Nové příjmení

Otázku položila: Anonymní uživatelka #36731 16.2.2012 20:30

Ženy potřebovala bych radu. Mám dceru s bývalým přítelem. Sice má moje příjmení, ale jelikož má otce musím mít souhlas k tomu, aby mohla mít jiné příjmení (v případě, že bych se vdala, bych chtěla abychom měli celá rodina stejné příjmení) než které má teď. Jak je to potom s biologickým otcem a novým "otcem"? Přecházejí na toho, kdo jí dá své příjmení veškeré závazky, které plnil biologický otec?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Nejde o příjmení, ale o to, kdo by byl nyní otcem. Jestliže se změní příjmení, ale biologický otec je stále psán jako biologický, stále má on svá práva a povinnosti. Ty by přešly, kdyby si nový partner dítě adoptoval. Alespoň by to tak tedy dle mě mělo být.

  • Měla jsem spolužačku a ta si příjmení změnila až když biologický neplatil alimenty. Nevím jak to je, ale řekla bych, že si to dítě musí napřed adoptovat nový otec a s tím určitě ten biologický musí souhlasit.

  • vlastně se nic nemění, biologický otec bude dál uveden v rodném listu dítěte a tím pádem má svá práva i povinnosti. Pokud by souhlasil s tím, aby nový partner dítě adoptoval a on nebyl v rodném listu uveden, to už by byla jiná.

  • Nemusíš mít souhlas otce ke změně příjmení. Můžeš požádat soud, aby ti za otce udělil souhlas k podání žádosti o změnu příjmení u příslušného matričního úřadu, pokud s tím otec nesouhlasí. Soud ti však souhlas za otce udělí v případě, že se biologický otec o dítě nezajímá, neplní si dobrovolně vyživovací povinnost a s dítětem se nestýká, nebo se s ním stýká jen sporadicky. Pokud dítě získá nové příjmení, biolgický otec má k dítěti stejná práva a stejné povinnosti jaké měl před změnou příjemní. Také záleží, kolik je tvé dcerce let. Dítě dle zákona právo vyjádřit se ke všem skutečnostem, které se ho týkají. Má tedy i právo vyjádřit se na to, zda chce či nechce příjmení změnit. Samozřejmě s ohledem na věk a rozumovou vyspělost. Tříletého dítěte se na to nikdo ptát nebude.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 617 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist