Peněžitá pomoc?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #52714 3.12.2011 15:01

Ahoj holky, mám takový dotaz, chci odejít z domu k přítelovi, protože to trochu doma už nejde vydržet (máme problémy), myslíte, že bych měla nárok na nějakou peněžitou pomoc, nechci všechno nechávat na něm, než začnu pracovat??? Je mi 19 a letos maturuju... děkuju za odpovědi

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já se v 18 plná naivity stěhovala k přítelovi, rodiče by mi sice něco dali, ale to bych se musela vrátit a přiznat že na to nemám, tak jsem chodila po škole na brigády, učila se po nocích, byl to masakr a přítel ješte k tomu přišel o práci, takže jsem musela všechno táhnout sama. Zvládnout se to dá, ale stálo mě to hodně probrečenejch nocí. Pokud ti přítel nabízí, že tě bude živit, tak je to lepší přijmout než kvůli tomu třeba neudělat maturu...Jo a rodiče mají ze zákona povinnost tě živit dokud ti není 18, nebo dokud studuješ, ale žalovat vlastni rodiče... Vejšku nevzdávej, můžes studovat dálkove;)

  • Rodiče mají vůči tobě vyživovací povinnost, po dobu studia. Pokud by ses rozhodla studovat VŠ, tak jí mají k tobě do 26 let. Pokud půjdeš bydlet k přítelovi, musela bys podat žalobu na rodiče a soud by rozhodl výši, kterou by ti museli vyplácet. Jiná cesta asni není nebo se s nimi domluvit, ať ti dávají nějaké peníze sami od sebe, což je asi nereálné podle toho co píšeš.

  • dokud si student, obávám se, že nedostaneš nic a jestli na něco náhodou máš nárok, tak tě to bude stát hodně běhání! nejde to opravdu nějak vydržet aspoň do maturity? pak teda stejně na nic nárok mít nebudeš, podporu dostaneš až když máš odpracovaný rok (zappočítává se půl roku studia), aspoň tak to bylo za mě, před 5 lety

  • Verousek893.12.2011 17:55

    Jestli máš na mysli, že by ti něco dal stát, tak to opravdu nehrozí! Stát ti nedá nic. Pro příklad já jsem právě dodělala VŠ a hledám si práci. Na podporu v nezaměstnanosti nemám nárok, protože nemám odpracováno a životní minimum nedostanu protože žiju s přítelem, který vydělává víc jak pět a půl tisíc měsíčně. V našem státě je těžké sehnat práci, obzvlášť, když ani nemám praxi, protože jsem teprve vylezla ze školy a ani od státu nedostanu nic :( (Teď jsem byla na 3 kolech výběrového řízení na jednu pracovní pozici, kde z celkových 82 uchazečů vzali na ústní pohovor - 3. kolo 12 lidí a z nich si vyberou jednoho člověka). Tebe jako studenta mají živit rodiče. Já se po střední škole odstěhovala k příteli a živím se sama - brigády, jinak z přítelova platu. Takhle jsme se dohodli, já bych nedokázala žít s přítelem a tahat z rodičů peníze :( Pokud by ti rodiče nic nedávali, tak jak psali holky, po dobu studia jsou povinni tě rodiče život, ale jediné, co bys mohla udělat (pokud by ti peníze nedávali dobrovolně), tak je žalovat, ale vlastní rodiče.. :( Jinak, pokud ti to přítel nabízí, tak to neodmítej, kdykoliv až budeš pracovat, tak mu to můžeš vrátit :)

  • Ahoj, já jsem bydlela sama od 20, v jiném městě než moji rodiče kvůli studiu. Bydlela jsem sice v bytě mých rodičů, ale moje mamka se mnou byla dokonce i na sociálce vypsat žádost o příspěvek na bydlení a sociální příspěvky. Ta paní jí řekla, že asi na ní podají žalobu, že se o mě nechce starat a musela napsat, že mi měsíčně dává 2000 Kč a i přesto mi vypočítali nějaké dávky (psalo se tam, že platím el., plyn, topení...). Díky tomu jsem ale pobírala potom i dávky na VŠ a i dávky na bydlení na VŠ (to bylo ale jen když bydlíš 100 km od domova) a nebyly zrovna malé. Ale je to už skoro 7 let, tak nevím, jak je to dnes.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 532 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist