, ale je to tak a jsem štastná, že takového chlapa mám.... je to výhoda starších mužů, kteří se o sebe museli starat sami;) Nicméně, je to spíš výjimka;) takže se netrap, v téhle době je normální, že jsou chlapi tak trochu k ničemu. Je to jen jedna vada na kráse, určitě má plno jiných plusů;) Jo a ještě bych dodala, že jsme spolu 11 let.

  • mm to ti nezavidim uprimne :( myslim ze i tebe to nebavi porad dokola , ja mam nastesti pritele ktery semnou rad uklizi se u toho nasmejem a delame kravinky takze sem rada ze i sam se toho chopi a bez ptani , ale znam takove pripady jako je ten tvuj sou uzasni kluci ale ty jejich baby si tes stezujou , kamaradka jednou ji uz ruply nervy a ten jeji byl hodne na poradek ale nechtel ji pomahat tak proste prestala uklizet a tak , sice jo byl to pro ni ocistec v tom zit asi 2 tydny nez se udelal poradny svincik ale tomu chlapovy to tak vadilo ze se dal do uklizeni sam a jak mu to slo :D od te doby uz pomaha

  • mě teda manžel málokdy od sebe pomůže a to mám 3 týdny před porodem, když jsem řekla asi před měsícem, že sprcháč už umývat nebudu, že se mě u toho špatně "stojí", že malou jenom krčím, tak jsme byli skoro 3 týdny bez umyté koupelny, tak jsem to zase umývala já, manžel maximálně umyje někd nádobí a to musí mít asi hodně dobrou náladu a pak vynese koše, toť vše, když mu řeknu, že by mi mohl pomoct s uklízením, veme vysavač, ale to je pro něj celé uklízení, máme všude lino, takže vytírám sama a v podstatě všechno dělám sama...:-(

  • Ten můj přijde z práce, sedne k PC (někdy k TV) a tam sedí celý večer. Jednou za čas setře podlahy, ale pak by chtěl být chválenej kdoví jak dlouho. Mě teda za žehlení apod. nechválí. :-) No, "hotový" (dospělý) člověk se těžko předělává, pokud nebyl zvyklý na to, že chlap (jeho táta) doma pomáhá nebo jeho samotného k tomu mamka nevedla. To budeš mít těžkou práci.

  • Můj přítel, když jsme se seznámily před 6 lety, tak nebyl schopný ve 27 udělat sám nic. Oblečení do práce mu chystala maminka, po svléknutího skládala a uklízela, jídlo mu chystala... on nedělal doma nic, natož něco spravit. Z toho mě málem trefil šlak. Tak jsem začala postupně, naučila ho skládat trička po svlíknutí, chystat si svačinu... Po půl roce jsme spolu začli bydlet a pomalu přibylo utírání nádobí. To mi zkoušel nechávat na lince, že neví, kam patří, ale když jsem mu opakovaně ukázala kam ty věci patří a že nechápu, jak si to nemůže nepamatovat, tak to najednou věděl. Po 6 letech je občas schopný zapnout pračku, krásně pověsit prádlo stejně jak to dělám já, sundat ho, mnou vyžehlené si ho uklidit, umýt, utřít a uklidit nádobí na své místo, vysát podlahu, vytřít, uklidit si po sobě věci, dokonce i drobečky na lince!, uvařit si asi 10 různých jídel, dělat si svačiny do práce, připravit jídlo psovi, pamatuje si, kde mají různé věci své místo... Něco spravit dovede, ale trvá to i měsíce a to musím upomínat a vyhrožovat, že si řeknu někomu jinému, nestele, neuklidí si hrnek od kafe (že to má ještě na další), zásadně se nezná ke špíně v koupelně, nežehlí, nevaří krom několika jídel, které si "přivlastnil" (dělala jsem, že je neumím). Ale to mi nevadí, naučil se toho docela dost a něco prostě překousávám :-))
    Když ho o něco požádám, tak se mu do toho většinou nechce, udělá to, ale je otrávený a nechápe, proč po něm něco chci a neudělám si to sama, když to jindy dělám. Pak je pár činností, které jsem původně dělala já, ale nějakou náhodou se jich chopil sám a já už je teď nedělám. U něčeho pak usoudil, že to dělá líp (většinou ne), ale já se zapřu, podpořím ho v tom a přenechala jsem mu je. Pak se cítí strašně dobře a důležitě. Nebo jsme si udělali soutěž, kdo udělá lepší vánoční bramborový salát a vítěz ho pak bude dělat i příště. Kdo myslíte, že zvítězil ;-))
    Nebo jsem nastavila pračku na praní, aby skončilo, když přijde z práce dřív než já a zavolala mu a poprosila ho, jestli by to prádlo nepověsil, nebo jsem se zdržela, aby ho musel sundat venku ze šňůry... ;-) jakoby náhody, tak mu rozšiřuju seznam činností, které zvládne, ale jinak je dělám já. Občas mi sám zavolá, jestli nemá něco udělat, když je doma dřív než já a to je největší úspěch!
    Teď mám výhodu, že máme malé mimčo a tak to jde uhrát na to, že zrovna nestíhám, a udělá to za mě, a tak mu nenásilně poskytnu možnost se naučit zase něco nového :-)
    Neházej tedy flintu do žita. Jde to pomalu, ale jde to!

  • Pokud je doma,tak v ničem problém není.Od školky počínaje přes domácí práce a vaření až po krásné milování.Nikdy jsem jej k ničemu nenutila a neprosila se.:-)

  • s manuálními pracemi je na tom hůř, mnohé dělám i já sama nebo na něj musím hodně dohlížet, aby to udělal správně, ale jinak je manžel zlatej a pomáhá sám od sebe s hodně těma "ženskýma" věcma. Má také neuvěřitelnou schopnost rychle ukliď tak, že vypadá uklizeno, třeba já můžu uklízet hodiny a ten výsledek se mi zdá v nedohlednu..I když to má jednu stinou stránku, potom nemůžu nalézt své věci a manžel si také nepamatuje, kam je dal (když uklízím já, tak vše má své místo a má to své místo i v mém bordelu)

  • Manžel dělá doma skoro všechno, když je potřeba, asi kromě uklízení koupelny a žehlení. Jinak mi pomáhá vždy když potřebuji pomoc, některé domácí práce dělá dokonce lépe než já, uklidí, uvaří, vysává, když jsem byla před porodem, tak myl okna, prostě si to rozdělíme. Typické mužské práce dělá on, do toho já se nepletu, je šikovnější a je výborný i v péči o malého. I v noci k němu vstane a přebalí ho. Hlavně všechno dělá pořádně.

  • petulinkaa1328.10.2011 21:58

    manžel pomáha uplne se vsim,kdykoliv cokoliv udela sam od sebe,stává se mi normálne,že prijdu domu a je vypíglovany byt,co se týče vytirani,zalívani kytek,vydrhnuti vany atd. atd. prostě všechno...s manuálnimi prácemi taky bomba..je moc šikovny,opraví i nemožné a rekonstrukci bytu bude delat taky sam s kamaradem :-)

  • Maki8928.10.2011 22:40

    Manžel doma dělá domácí práce - kromě žehlení,uklidu koupelny,mytí skleniček + utírání prachu.Na tohle fakt není.Co se týče s manuálními pracemi,tak to je naprosto super - zvládne cokoliv :-)))

  • Ahojky, muj manzel doma nedela nic. Kdyz ho o neco poprosim, tak to udela, ale je okolo toho reci. Ani to neudela poradne. Co se týká manualni prace, tak tu udela, ale nez se k tomu dostane to je doba. Hlavne si pokazde u toho neco udela (napr. urizne kus palce, provrta roku atp. ) Mam stejny strach jako ty, ze se o mimco budu starat sama, ale to zjistim, az se nam to konecne povede. Jinak nam nezbyva nez mit pevne nervy, protoze vubec nic to nezmeni :(

  • Simea29.10.2011 12:02

    To je problem rozmazlenych mamincinych mazanku.. S pritelem bychom meli zacit bydlet spolu do konce roku.. Taky se desim, ze budu vsechno delat sama. Takze jsem se rozhodla eliminovat spoustu veci, ktere zbytecne pridelavaji praci. Decky, lapace prachu.. atd. S tim, ze se reklo, ze budeme delat vsechno na pul.. ale myslim, ze dosti nerealne.

    Pritel uvari, ale umyt nadobi nebo po sobe uklidit.. docela problem. Povazovala jsem za uspech, kdyz se mi povedlo honaucit, ze kdyz neco pouzije (treba zmrzlinovac), tak ho pak vrati na misto. Vzdycky vsechno nechal na lince a uklizela to jeho mama nebo ja. Umyje po sobe nadobi, kdyz uvari (dalsi uspech).. Ted mi tvrdi, ze to delal vzdycky (nedelal, jenom si to nepamatuje).

    Ten zbytek? Nic, tezka ignorace. Uklizeni neni prace, obleceni ma dost na rok.. atd. :( Bude to boj.

  • Martasek8931.10.2011 19:33

    Já mám 22 let, manžel 23 let a poslední dobou mám pocit, že dělá skoro vše on. Je to tím, že máme malou holčičku, takže já toho moc nestíhám :( Ale to byl právě jeden z důvodů, proč jsem si ho vzala - strašně rád vaří, je to chlap, co v domácnosti zvládne snad vše, takže vlbec žádný problém :) Jen samozřejmě jsou věci, které moc dělat nechce, ale to jsou maličkosti, takže já si nemohu stěžovat :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 538 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist