Očkování dětí

Otázku položila: Anonymní uživatelka #387353 24.1.2019 10:23

Ahoj holky. S navaznosti na clanek ktery tu nekde vkladala jako zajimavost Urtica me zajima Vas nazor na ockovani u deti.
Proc ano, proc ne?
Vim ze se casto vyskytuji ruzne nazory proc deti ockovat ci neockovat, ale deti jsem dosud nemela takze jsem se o to nijak nezajimala. Ted kdyz je miminko na ceste se mi ale tato otazka usidlila v hlave a zajimaji me nazory ostatnich. :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk24.1.2019 10:42

    Ono to s tím ockováním není vůbec jednoduché. Jakmile se člověk do toho pokusí proniknout, má v hlavě větší zmatek než před začátkem výzkumu. Na jedné straně stojí farmaceutické koncerny toužící prodávat vakcíny, na další pojišťovny, na další lékaři a na další matky. Všechni přitom mají svůj díl pravdy. Pro mě obecně je očkování něco jako bezpečnostní pás v autě. Zachránilo a zachrání iks tisíc či milionů životů, ale jsou případy, kdy naopak ten život naopak dokáže poznamenat nebo dokonce zničit. Pak je tu další věc, a to termíny očkování dané vyhláškou. O těch by se dalo donekonečna diskutovat, v čím zájmu jsou dělané. Často mám pocit, že určitě ne v zájmu dětí. Nicméně já jsem pro očkování. Ne proti všemu, ale určitě pro to povinné a pro to nepovinné proti nemocem typu meningitida, možná žloutenka a klistovka. A o těch, kdož děti odmítají bez padne zdravotní indikace očkovat, si bez pardonu myslím, že parazituji na společnosti a těch, kdo očkovat nechají. Plus samo přispívají k tomu, že některé nemoci nejsou a nebudou vymyceny.

  • stupidiack24.1.2019 10:58

    Nechávám dítě očkovat jen těmi povinnými, nejsou povinná pro nic, za nic.

  • buccaneerka224.1.2019 11:05

    Než se nám narodila malá, snažila jsem se do toho nějak proniknout, zjistit co a jak, ale nakonec z toho úplně moudrá nejsem. Prakticky jsem došla k tomu, že dítě očkovat nechám, ale v co nejpozdějším možném termínu, aby to tělíčko bylo už trochu silnější s tím bojovat. Někde jsem se dočetla, že snad po půl roce se vytváří v mozku dítěte jakási bariéra, která pomáhá to očkování zvládnou bez nežádoucích vedlejších účinků.
    Jinak jsem hledala takovou doktorku, která nás nebude tlačit do očkování podle tabulek, takže jsem spokojená s tím, že můžu rozhodovat vlastně sama. Zatím máme za sebou jenom hexu a úplně v pohodě. První dávku ale dostala až ve 4 měsících, přestože se dává od 9. týdne, jenže v 9 týdnech mi přišla ještě takový malý drobeček, že jsem to prostě odložila.

  • No, já jsem jen ráda, že jsem první děti měla dříve, než internet, protože bych z toho měla hlavu jak balón a bála bych se. Bála bych se neočkovat, možná ještě víc bych se bála očkovat...Měla jsem zdravé děti a věřila jim, že to dají a nikdy žádná hrůza, naopak, proto mám očkované všechny děti a všechny jsou zdravé. Dbám ale, aby žádné nebylo před očkováním nijak oslabené a td..Musím podotknout, že patřím spíše mezi "alternativní" rodiče, už jen např. tím, že jsem několikrát rodila doma...Když si čtu příběhy rodičů dětí, které mají "následky" (vyšly i brožurky příběhů a negativních zkušeností), tak jako nezaujatá vidím, že hodně těch příběhů by se odvíjelo stejně i bez očkování, bohužel. Navíc se očkuje v době, kdy se dítě rychle mění, prodělává různé fáze vývoje, kdy co bylo včera, nemusí platit dnes. Setkala jsem se s třeba s maminkou, též domarodkou, která má autistické očkované dítě, druhé se rozhodla neočkovat...a je také autista a td.. Ale chápu to, že člověk hledá proč, neustále, když se najde nějaký viník, důvod, je to snažší, než když člověk neví... Jenže člověk prakticky nikdy neví, co by, kdyby...je to složité. Bohužel, stejně jako očkování nespasí všechny a u některých jedinců opravdu může vyvolat až fatální následky, či nežádoucí účinky, tak neočkování jedince taky nespasí a jak je známo, svým neočkováním oslabuje celek...Bohužel se internetem šíří tak šílené zprávy, které vždy budou mít větší úspěch, škoda, že není možné se rozhodnout dobrovolně a bez strachu. Za současné situace si nedovedu představit děti neočkovat, na druhou stranu odmítám se nechat do něčeho nutit za každou cenu, kdybych měla za to, že mi za to stojí své dítě z nějakého důvodu neočkovat, systému bych se dokázala postavit ;-)

  • Nikdy me nenapadlo dite neockovat (moje má ty zakladni, povinné). Kazdy jsme byli ockovani, i kdyz kazda generace to ma trochu jinak. Prijde mi to jak trend neockovat děti. Lekari snad vedi, proc je to treba. A vice budu verit jim, nez matkam na diskuznich forech.

  • Moje děti jsou očkované a ani mě nikdy nenapadlo, že bych je očkovat nenechala. Je to teda možná i ze zvyku. Vždycky se to tak dělalo, já i manžel jsme očkovaní, tak proč by to mělo zrovna našim dětem přinést něco špatného. Hlavně si neočkováním člověk přidělává také dost starostí. Jedna známá dítě nenaočkovala a samozřejmě průser, když chtěli jít do školky. Takže skončili v soukromé školce, za kterou dá půl výplaty a navíc musí dojíždět celkem daleko. Jinam ji prostě nepřijali...
    Ještě můžu napsat názor ze strany lékaře. Šéf každý rok dělá akci pro svoje zaměstnance včetně rodinných příslušníků na ztmelování vztahů. Jeden kolega ma za manželku dětskou lékařku (je mladá, kolem 30). Jednou se takhle strhla řeč právě na téma očkování a ptali se jí na její názor jako lékařky. Říkala, že ti, kteří děti neočkují, tak přidělávají problémy i těm, kteří své děti očkují. Prý se stává, že ty nemoci u těch neočkovaných dětí zmutují a najednou je od nich chytnou i ti očkovaní, protože vakcína na takovou zmutovanou nemoc nefunguje. Tohle byla pro mě třeba informace, o které jsem vůbec netušila. Ještě navíc teda ta lékařka pracuje v nemocnici blízko jednoho uprchlického tábora, takže se jí pod ruky dostávají právě i děti uprchlíků. Prý bysme koukali, jaký pro nás už neexistující nemoce tady dotáhli....

  • pro mně bylo očkování nutné zlo, bez kterého by mělo moje dítě problém se školkou, školou v přírodě, tábory a dalšími aktivitami, kde je potřeba potvrzení lékaře o řádném očkování dítěte.
    nelíbí se mi jak je celkově pojaté očkovací schéma, to, že se očkuje i proti věcem, které malé dítě nemá jak dostat (např. Hep B) a je celkově snaha to naprat do co nejmenších dětí. navíc celkově se rozšižující množství povinných očkování a nemožnost očkovat monovakcíny (např. spalničky) a nutnost očkovat i příušnice v raném věku a zarděnky u chlapců, pro které nejsou žádným ohrožením. naopak kdyby si tímto děti prošly, byly by doživotně imunní a je to pro celkovou populaci a její ochranu výhodnější, než očkování, které vyprchá. navíc účinnost-spolehlivost očkování je sporná, protože při tom množství, proti kterému jsou děti očkované, se u dost z nich protilátky vůbec nevytvoří. navíc i nemoci, na které jsou lidé očkovaní dostanou a pak u nich probíhají bez typických příznaků a šíří je dále. očkování není jistou zárukou, že se nemoc nedostane. diskutabilní je i to, že dříve se očkovalo opravdu tak, že tam byly usmrcené viry, dnes je z nich jen kousek genetické informace a navíc to, jak jsou vakcíny pěstovány může být pro člověk poněkud nepříjemná představa (opičí ledviny, potracené embryo,.kuřecí zárodky, a k tomu velká dávka antibiotik).
    taky se bagatelizují nežádoucí účinky a člověk si to musí u lékaře vydupat, aby to na SUKL napsal a přitom by měl mít i pediatr sám zájem o tomto informovat. ale to by se jim pěkně zjičily ty krásné statistiky. navíc chybí jakékoliv odškodnění pro následky očkování a o tom, že některé věci jsou i některých dětí následkem očkování se smí jen šeptat a to i jen mezi lékaři a na papír to nedají. navíc ne každý pediatr je ochoten i jen mluvit o změně očkovacího kalendáře z nějakého (i zdravotního) důvodu u dítěte a chce to i do nachlazeného dítěte naprat stůj co stůj. a to chce někdy pevné nervy odolat takovému nátlaku.
    takže dítě nemá ani všechno co bylo povinné a nepovinné vůbec nic. mám kamaráda, který má jedno dítě do určité doby řádně očkované, a další děti neočkované a ty jsou zdravější při stejném životním stylu jako to, které očkované bylo.

  • petulinkaa1325.1.2019 0:03

    Ano, věčně řešené téma a opravdu to není na odpověď v krátkém vyjádření zde v poradně.Takze odpovím stručně asi takhle. Každá matka si tohle musí rozhodnout sama, jsem Neockujici! a to absolutně! proč? protože toho za 6 let zajímani se (ne z internetu) vim opravdu hodně a viděla jsem opravdu mnoho, hlavne podložené fakta. Takže matka co tvrdí jaké je očkování přínos a nedejbuh dokáže vypustit vetu typu ,, díky očkování se vymýtili některé nemoce" o tom ví (slušně řečeno) úplný prd!!!! a tudíž názor tohoto typu už za ty léta úplně preslycham a pokud o tom dotyčná nechce vedět sama více, nema smysl se o tom s takovou osobou bavit. Jsem jenom stastna, že více a více maminek přichází na to co očkování obnáší, hlavne znamená, netvrdí už nesmysly a vidí u svého dítěte co to způsobuje a opravdu to není,, normálně běžný vývoj který přejde " a začíná to uz jen reakcí.... takže asi tak ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 149 otázek, kterým se dostalo 271 330 odpovědí a 409 600 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist