Očkování proti pneumokokům

Otázku položila: Bývalá uživatelka #36970 11.2.2013 12:17

Ahojte maminky, chtěla jsem se zeptat, daly jste své miláčky očkovat proti pneumokokům a na základě čeho jste se rozhodovaly? díky za každý názor :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • My jsme nedali. Malá je atopik s potravinovou alergií a každý očkování je velkou zátěží pro její imunitu (ale neočkovali by jsme, ani kdyby alergik nebyla). Rozhodli jsme se, že budeme dávat jenom povinný vakcíny, myslím, že i ty jsou pro malý tělíčko až až. Navíc jsem si řekla, že my jsme to bez ní taky ve zdraví přežili. Je to vakcína jenom proti některým z mnoha typů bakterií pneumokoka, takže ti nikdo nezaručí, že nechytne některý z těch zbývajících, proti kterým očkování není a infekce nebude mít třeba horší průběh než by měla bez očkování. Taky mě dost děsí zprávy o různých šílených nežádoucích účincích vakcín. Já v tom vidím hlavně byznys, obchod se strachem chudáků rodičů, kteří mají přirozenou potřebu udělat pro zdraví svých dětí maximum. Myslím, že farmaceutickým firmám jde o zdraví dětí až na úplně posledním místě.

  • lulatko12.2.2013 0:08

    Já jsem očko proti pneumokokům nedávala. Doporučuji, nejsi-li zatím rozhodnutá, přečíst si alespoň info na
    http://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/penumo.html
    (podotýkám, je to seriózní web poskytující objektivní info, nenadržuje žádné ze stran - zda očkovat nebo ne).
    Neříkám, že je to očkování k ničemu - z toho, co se uvádí jako nemoci způsobené pneumokoky, je pro mě největším bubákem pneumokoková sepse, ale je nutno zvážit - jak často k ní v běžné populaci dojde... Argument, jímž se v reklamě ohání nejčastěji, a sic že chrání před zánětem středouší, u mě neobstojí - zánět ucha je mnohem častěji způsoben jako vedlejší efekt při rýmě či chřipce z důvodu, že se u děcek hromadí hleny, nejsou-li pravidelně a dostatečně odsávány. Tedy nejčastěji zcela jiného původu než způsobeno pneumokoky. Dále bylo prokázáno, že děcka, která byla proti vybraným kmenům očkována, se stala senzitivnější proti kmenům jiným, ve vakcíně neobsaženým, a to dokonce víc, než neočkovaná část populace. To je myslím taky jeden z důvodů, proč tuším v Norsku upustili před plošným zavedením tohoto očkování coby očkování povinného. Taky si vem, nakolik hodláš dítko v prvním roce vystavovat kolektivu jiných dětí nebo lidí (zda třeba budete chodit plavat atd.), a tedy je větší pravděpodobnost, že nějakou infekci někde chytne. Očkovat proti pneumokokům se dá i později, myslím že po roce věku je nutná pouze jedna dávka. Sice se to pak už platí (pojišťovna to hradí nebo přispívá pouze, pokud se začne s penumokoky hned v prvním roce, obvykle souběžně s hexou), ale pokud jde o zdraví dítěte, prachy neřeším. Takže dilema s pneumokoky, zda je vůbec někdy dávat, jsem posunula minimálně do doby, až půjde dcera do školky - píchnout se dají když tak vždycky, z mého pohledu není potřeba v prvním roce života zahlcovat nezralý imunitní systém víc, než je nevyhnutné, už tak je toho očkovaní spousta. Upřímně řečeno mám z tohoto očkování pouze o něco málo lepší pocit než z očkování proti chřipce, a tu bych si nechala píchnout leda jako mrtvola. Sečteno a podtrženo, z toho, co jsem se dočetla, se tak nějak nemohu zbavit povedené psychické masáže ze strany farmaceutické lobby.

  • ano nechala jsmeeho naočkovat a to na základě doporučení naší dětské doktorky a taky proto, že mi bohatě stačí řešit zdravotní problémy prcka co má od narození, stejně tak jsem ho nechala očkovat i na neštovice, i když je zde spousta odpůrců a budou tě od toho zrazovat. Můj bratr měl neštovice takového rázu, že s tím skončil v nemocnici a problémy se táhly ještě nějakou dobu po a byl sledovaný.

  • Ahojky, my jsme taky očkovali Prevenar 13 a ještě TBC. Bylo to na doporučení naší dětské lékařky. Ale dlouho jsem se rozmýšlela a radila na všech možných diskuzích a zvážila všechna pro i proti. Existuje na to snad milion článků a diskuzí... Ještě bych chtěla až bude malý mít dva roky žloutenku. Nicméně, je to jen rozhodnutí rodičů, takže i když do tebe bude někdo šít, tak je to jen a jen vaše rozhodnutí a zodpovědnost za toho drobečka. Každý na to má jiný názor.

  • Mi jsme dali prevenar 13. Prvne jsme byli rozhodnuti, ze nebudeme davat nic navic a nakonec jsme dali i TBC,rotaviry a chci dat i zloutenku. Ja sama ji mam a budeme hodne cestovat,tak at je telicko chranene. Nikdy te to nemusi ochranit uplne na 100%,ale kdyby se neco stalo tak jsem rada,ze jsem pro to neco udelala. Cetla jsem hodne diskuzi a clanku kdyz jsem byla tak zaryte proti vsemu ockovani navic a jak jsem cetla vice tech negativnich,tak ja se rozhodla na zaklade nich. Maminky tam psaly, ze ted uz by chybu neudelali a ockovani daly. Ale je to na zvazeni kazde. Ja si rikala, ze mi to taky nemeli a zijem,ale ja sama jsem hodne cely zivot trpela napr na prujmy a pokud muzu neco udelat pro sve dite tak se pokusim.

  • Ahoj, rozhodni se podle sebe, tady na wz najdeš zaryté odpůrce i zaryté podporovatele očkování. Myslím, že nelze přesně říci, na čí straně je pravda (a z některých článků a rozhovorů mám dojem, že v názoru na to nejsou ani lékaři zajedno :-().
    Napíšu pár bodů, podle kterých jsem se řídila já:
    1) Zvládá Tvé dítě dosud proběhlé očkování dobře?
    2) Je u děťátka častější nemocnost? Když řešíš pneumokoka, tak je dítě náchylné na choroby dýchacích cest (kašel, laryngitidy...)?
    3) Běžné nemoci dítěte nezvládáš bez stresu?
    Pokud si odpovíš 3xano - jsi adept na očkování.
    P.S: Já proti pneumokoku očkovala

  • Ahoj,já jsem proti nepovinným očkováním,každé očkování je totiž pro mimčo velká zátěž,ale nechali jsme očkovat proti pneumokokům z důvodu,že malý mívá hodně rýmu a nerada bych,aby se to zvrtlo v zánět středního ucha.Dr. mi radil i rotaviry,ale ty jsme nedali,nelíbí se mi,když se dítě dopuje bůhvíčím.

  • nenechávám proti těmto extra věcem očkovat. i základní očkování se snažím odložit tak do půl roku dítěte.
    a co sem četla (a nejen na stránkách odpůrců očkování), tak očkovat třeba dítě mladší 3 měsíců takřka nemá smysl, protože nezralý imunitní systém stejně na vakcínu adekvátně nezareaguje a je de facto promarněná.
    je na každém,aby zvážil vše podle informací, které neposkytuje jen pediatr (má další peníze navíc za aplikaci vakcíny a určitě i nějaký bonus od farmaceutické firmy) - na netu je spousta doporučení proti čemu a jak očkovat.je lépe se alespon seznámit se základními informacemi k čemu dané očkování má sloužit a jak dlouho chrání a kdo je nejvíce ohrožen danou nemocí. např. žloutence typu B, která se přenáší krví a pohl.stykem "vyprší" ochranná doba za 10 (max.15) let. takže chránit mimčo, které tak ohrožené není je zbytečné, a dítě - teenager, kterého by třeba ochránit bylo, tak už chráněn není. obdobně je to i u jiných vakcín.
    opravdu je ale třeba zvážit co od toho očekáváš. a jak moc se bojíš ;-) a to jak choroby tak na druhou stranu nežádoucích následků vakcinace.

  • courage11.2.2013 17:20

    Podle mě je dobrý, když je dítě čas od času nemocný. Když chytne nějakýho bacila, tak se proti němu musí tělo bránit a buduje si tím imunitu. Takže očkovat proti všem možným i nemožným nemocem mi příjde nežádoucí. Očkovat choroby jako tetanus, záškrt, apod. to je bez diskuze, ale proč jsme nucení očkovat proti běžným dětským nemocem jakou jsou spalničky a příušnice, to mi hlava nebere. Chápu zarděnkdy u holek, ale proč je očkovat už jako miminka, když mají možnost tuto nemoc chytit v batolecím nebo dětském věku a vytvořit si protilátky přirozeně? Jenomže to by na tom nikdo nevydělal. Je to jenom o penězích, nic jinýho v tom nevidím. Takže za mě očkování proti pneumokokům - ne...

  • Dobrý den, právě jsem zjistila,že VZP přispívá na očkování proti pneumokokum (prevenarem) 700 Kč. Myslim, že je to přiznivá zpráva pro ty, kdo se chystají očkovat. Za 2 děti ušetřím 1400 a s tím jsem nepočítala. Akce by měla byt do konce roku 2013. M.

  • Dobrý den, no to se nám hodí. Jsme u VZP a vubec jsem o akci nevěděla. Kluky se chystám očkovat, tak abychom to do konce roku stihli!

  • Zdravím, do konce roku to určitě stihneš. Jde o to zajít na pobočku VZP a pak zanést vyplněný voucher od dr. zpět a je to. 700 kaček ušetřeno. M.:-D

  • Já jsem byla vždycky zastáncem neočkování, ale postupně jak čtu nějaké informace a diskuze, tak asi změním názor. Ale musím říct, že mě celkem překvapilo kolik nemoci pneumokok přenáší. Nic hezkého a k tomu, že budu očkovat mě přesvědčilo více článku na webu, ale i tenhle http://www.familystar.cz/nebezpecne-pneumokoky/

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 329 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist