Osmičky a rovnátka

Otázku položila: Anonymní uživatelka #73109 21.8.2012 19:29

Před pár dny jsem si všimla, že mi zuby padají do pusy, pěkně se nahnuly, asi kvůli tomu, že mi vyrostly osmičky, špičáky mi naopak vylezly trochu dopředu. Ukazovala jsem to mamce a ta mi dneska řekla, že z toho pomalu ani nespala, že se budou osmičky asi muset nechat vytrhnout a nasadit rovnátka. Jinak bych chtěla podotknout, že chodím pravidelně každý půlrok k zubařce a ta mi nikdy nic neřekla. :-o Mám z toho dost obavy, nemám ráda zubaře. Máte někdo podobnou zkušenost? Bolí hodně to trhání? A co potom rovnátka? Je mi 20 let, studuji na vysoké škole cizí jazyk, proto mám strach, jaký vliv to bude mít na výslovnost.
Budu vděčná za každou radu, za každou zkušenost, děkuji!

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, ja jsem rovnatka mela asi pred 15 lety a vzdycky to boli nejvic, kdyz ti je utahuji, nebo tam neco pridavaji. Mne ale nepomohly, protoze jsem to pak sidila s nasazovacima rovnatkama :( a trhani osmicek jsem taky zazila, ale z jineho duvodu. nejdriv mi delali spodni a vrchni vpravo a to me pak bolelo jeste 3 dny a byla jsem hrozne opuchla, to bylo v lete. a v zime mi trhali druhou stranu a mnohem lepsi. to vedro tomu moc nepomuze. zasla bych nejdriv k zubari a poradila se s nim, nebo jestli si myslis, ze te zanedbava, vymenit zubare :)

  • Výslovnost to rozhodně neohrozí. Rovnátka jsem měla a nešišlala jsem ani první den po nandání (někdo ano, ale za pár dní je to v pořádku). Trhání osmiček jsem nezažila, určitě to bolí, ale porod bude horší ;)
    Mě osobně rovnátka pomohla, mám krásné rovné zoubky, stálo to za to, nosila jsem je cca 2,5 roku, jestli si to dobře pamatuji a pak vyndavací na noc několik let, aby se zuby upevnily do kosti a nerozjely se zpátky.
    Nemyslím si, že by tohle byla vina zubařky, osmičky dělají často problémy a nic moc s tím dělat nejde ;)

  • Zdravím, mě se stalo to samé, celé dětství jsem měla zuby rovné, pak v 18ti mi začaly prakticky naráz růst všechny osmičky a zkřivyly se mi tím dost přední zuby-jdou krapet přes sebe-při úsměvu mi jsou vidět jen horní zuby a jdou mi ven dvojky-překrývají jedničky, na jedné straně trochu více. Zubařka mě poslala na rovnátka, ale když jsem se dozvěděla, co by to obnášelo-vytrhnutí všech 8miček (pod nějaou narkozou, protože mi rostly na ležato a nebyly zcela venku) + ty rovnátka (bála jsem se, že se mi zuby zkazí, přeci jen je pro mně prvádění zubní hygieny náročné i bez rovnátek, navíc ta léta s rovnátky, no nevím), která bych si navíc musela už plně hradit sama, rozhodla jsem se, že to nechám tak, jak to je...Zubařka mi později chtěla ty 8mičky alespoň vytrhnout, ale pořád jsem byla těhotná nebo kojila a už si na to naštěstí dlouho nevzpomněla, 8mičky mi žádný problém nedělají, srovnaly se, nebolí, tak proč, nechci se jich zbavovat..

    Jsem originál, dokonce jsem četla, že u některých domorodců považují za krásné např. i deformitu zubů, a když si to tak vemu, tak znám lidi, kteří mají zuby nějak křivé-nesouměrné a přesto jsou i právě tím pro mně zajímaví a jejich úsměv přitažlivě krásný. Zjistila jsem, že nejen mému manželovi se líbí, jak se směju právě já a ambice modelky fakt nemám, takže tak. Prostě a jednoduše ty se můeš rozhodnout, jak to bude, záleží na Tobě a také zda Ti takový stav dělá třeba nějaké problémy-zdravotní, psychycké, či třeba profesní.

  • tak u nás si můžeš zajít sama k rovnátkové zubařce (ortodoncie) a nepotřebuješ na to odeslat od svého zubaře, asi bych tam zašla jen tak na konzultaci, přece jen jsou to odborníci a řeknou ti hned, jaké máš možnosti.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 732 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist