Plný úvazek, zkrácený úvazek

Otázku položila: Anonymní uživatelka #403341 17.4.2020 4:19

Dobré ráno dámy,mám dotaz. Od března jsem nastoupila po rodičáku do práce. Jenže jak všichni víme, situace je, jaká je.. Doma jsem být nechtěla ať už kvůli financím tak kvůli psychice, kdy doma na mě všechno padalo.. Takhle aspoň přijdu mezi lidi. Byla jsem doma 5 let a už jsem opravdu potřebovala vypadnout. No, ale k věci. Střídáme se doma s manželem. Když on má ranní já odpolední a naopak. Jenže musím chodit 6-13 a 15-22 hod. Prostě o hodinu. Míň. Včera jsme v práci dostávali stravenky a výplatní se ptala jestli jsem na zkrácený a tak jsem jí vysvětlila situaci. A ona že má u mě napsané 7,5hod denně a že si to budu muset nadělat. Jenže nemůžu, skr střídání s manželem je to nemožné. A soboty zakázali..
Co by pro mě znamenalo být na zkrácený úvazek?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • no, toto je úvazek kratší jen půl hodinu (místo 7,5h je 7h jak jsem pochopila). v tomto případě bych si to domluvila s nadřízeným.
    zkrácený úvazek je na 6h (obvykle) místo 8,5h. záleží na zaměstnavateli, jak se k tomu postaví. může ti to tak nechat po určitou dobu, nebo pokud máš hodinovou mzdu, která je počítaná podle toho co máš odpracovat a ne podle odpracovaného, nebo měsíční paušál při předpokládaném počtu hodin, tak mohou snížit mzdu.
    další možností je, že prostě si to dorovnáš tím, že si vezmeš dovolenou - za ten měsíc např. 2,5 dne dovolené a tím ty chybějící hodiny dorovnat.
    celkově zkrácený úvazek neznamená celkem nic - prostě pracuješ méně, dostaneš méně peněz. mnohde to ale je, že pracuješ kratší dobu ale musíš udělat agendu takovou jako při klasické době. na stravenku nárok máš (jak kde, ale obvykle je nárok po odpracování větší části směny - po 4h práce)

  • Jako matka (otec to same) malych deti mas pravo na zkraceny uvazek,pokud nevykonavas praci,kde to nelze umoznit. Ale samozrejme to musis mit ve smlouve.
    https://www.penize.cz/pracovni-pomer/326586-prace-na-zkraceny-uvazek-co-je-dobre-vedet-na-co-dat-pozor

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 190 otázek, kterým se dostalo 271 446 odpovědí a 409 668 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist