Odklad nástupu do školy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #426156 18.11.2020 5:41

Zdravím maminky, mám dotaz. Dcera bude mít v lednu 6, tudíž by v září měla nastoupit do školy...ale celkem mě znepokojuje ta dnešní situace 😔 maminky co se do teď s dětmi učili doma si to teda moc nechválí...a já jsem názoru že jak to dítko není v té škole tak je prostě nesoustředěné a celkově to učení prvňáků doma je složité...tak celkem zvažují že bych jí dala odklad . Tatínek je ale proti... že jako zas bude ve škole o rok dýl atd atd...tak jsem se chtěla zeptat na názor těch kteří mají zkušenosti s učením doma...nebo zda je tu někdo , kdo už kvůli kovidu školu odložil?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • stupidiack18.11.2020 10:08

    Tohle je přece naprostá hloupost! Syn je prosincový, takže za rok bude taky prvňáček, ale vůbec by mě nenapadlo uvažovat nad odkladem jen kvůli COVIDu! Za rok může být situace úplně jiná. Stresovala bych se tím, když by byl třeba srpen a dítě mělo v září nastoupit, ale takhle, skoro rok dopředu? Domácí výuka není med, ale nestresuj se tím dřív než je nutné. Zralé dítě školu potřebuje - ať už běžnou výuku nebo holt domácí ..

  • nemyslím si, že odložení dítěte, které je na školu zralé, vám bude povoleno. Navíc dítě, které je na školu zralé zbytečně ve školce ztrácí. A COVID není důvod odkladu. Navíc příští podzim může být situace úplně jiná. Řešila bych věci až přijdou.
    syn byl v 1.třídě loni a když je nejhůř tak se prostě jde na OČR a výuce se věnovat osobně a nenechávat to jen na online.

  • Kvitek.bily18.11.2020 9:05

    Dobrý den. Pokud není zdravotní důvod pro odklad dítěte, pak bych rozhodně neodkládala. V září může být vše úplně jinak a děti budou chodit do školy normálně. Pokud je důvodem pro odklad pouze COVID-19, pak to není důvod. Taky by se mohlo stát, že budete odkládat několik let. V první třídě je to samozřejmě těžší v tom, že rodiče dítě stěží naučí držet správně tužku, ale to děti řeší už ve školce a zbytek už s pomocí online výuky zvládnete. Mám doma třeťačku a v podstatě už zvládá online výuku a učení sama. Na jaře jsem ještě trochu pomáhala. Je doma s tatínkem, který má home office, ale nemůže se jí věnovat naplno, protože má svou práci. A já střídám práci a OČR. Vše se dá zvládnout. Ale pokud je holčička v pořádku, neodkládejte. Znám případy, kdy rodiče odložili a dítko zůstalo ve školce, tam ho dali do třídy nikoli s předškoláky, ale k těm nejmenším. Tam si nenašlo kamarády, bylo nešťastné a ve škole zbytečně ztratilo rok. Jen proto, že jim rodiče chtěli tzv.prodloužit dětství.

  • eleyne118.11.2020 9:12

    Já jenom napíši z pohledu dítěte, kterému k mému štěstí nedali odklad, i když jsem byla červencová (takže nástup ve 2 letech a 1 měsíci). Odklad by pro mě byl utrpení, skolka mě nebavila, nudila jsem se (to posuď sama, jak vyspělé je tvoje dítě)... Byla jsem ráda, že jsem nemusela studovat o rok dýl, ale "jen" do 23... Pro mě škola byla nutné zlo, takže jsem naštěstí nepromarnila rok. Nástup v bezmála 8 letech u normálního dítěte je pro mě hodně divná představa.

  • kosicek18.11.2020 11:30

    Hlavně o odkladu nerozhoduje rodič, já osobně nevím, jak bych mohla odkladu dosáhnout, když PPP doporučí nástup, leda pak zkusit ještě jiné pracoviště? Mít k ruce ty správné odborníky? Odklad by pravděpodobně museli doporučit i ve školce (PPP k tomu asi hodně přihlíží) nebo např. psycholog. Není to úplně jednoduché se k odkladu dopracovat. Navíc se posouval i termín zápisů, protože je snaha zredukovat množství odkladů...

  • Ona je taky jedna věc, že vy si vymyslíte odklad, ale stejně vám ho pak nikdo nepovolí.
    Mám prvňáčka taky až příští rok, tak zkušenosti s online výukou nemám, ale viděla jsem jak to bylo s odkladama školní docházky pro letošní prvňáčky. Náš mladší má v únoru 3 roky, takže má nastoupit do školky. Bydlíme v menším městě, kde je celkem 9 tříd MŠ a po květnovém zápisu jsem byla překvapena, když mi bylo sděleno, že ho neberou, protože je až 9. pod čarou. Už jsem začala řešit neplacené volno po rodičovské v práci atd. V červnu mi ze školky zavolali, jestli mám ještě zájem, že se jim uvolnilo místo. Když jsem byla ve školce podepsat papíry o nástupu, tak jsem se ptala ředitelky, jak je možné, že se jim tolik místa uvolnilo. Říkala, že si spousta rodičů nahlásila odklad školní docházky, takže jí zbyla jedna celá třída dětí, které měly nastoupit do první třídy a nenastoupí. Kvůli covidu prý nefungovali psychologické poradny, a když se znovu otevřely, tak se spousta rodičů divila, že jim odklad školní docházky neprošel a děti prostě do té první třídě musely.
    Takže to prostě nefunguje tak, že vy si řeknete, že nechcete dítě do školy dát. Musí k tomu být nějaký vážný důvod. A covid to určitě nebude...

  • my mame tretacku a druhaka. na jare tedy doma prvnacka a druhacku. a dulezity je vyber skoly, zralost ditka..
    nas mladsi se narodil v pulce srpna, tedy nastoupil do 1.tr cerstve v 6r a je spokojeny. byt v klasicke sole, tak by urcite mel odklad, ale protoze jsme si dali praci s vyberem skoly, tak je jen dobre, ze nastoupil tak jak nastoupil. je nekde na ceste mezi prvnackem a druhackem, ale ve skole se respektuje individualita deti, nikdo na nej netlaci. jede svym tempem. a proto nebyl ani problem v casech domaciho vzdelavani. naopak, udelali jsme docela pokroky, nebot mel jeste vice casu a prostoru nez ve skole (kde se opravdu snazi davat detem jejich prostor a respektovat jejich tempo). ve skolce by se uz nudil, skola ho motivuje, starsi deti (malotridka) posouvaj dopredu :-)

    jinak souhlasim s tim, ze tohle by bylo dobre resit az na jare. resp. se kdyztak objednat vcas do PPP a uvidite ...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist