Očkování proti meningokoku

Otázku položila: Anonymní uživatelka #408376 8.9.2019 17:20

Zdravím. Moje mamka teď řeší, jestli mě (17) a meho bráchu (12) očkovat proti meningokoku? Máte s tím nějakou zkušenost? Teenageři prý patří právě mezi nejohroženější věkovou skupinu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já (vystudovaný virolog a epidemiolog) jsem se nechala doočkovat ještě v 24. Meningokok je echt hnus a je to zbytečné, když máme očkování.
    Existuje víc kmenů: očkování je k dispozici na kmen B, který je u nás nejčastější, je pěkně drahé a někoho po něm bolí ruka. Další je pak na kmeny A, C, W, Y - ty jsou u nás méně častěji, ale zase je to jen jedna injekce a o dost levnější.
    Já si nechala dát postupně obě.
    Malé děti mají povinné očkování proti hemofilovym infekcím, které taky způsobují meningitidy, ale to je něco jiného. Každopádně to určitě máte všechno v průkazu a vaše mamka a doktorka o tom vědí, tak to pohlídají ony.
    Pojišťovny často aspoň něco přispívají.

  • AnnAnny8.9.2019 17:43

    Nevim ale mam pocit ze se na to ockovalo uz jako dítě ne? :-D
    Jinak bych rozhodně neváhala, a určitě se ockovala. Přes dvemi lety jsem byla v zahraničí a zaclo mi být nevolno začínalo to typickým nachlazením příznaky angíny, únava bolest hlavy v krku. Přijela jsem domů tedy dřív a sla k mojí dr delala mi stery z krku a bylo mi zjištěno, že mám v sob bacil který může způsobit meningitidu. Dostala jsem silné léky nezabraly. Dostala jsem druhé silné nezabraly. Pak už jsme antibiotika nenasazovali jelikož z toho byly jiné problémy, naštěstí se u mě meningitida neprojevila a tělo se s tím nejspíš porvalo samo. Možná právě tím že mám myslím vakcínu proti tomu. Ale i přesto mi to hrozilo. Nesměla jsem no do styku s lidmi byla jsem přenášeč, nesměla sem se fyzicky namáhat apod. Kolem toho samozřejmě příznaky slabost, teplota apod. :-) hrůza. Takže jak vidíš ani nevíš a najednou k takove veci lehce přijdeš. Takže bych se ani nerozhodovala a očkovat se nechala.

  • Petrakim9.9.2019 9:16

    Dotazoval se můj manžel na záchranářském kurzu a jednoznačce ano, bylo mu to doporučeno. U teenagerů skupiny to jsou skupiny C, A, W, Y (ty snáze lezou právě na teenagery - tím bych začala) a pak B (mají horší následky, ale více lezou na malé děti, což samozřejmě neznamená, že se vyhýbají teenagerům či dospělým). Sama zkušenost přímou nemám, ale já sebe chci očkovat i své dítě, jakmile to bude možné.

  • Já jsem se nechala očkovat také v 17 letech. Jsem zdravotní sestra a každému doporučuju se nechat naočkovat, pokud máš tu možnost. Sice mi po tom očkování nebylo dobře (teplota, bolest svalů a kloubů, únava) ale po 2 dnech to přešlo, takhle věř mi, nemáš se čeho bát, ono se to dá vydržet😊

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 698 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist