Odstranění dělohy a plastika moč. měchýře

Otázku položila: Anonymní uživatelka #231594 17.8.2017 7:01

Ahoj holky,

mohly byste mi prosím poradit? Moje maminka (60 let), byla na gynekolog. prohlídce a prý nejspíš půjde na operaci - odstranění dělohy a snad i plastika močového měchýře. Mluvila jsem s ní po telefonu, podrobnosti moc neznám... Jen mám strach, aby všechno dopadlo dobře, tak bych se chtěla zeptat, jak moc náročná je to operace? Jaká jsou rizika? Jak urychlit uzdravení a co naopak nedělat před a po operaci (třeba brát nějaké potrav. doplňky?)? Jak dlouho se žena po operaci uzdravuje? Jak jí může pomoci její okolí? Máte vy nebo někdo blízký zkušenosti?

Prosím poraďte, uvítám každou informaci a každou radu... Děkuji mockrát :-)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • tak podstatny je predevsim duvod, proc ma byt deloha odstranena. typicky se to dela u nadorovitych onemocneni, at uz zhoubnych nebo nezhoubnych. od toho se odviji medikace, rekonvalescence, atp. taky zalezi na typu operace. muze se rezat pres bricho, coz je pak narocne na rekonvalescenci, nebo odstranit pres delohu ci laparoskopicky (to by ale asi nemohla byt ta plastika mocaku).
    delka rekonvalescence zalezi, jak jiz bylo psano vyse, na typu operace, ale taky na kondici zeny a na tom duvodu, proc se operuje.
    hojeni jizev a celkove rekonvalescenci po operaci muzou pomoci i homeopatika, ale bez kompletni znalosti zdravotniho stavu nelze zodpovedne nic poradit.
    doporucuji si s maminkou promluvit, prip. s ni zajit i za doktorem, zjistit presne co a jak a pak zjistovat dalsi informace.
    je mi lito, ze to musite resit

  • Ahoj, moje mamka něco podobného podstoupila předloni (březen 2015). Mělo to být pouze laparoskopické odstranění dělohy (zhoubný nádor, přichycený k močovému měchýři - neměla být plastika, protože nádor nezasahoval do stěny močového měchýře). Nicméně laparoskopicky operaci nakonec neprováděli, ale přes břicho.
    Bohužel mamka nebyla v tak moc dobré kondici, jak se předpokládalo. Hlavně lékaři nepředpokládali Reakci na Zasvorkování břicha ocelovými svorkami (místo šití), takže jí pak byly svorky odstraněny na další operaci, museli celé břicho znova vyčistit, aby se zbavili zánětu, tak ji tentokrát ránu nechali týden otevřenou a teprve poté ji sešívali - tentokrát už klasicky a ne svorkami (chápu, že jsou svorky jednodušší). Nicméně, mamka od té doby má neustálé problémy s močovým měchýřem. Neustále záněty, neustále trpí inkontinencí a čeká ji ještě důkladné vyšetření v Praze na urologii u nějaký kapacity Dr...

    Doporučuju zeptat se přímo lékaře, co vlastně se s maminkou děje.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 184 otázek, kterým se dostalo 271 424 odpovědí a 409 657 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist