Péče o nehty novorozenců

Otázku položila: Martasek89 18.7.2011 7:27

Kdysi jsem narazila na netu na video, jak pečovat o nehtíky novorozenců a bylo tam řečeno, že se ze začátku nehty nestříhají, že jsou křehké a mají se jen vzít skleněným pilníčkem, tak se chci optat, jak pečujete vy ? Rovnou je stříháte ?

Odpovědi správkyň témat

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko18.7.2011 12:15

    Říká se, že první 2 týdny by se stříhat neměly, poněvadž jsou zezadu přirostlé jemnou kůžičkou k prstu. Některá miminka se ale rodí s pořádnými pazourky. To je pak lepší se jich zbavit, než aby se dítě škrábalo. Někdy to jde i jenom jakoby odtrhnout (jsou dost křehké), když se nehty již částečně odlomí, aniž by dítěti člověk ublížil. To jsem dělala první dny po porodu já; nicméně asi deset dní po narození jsem je již normálně vzala nůžkami, ideálně při kojení nebo ve spánku, to byla dcera v klidu, takže pohoda.

  • Nehty jsem malému zpočátku opravdu pilovala skleněným pilníkem. Doporučila mi to dětská lékařka. A byto to v naprosté pohodě. Ze začátku bych se i nehtíky bála stříhat, protože ta mimča mají tak titěrné ručičky :o)

  • Náš Štěpán, když se narodil, tak měl strašné drápiska. Když jsem poprosila sestru v porodnici, zda by mu je ostříhala, tak řekla, že se to nedělá. Malý si však za dva dny stihl tak podrápat obličejíček, až mu tekla krev. Tak jsem se naštvala a řekla té chytré sestře, ať mu půjčí nůžky, že mu je ostříhám sama! A od té doby mu nehtíky stříhám nůžkama (ne pilníkem) - i na nohách:-)

  • synovi jsem už v porodnici začala stříhat nehtíky normálně nůžkami, už po narození měl pěkné drápky a už jsem u toho zůstala. Stříhám mu je ve spánku a je to v pohodě.
    V porodnici mu nehty nechtěli ostříhat prý kvůli hygieně, že nemají pro každé mimčo vlastní nůžky, tak to nedělají vůbec, tak jsem si nechala dovézt do porodnice svoje vlastní.

  • stříhám nůžkami:-)

  • také se přidávám k nůžkám..využiji, když malý spí po nakrmení, za chvíli je to ostříhané..a pak mu to ještě promastím olejíčkem, aby byly jemnější.

  • už v porodnici jsem musela drobkovi nehty ostrihat, mela je strasne dlouhe a po dni zivota uplne dolamana :( takze striham od narozeni a to dost casto, protoze ji strasne rychle rostou. a strihat samozrejme ve spanku ;) mi samotne se z pilovani stavi vsechny chlupy na tele, ja to na sobe nesnesu a na male bych to taky nezvladla. a chlap se boji, ten ji na nechtiky nesahne :D

  • stříháme nůžkama, stříha partner když já kojím. poprve je prckovi stříhal už v porodnici...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist