Od kolika se deti utiraji sami po wc?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #512021 30.11.2023 5:37

Ahoj! Mam asi nevsedni dotaz, ale zajimalo by me, kake mate zkusenosti. Delam aupair v Anglii a staram se o petiletou holcicku, ktera uz chodi do skoly (prvni trida).
Doma na me jednou z wc zakricela, at ji jdu utrit zadek po velke. Ja myslela, ze to je snad vtip a jen jsem odvetila, ze je velka holka a to musi snad umet sama. Ani me uprimne nenapadlo, ze by s tim opravdu potrebovala pomoct. Asi po nekolika mesicich se me rodina zeptala, ty ji ale urcite utiras zadek vid? Brali to tak automaticky, ze to rozhodne delam ze jsem se bala priznat pravdu.. co si o tomhle myslite? Ja se s timhle nikdy nesetkala, mam zkusenost spis se starsimi detmi. Vsimla jsem si ale, ze ji to doma nikdo neuci ani neukazuje, jak se to dela.. jak si tedy poradi ve skole? Pochybuju, ze ji tam utiraji ucitelky..

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • V Británii jsou děti v tomto ohledu často zanedbané a i v první třídě nosí plenky. Ohledně utírání bych se nedivila. Ale děti by to měly zvládnou samy nejpozději v předškolním věku.

  • Syn bude mít v únoru 6 a také ho stále utíráme.
    Ale nedovedu si představit, že by to měl dělat sám. Je menšího vzrůstu, cca skoro o hlavu menší než jeho vrstevníci. Používá stále dětské prkýnko, tam si ještě se stoličkou nějak vyleze, ale dolů už je to celkem problém, když je vepředu taková ta vystouplá část a nohy mu visí ve vzduchu. Navíc se špinavým zadkem by to prkýnko teda vypadalo, kdyby o tu vystouplou část sjel zadkem :-D. Takže ho musím jít sundat a rovnou ho i utřu.
    Je teď předškolák a ve školce se už předškoláci musí utírat sami. Ale on za celé 3 roky ve školce nešel ani jednou na velkou. Má na to nějaký psychický blok a zadržuje to až domů... Takže si ani nedělám hlavu, co bude dělat ve škole příští školní rok :-D

  • Dcera se utírala sama kolem 3 roku, ze začátku jsem ji musela kontrolovat, aby to udělala pořádně. Synovi je 2,5 roku a už se o to taky pokouší sám. Podle mě záleží na dítěti, jestli to chce sám.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 328 otázek, kterým se dostalo 271 946 odpovědí a 409 977 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist