Plyn

Otázku položila: Anonymní uživatelka #425755 7.10.2021 11:13

Ahoj, chci se jen zeptat, jestli náhodou tomu někdo tady nerozumi. Bydlim ve svém prvním pronájmu a topim plynem. Bojím se děsně nedoplatku a tak se snažím na tom nějakým způsobem neprodelat, četla jsem, že u plynového topení je lepší ho nechat pořád běžet na menší teplotu, než zapínat / vypínat, což se snažím dělat. Ale mám takovou práci, kde jsem třeba 2 nebo i 3 dny v kuse 15 hodin v práci, myslíte, že se mi víc vyplatí na ty 2-3 dny topení vypnout nebo radši teda nechat běžet na menší teplotu? Děkuji za rady.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Je to plynový kotel nebo vafky? My teda zapíbnali a vypínali jak bylo za potřebí a nedoplatek jsme neměli..

  • Kat.1319937.10.2021 12:37

    Taky zapiname a vypiname a jeste nam vraceji z plynu, zalezi i na zalohach

  • ono bude záležet na teplotě venku.
    v mrazech by potom to vyhřátí bytu mohlo trvat výrazně déle a nebylo by asi příjemné vracet se z venku do vymrzlého bytu. navíc by teda sousedi (pokud máte) nebyli asi nadšení, že dotují vaše teplo - ve smyslu oni budou topit a protože u vás se topit nebude vůbec tak se to bude vyhřívat přes stěny od nich.
    takže v mrazech (ale i chladnu tak pod 5°C) je celkově lepší temperovat (na nižší než obvyklou teplotu). když není takové chladno tak bych to asi klidně vypnula, ale s tím, že si pak budete muset počkat než to vyhřejete.
    ad nedoplatky - záleží jak budete mít nastavené zálohy. pokud se topí i plynem tak jsou k tomu obvykle zálohy uzpůsobeny (např podle předchozího majitele/nájemce) a tak bych se nedoplatků tolik neobávala.

  • macicekkajik10.10.2021 13:11

    Pozor, plyn i elektřina zdražují, tak si dát dostatečné zálohy. Raději ať se vrací, než doplácí.

  • Vždycky je lepší nechat topení běžet na nižší teplotu, než ho vypnout a pak zapnout. Než se byt nebo dům prohřeje, tak se musí nastavit vysoká teplota a je to pak mnohem horší. Topení s plynem ti vůbec nezávidím. My jsme ho také zvažovali, ale já z něj mám velký respekt a když teď vidím ty ceny, tak jsem ráda, že ho nemáme a radši jsme zainvestovali do tepelného čerpadla a to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat. Dost nám pomohla kalkulačka úspor za vytápění, kterou jsem našla na https://mastertherm.cz/tepelne-cerpadlo/uspory/ . Pořádně jsme si propočítali veškeré náklady a teď se alespoň nemusíme bát v zimě topit :-) .

  • JanaK2025.11.2022 19:37

    Máte pravdu nikdy se nevyplatí vypínat topení zcela, jelikož při znovu zapnutím zaplatíte mnohem více peněz. Pokud chcete opravdu ušetřit nechte zapnuté topení na minimum a po návratu ho opět nastavte na vyšší teplotu. Dříve jsme také vytápěli plynem a dělali jsme to také takto. Letos jsme si pořídili komín na internetových stránkách www.kominycz.cz a vytápíme již dřevem, jelikož je to levnější.

  • jaruska.loool11.4.2023 8:20

    Dobrý den, ono fakt hodně záleží na tom, jak to máte doma nastavené. Ze zkušenosti, když jsme rekonstruovali dům, vím, že prostě neexistuje žádné univerzální řešení. My jsme si třeba nechávali na vytápění dělat směšovací ventil se servopohonem od https://proclick.afriso.cz/smesovaci-ventil-se-servopohonem/ které nám pohání vodu z kotle na tuhá paliva. Plyn máme pak jenom na vaření.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 203 otázek, kterým se dostalo 271 499 odpovědí a 409 690 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist