POvolání

Otázku položila: Anonymní uživatelka #42466 9.10.2011 13:51

Chtěla bych se poradit ohledně střední školy..Je to jiná otázka, se omlouvám ale ážně neím kam na střední..Prospěch mám 1,0 zatím..Chtěla jsem původně dělat ortodoncistku.Nevíte kolik tak vydělává?Teď mi ale došlom že by byl dobrý i manažer, protože závidím jedené kamarádce.Mají před doomem velký bazén,má sopoustu oblečení a adostane vše na co si vzpomene od mobilu přes NTB až po zorbing.Na dovolenou jezdí do Anglie,K moři,kolem evropy, do egypta nebo letadlem do dominikánské republiky..Má všechno.Tak bych se těla zeptat která práce vydělává tak že bych se jednou taky dostala až do té dominikánské republiky..:/Původně jsem chtěla zdravotnitví ale začínám i o manažerovi nebo tak..Poraďte prosím nějakou docela "zábavnou" práci, nebo co děláte vy a jste na tom finančně dobře.A taky na jakou školu jste šli.Děkuji moc a omlouvám se za "spam"

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Není dobré přistupovat k volbě povolání jenom tak, abys dobře vydělávala. Práce tě musí především bavirt. Pokud máš tak výborný prospěch a chceš jít jednou na vysokou školu, zvol gymnázium. Buď všeobecné nebo jazykové. Na kvalitním gymnáziu tě připraví na příjmací zkoušky na vysokou školu nejlépe. A je pak jedno, na kterou se vydáš. To si ujasníš během studia na střední škole. Kvalitu gymnázia by dnes nemělo být těžké zjistit. Podívej se na výsledky státních maturit ve vašem kraji. Výsledky nejlepších škol v každém kraji byly zveřejněny. Takže se pak na dobré gymnázium vyplatí dojíždět i do sousedního města. S ohledem na to, že v současné době na středních školách studují slabé populační ročníky, některá gymnázia postrádají kvalitu, protože na ně chodí děti, které by před deseti lety chodily na střední odborné učiliště. Tak vybírej pečlivě, rodiče ti jistě pomůžou. A jen vysokoškolský diplom ti dobře placenou práci nezajistí. Místa manažerů jsou omezená, nemůže jím být každý, kdo má inženýrský titul z ekonomie :o)

  • Prosím tě, neber to teď špatně (kolikrát napíšu něco, co špatně vyzní :-|), jen v tobě poznávám sebe kdysi... Protože když to tady tak pročítám, tak je vidět, že tebe by bavilo všechno, ale jde o to, že nevíš, jak to je u kteréhokoliv povolání "do hloubky", co to povolání obnáší. Já byla na základce a měla jsem samé jedničky, bavilo mě všechno. A tak jsem si tedy myslela, že mi půjde všechno. Ale přišla jsem na gympl a zjistila jsem, že mě půlka předmětů nebaví a také že mi nejdou, že je nechápu atp., tudíž bych to nemohla jít studovat dál, i kdyby mi to povolání přišlo sebelákavější. Třeba povolání lékaře hrozně obdivuji, strašně se mi líbí a přijde mi velice prestižní (ale samozřejmě vím, jak to u nás ve zdravotnictví funguje, dokonce to mám z "první ruky" - bratranec je lékař a dvě tety zdravotní sestřičky), biologie mě na gymplu hrozně bavila, učitelka byla skvělá a v jejím podání byla biologie velmi zajímavá, ale už se mi hůř učila, biologie člověka je hrozně složitá, náročná, v mnoha věcech jsem se ztrácela a mnohé procesy v lidském těle jsem nedokázala dokonale pochopit a představit si je. Podobně jsem válčila s chemií (a přitom jsem v devítce uvažovala i o přírodovědném lyceu - kdyby mi to rodiče nevymluvili, moc bych se trápila a ta škola by mě nebavila - ale to vím teď, o 5 let déle).
    No prostě tím vším chci říct - když teď opravdu nevíš, co bys chtěla dělat, nezajímáš se o určitou věc nějak konkrétně, tak jdi na gymnázium, tam se budete učit všechno do větší hloubky a teprve tam poznáš, co ti jde a co tě vlastně baví, pak určitě objevíš to pravé. ;) Já jsem třeba skončila na studiu bohemistiky a německého jazyka (vidíš, kam jsem se to dopracovala :D). Přeji ti hodně štěstí a hlavně si to opravdu rozmysli a poslouchej i rady rodičů, oni mnohdy mají opravdu pravdu.

  • Verousek899.10.2011 14:11

    Tak myslím, že práce, kde se dá dobře vydělávat se jen tak říct nedá, teda myslím, že úspěšný podnikatel asi jo, ale jak ti někdo zajistí, aby se ti podnikalo úspěšně, to opravdu nevím :( Hodně peněz si vydělávají ti na vyšších postech (ředitelové, technici,...). Určitě nějaký politik, který si nahrabe pro sebe, bude mít hodně peněz, myslím, že technické obory jsou v dnešní době hodně ceněny, ale musíš mít k tomu hlavně praxi... To už pak záleží na tvé šikovnosti a v dnešní době hodně na praxi a známostech :( Bohužel. Jinak aby ses dozvěděla, kolik vydělává třeba ortodoncistka, tak si na google zadej porovnání platů a uvidíš, kolik ti to toho vyjede, až nebudeš vědět, z čeho vybírat. Nebo třeba i na prace.cz mají srovnání, ale tam se musíš zaregistrovat.

    Já studuji vysokou školu oboru podniková ekonomika, což znamená, že v budoucnu můžu mít několik zaměstnání ekonomického směru, nejsem závislá pouze na jednom. Můžu být třeba manažer, účetní, ekonom, nebo třeba samostatný podnikatel, marketingový specialista, finanční poradce a tak různě :) To už záleží, co by tebe osobně bavilo. Si vem, že v dnešní době je průměrná mzda nějakých 23.000kč, ale tři čtvrtiny lidí na ni ani nedosáhne ...

  • já jsem nejprve nastoupila po střední do zaměstnání ve státním sektoru a po třech letech jsem se rozhodla podnikat... jinak se to asi v dnešní době nedá...mám vše co potřebuji, daří se mi, nejsem na nikom závislá a to co chci si pořídím sama i krásnou dovolenou a nejen tu.. ale spíše bys neměla dělat něco jen pro peníze, ale hlavně proto, že tě to baví a pokud se ti v tom bude i dařit tím líp.. :-)

  • Jestli ti můžu poradit, nevybírej skolu podle toho, kolik budes v budoucnu vydělávat. Vybírej podle toho, co tě baví a co ti jde. A myslím, že jestli budes sikovná a podnikavá, nakonec to tvoje povolání bude stacit i na tu Dominikanskou republiku. Ber to take tak, ze zdravotníci a manažeri nemaji moc casu cestovat a kdyz jo, jsou to dovolené "nedovolené". Můj přítel je manažer a naše dovolene provázejí caste pracovní hovory, které na dovolené jsou otravne.
    Já pracuji jako ucetni, jsem svobodna a bezdetna, beru kousek pod 20 000,00 a na pěknou dovolenou klidne i do te dominikanske republiky bych kazdy rok mohla, soucasne jezdime kazdou zimu lyzovat do alp a na prodlouzene vikendy v cechach.
    PS: Jinak jsem vyucená prodavacka s nástavbou s maturitou....

  • Ahoj,
    já jsem teď v prváku, na ZŠ jsem také měla samé jedničky. A chci ti dát radu, nevybírej podle toho, kolik vyděláš, není to zas tak velká motivace, aby tě studium potom dost bavilo.
    Mým snem je vystudovat toxikologii a poté pracovat na výzkumu léků, šla jsem na gymnázium a nelituji toho! Pokud nevíš kam, jdi na nějaký kvalitní gympl, ten tě připraví všeobecně, ale zároveň se díky seminářům můžeš později zaměřit na to, co tě baví.
    Jestli chceš jít do zdravotnictví, tak jdi, staneš-li se ve svém oboru specialistou budeš, možná, mít i víc peněz než ten manažer.

  • Podle mě jak píšeš, jsi celkem ještě dítě, doporučovala bych Ti gymnázium, tam dozraješ a budeš vědět, co Tě baví. Vybírat si školu podle platu je nesmysl.

  • Určitě státní sektor,něco veřejnoprávního později můžeš na práva atd..Myslím že je to nějaká jistota:-)

  • ahoj, jetsli můžu poradit, tak manažerů i rádobymanažerů je v dnešní době jako hub po dešti, ekonomové hledají mnohdy práci špatně (před časem tady byl dotaz studentky ekonomie, která měla obavu, aby našla po dokončení studií práci), ale pokud by tě ortodoncie bavila, tak bych řekla, že těchto specializací je málo a vždy práci mít budou - hlavně ti dobří. stejně tak zubní laboranti, vyrábějící zubní náhrady. takže pokud je to to, co tě baví, směle do toho protože ten, kdo má práci placenou dobře ted, nemusí ji nutně mít, až ty vystuduješ. stejně tak lékaři - zubaři - jak se říká nedostatkové zboží.

  • A k tomu všemu taky počítej, že manažer ať už čehokoli je na telefonu neustále, v práci od nevidím do nevidím, stačí se mrknout na moji šéfovou, takže ty peníze jsou velice vykoupené tím, kolik tím stráví času. Chodit domů třeba v sedm osm večer i déle a být furt na telefonu.....to taky asi není to pravé ořechové.

  • jaruska.loool19.5.2023 9:10

    Nejdřív si řekněte, co vás baví. Protože to budete studovat minimálně čtyři roky a pak třeba i na Vysoké škole. A pak je taky fajn se podívat na to, co hledá trh práce. Abychom tu neměli pak přehršel knihovníků a profese na vývoj aplikací pro startup jsou poddimenzované. Ale je to samozřejmě na vás. Já jsem věděla, že chci jít dělat už na střední pro https://pixelmate.cz/blog/jak-zalozit-digitalni-startup-od-nuly-a-bez-technickych-zkusenosti takže jsem šla studovat na holku poměrně netypické IT.

  • mám kamarádku architektku a je těžce vysmátá, momentálě pracuje někde v asii

  • Já jsem šla na gympl už z 5. třídy a nikdy jsem toho nelitovala. Teď mám před maturitou a můžu říct, že naše škola má 92% úspěšnost při přijímačkách na vysoké. Taky jsem nevěděla co chci dělat, takže to pro mě bylo nejlepší rozhodnutí. A ty si určitě, jak už psaly holky, nevybírej povolání podle toho, kolik budeš vydělávat. Já se na to dívám takhle - hlavně:
    1. Nechoď na práva - je jich moc
    2. Vůbec nechoď na ekonomické obory - takoví lidé chodí po vysoké škole na pracák, a to mi věř
    a 3. Už vůbec nikdy ani nepřemýšlej o oborech jako jsou nějaké Dějiny divadla, Mezinárodní vztahy, Etiketa apod., protože uplatnění neseženeš a lidi s titulem z těchto škol pracují u pokladny v Tescu.
    Možná se někomu zdá, že přeháním, ale je to pravda, nejlíp se mají stavební inženýři, technici, doktoři, zubaři, farmaceuti, novináři. :) Ale takové školy už jsou samozřejmě hodně těžké... :)

  • Souhlasím s princesskou, co má ty mínusy. Jestli chce být někdo v něčem perfektní, špičkový, v patnácti už by měl mít k něčemu vztah. Tazatelce bych doporučila gympl, bude mít čas na to, vybrat si nějakou vysokou, co jí bude bavit. S takovým průměrem jít na odbornou střední je docela škoda, všude koukají na stupeň vzdělání a nemusí se to kolikrát týkat konkrétního oboru. Dobré jsou různé veletrhy vzdělávání, dny otevřených dveří na školách...spoustu věcí tam ukážou, člověk si udělá trochu přehled.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 543 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist