Placení energií z již odstěhovaného podnájmu - vyhrožování exekucí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #318740 21.11.2018 1:24

Zdravím, omlouvám se, že je téma trochu mimo to, co se tady řešívá, ale vždy mi tady někdo poradil, tak zkusím i na tohle.
Úvodem řeknu tohle: Byla majitelka bytu, pak holka a pod tou holkou jsem byla já. Ta holka vtom bytě bydlela a pronajímala ho dalším lidem (včetně mě). Měli jsme smlouvu, všechno, holka věděla, že tam budu jen na pár měsíců protože jsme ještě neměli opraveno vlastní bydlení. Každopádně, odešla jsem z bytu, vrátila mi kauci ve výši jednoho nájmu a podepsaly jsme papír, že jsme vyrovnané. Asi za půl roku mi od ní přišla zpráva s tím, že jí přišlo vyúčtování za energie a chce to doplatit. Řekla jsem že ok, ale at mi ofotí nebo nabídne možnost vidět ty faktury a pak dostane peníze. Zadala mi jen datum do kdy jí to mám zaplatit, ale pak se už neozývala. Nebrala mi telefon, nereagovala na zprávy a já prostě chtěla vidět fakturu - na to podle všeho nárok mám. Všichni mi říkali at se na ni vykašlu, že si tu částku mohla vymyslet nebo přikrášlit něčím navíc pro sebe a ještě fakt, že mi fakturu odmítá ukázat se nikomu moc nezdál. Po nějaké době se ozvala znovu, tentokrát s vyhrožováním exekucí pokud do několika dnů nezaplatím+ navýšení částky o několik procent když se opozdím s platbou. Opět jsem reagovala s tím, že až mi poskytne dokumenty tak zaplatím. Bez reakce.
Všichni mi říkají, že jsem v právu já a mám být relativně klidná protože ona by mi ty papíry měla skutečně ukázat a pokud je skrývá, tak si můžeme všichni říkat "A proč ti to asi nechce ukázat? Že by ta částka o kterou tě žádá byla jiná než je v papírech?
Chci se tedy zeptat jestli někdo neví co dál. Především mě vyděsilo vyhrožování exekucí - jak tohle může probíhat? Můžu se proti tomu bránit, že peníze nemá, protože odmítá vystavit dokumenty? Exekuce je navíc vypsaná na bydliště babičky, kde jsem předtím bydlela, a nerada bych aby jí něco zabavili. :( Zároven nechci být někde zapsaná jako dlužník, abych pak měla kvuli ní do budoucna problémy.
Děkuju za rady! Samozřejmě s tím můžu zajít za právníkem, ale kdoví kolik by to stálo a tak se chci nejdříve poradit takto.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • hiuhi22.11.2018 9:07

    Pokud ti nedela problem pockat na odpoved cca tyden tak zkus i online bezplatnou pravni poradnu. Taky jsem jim kdysi psala jeden dotaz. Jen odpoved trva 1-7 dni. Jak kdy... 😉
    Ale rozhodne nic neplat.

  • Risu21.11.2018 1:39

    Zajdi za pravnikem. Existuji i bezplatne pravni poradny. A jeste jedna vec - mela jsi v najemni a ukoncovaci smlouve zapsany stav mericu?

  • petulinkaa1321.11.2018 9:41

    určitě Radim bezplatne právní poradenství, budeš klidnější. Taky jsme na jaře tuto možnost využili když na manžela zkoušel podobnou levarnu bývalý zamestnavatel a od te doby je klid ;-)

  • Kamkri21.11.2018 10:28

    Pokud mas od ni podepsany papir, ze jste vyrovnane a ani ve smlouve neni nic o naslednych doplatcich ebergii, tak bud v klidu.
    Ocividne nema slecna prachy, tak je chce vytahnout z tebe.
    Exekuce se podava na zaklade nejakych papiru, ze kterych vyplyva, ze ji dluzis a jsi povinna dluh uhradit (napr.rozhodnuti soudu) ..to neni jen tak. Takze na zaklade ceho by ji na tebe podala?
    Jen te zastrasuje.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 198 otázek, kterým se dostalo 271 491 odpovědí a 409 687 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist