Nový zub - cena a možnosti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #340965 24.3.2019 21:46

Ahoj, před dvěma dny se mi hodně hnusně ulomil zub, o kterém mě za celou dobu ani nenapadlo, že by neměl být v pohodě. Doslova se rozpadl (byl špatný zevnitř, z venku to nešlo poznat) a tak mi je jasné, že ten zbytek prostě zubař vytrhne. Jenže já mám hrozný strach ze zubařů, protože i přes injekce mě všechny zákroky strašně bolí a nejednou jsem odcházela s brekem. Prostě to cítím. Takže se strašně bojím nejen toho trhání, ale i toho, co bude potom, protože ten zub je horní pětka, takže když otevřu trochu víc pusu, jde to vidět a tak potřebuju nový. Když mluvím, tak ani moc ne, ale kdybych se zasmála, tak to jde vidět moc. A já se za své zuby stydím už dlouho, protože i přes pravidelné čištění kvalitními pastami a kartáčkem Curaprox s používáním zubní nitě a ústní vody (mezi zubní kartáčky nepotřebuju) je mám prostě ošklivé. Zřejmě to budu mít po mamce, která má ty zuby taky takové špatné. Přitom znám několik lidí, kteří si zuby skoro vůbec nečistí a mají je nádherné, no to je prostě smůla. Což je další věc, protože můj bývalý zubař byl vždycky hrubý a nadal mi, že si zuby nečistím, přitom se o ně starám opravdu pečlivě. K tomu mám se zubaři jen špatné zkušenosti, vystřídala jsem myslím tři. Jedna zubařka byla strašně zlá, u druhé byla sestřička, která mi zlomila jehlu v dásni, tak mi ta vodička celá vytekla do pusy (nechápu jak se jí to povedlo) a poslední byl taky takový zlý. Jednou při spravování zubu jsem nabírala slzičky a říkala jsem mu, že mě to hrozně bolí (jako fakt dost), nezajímalo ho to a sestra z toho byla taky taková vyplašená. Prý si na něj stěžuje i mamčina kamarádka, tak aspoň vím, že to není jen mé posouzení. Takový člověk musí být hodný, vím to z práce, jsem ergoterapeut a prostě tak jak se chovají kolikrát zubaři, to bych si já ke svým pacientům nedovolila. Bohužel, jsem zatím žádného slušného zubaře nenašla.

Takže se teď bojím, že jak dojdu k nové zubařce, že mi řekne něco podobného, že mě bude bolet trhání, že někdo uvidí tu díru a že nový zub bude bolet ještě víc. Slyšela jsem o dvou metodách, první je čep do dásně, čemuž bych se asi chtěla vyhnout, protože jak říkám, mě i přes čtyři injekce bolelo vrtání, tak si neumím představit, jak mi tam řeže dáseň. Spíš se mi víc líbilo to druhé, že ten zub nějak nasadí na dva sousedící. Jenom absolutně nechápu jak a docela se začínám bát ceny. Někdo říkal tisícovka, někdo to vystřelil na deset až dvacet tisíc za zub. Můžete mi někdo k tomu říct víc, prosím?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk25.3.2019 6:33

    Nevím, jestli přijdu s něčím objevnym, ale... Implantát u mé zubarky skutečně stojí přes 20 tisíc. Teď vím, že půjdeš do mdlob, na druhé straně je třeba poznamenat, že mě u ní nikdy nic nebolelo, včetně čištění kanálku, vždy je milá, empaticka, stále se ptá, zda mě něco neboli a kdyztak přidá injekci. Takže asi tak. Ti zubaři, na které jsi narazila, jsou fakt zoufalci. Kde je hledáš, prosím te? Myslela jsem, že tohle patří do jiného století. Jinak hezký jsi popsala, čím o zuby pečujes, otázka ale ještě je, jak dobře. Pokud ti při použití všech těchto prostředků zůstává na zubech plak, pak je někde chyba. Tento problém by ti eventuálně pomohla vyřešit schopna dentální hygienistka. Takže doporučuji najít si v okolí nějakého schopného zubaře. A to buď na doporučení známých nebo podle stránky znamylekar.cz. A pak odložit strach ze zákroku. Pokud toho schopného zubaře najdeš, bolet to nebude. Hodně štěstí.

  • ten druhý způsob je sice možná na první pohled lákavý, ale výrazně horší na provedení než první - pro to, aby se mohl nasadit můstek (to je to nasazení na dva sousedící zuby) se ty zuby musí poměrně dost obrousit, takže si je vlastně "zničíš". navíc obroušené zuby jsou poměrně citlivé a než je vyroben můstek, tak je fungování s nimi dost nepříjemné - studené, teplé, vítr, ...
    jak píše terryk, tak bych doporučila najít dobrého a ohleduplného zubaře - ségra se zubaře taky bála a nakonec zvládla vytrhání dost zubů a brala to díky jeho přístupu dobře.
    na bolest můžeš zkusit před příchodem k lékaři vzít si dopředu i prášek, což by mohlo zmírnit tvoji bolest. a někdy strach působí ještě větší bolest než je realita. jdeš tam s přístupem - bude to bolet a to hrozně a tak to hodně bolí.
    zkusila bych jít do toho čepu - pokud bude zdravý kořen, tak se to dá udělat jako kořenová nástavba a na to potom nasadit zub. cena nemusí být tak hrozná. dceři zubařka toto dělala v ceně do 6 tisíc.

  • Francy25.3.2019 8:51

    Bohužel s cenami zubů je to opravdu tak, je to nákladné, nicméně ne tolik jako v zahraničí ;-) Když bych měla takové zkušenosti jako vy se zubaři, tak bych z nich také měla strach, snad nová lékařka bude lepší. A jen bych ráda dodala, že používání ústní vody je to největší zlo! Šíleně to ničí sklovinu, lepší jsou opravdu mezizubní kartáčky a poctivě čistit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 510 odpovědí a 409 715 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist