Odchod z domu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #378662 20.11.2017 19:00

Dobrý večer, je mi 19 let a chtěla bych odejít od rodičů , ale mám strach že by mi dělali ještě větší problémy než mi dělají teď .
Chci se zeptat co bych si vše musela oběhat,jak to je třeba se zdr.pojištěním když to platí oni..
Očekávám ,že když odejdu , tak semnou nebudou chtít řešit nějaké smlouvy nebo jde třeba udělat že bych si zašla na pojištovnu a tam si to převedla na sebe ? (protože řekli že před maturitou se nehnu z domu,jsem v posledním roku sš)
Bydlet bych mohla už přítele.
Děkuji.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zdravotní pojištění za tebe neplatí rodiče, ale stát (pokud jsi student).

  • Bude mi 19 v prosinci. Přítele mám už skoro 2 roky. Na jaře maturuju. S rodičema teda špatný vztahy nemám, ale i tak bych u nich zůstala aspoň než uděláš maturitu, ať se zbytečně nestresuješ ještě stěhováním. Já se budu stěhovat za přítelem do Prahy (asi 150 km), až půjdu za rok na vysokou, plánujeme společný bydlení. Do tý maturity to nevydržíš? Jaký ti dělají rodiče problémy? Jaký smlouvy? 8-.

  • Ve své podstatě nic řešit nemusíš,..dokud jsi studen, zdravotní a sociální pojištění za tebe platí stát, po ukončení studia musíš sama (zaměstnavatel). Smlouvy? Jaké? Jsi dospělá. Rodiče už za tebe nemají zodpovědnost,... Můžeš se v klidu odstěhovat a oni ti nic nemohou. Jediný co, tak změnu trvalého bydliště, ale to také nemusíš pokud nejsi s rodiči úplně za zle.

  • trinetka20.11.2017 19:27

    Já to s rodičema zlý měla a mám nic moc doteď. Stěhovala sem se v den maturity.. Snaž se to vydržet a max u přítele sem tam přespat. Netuším, jaké myslíš smlouvy, zdrávko za tebe platí stát, dokud jsi student, ale to se chceš nechat živit přítelem nebo jeho rodiči? Nebo z čeho si měla plány si platit život? Když studuješ, tak máš maximálně drobnější brigádu ne?

  • Sociální a zdravotní za tebe platí škola. Po škole platí zaměstnavatel - tam je potřeba pracovní smlouva. Nebo být nahlášená na pracovním úřadě a platí to za tebe stát. Není nic jak by ti mohli bránit. Jen je potřeba promyslet jestli to finančně utáhneš. Na byt se většinou skládají kauce - 2 nájmy dopředu + ten nájem. Potom se platí elektřina, plyn, voda, tarify, internet. Taky jídlo vyjde kolem 4 tisíc a výš na měsíc. Je potřeba mít nějaký základ jako je stůl, židle, gauč, postel, světla, drogerie, nádobí atd atd. Tohle všechno zvaž a pokud to utáhneš tak ti nic nebrání odejít.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 502 odpovědí a 409 702 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist