Nočník

Otázku položila: Anonymní uživatelka #40966 21.10.2011 21:39

Ahoj holky,zajímalo by mě,jak naučit dítě na nočník.Mám holčičku,už jí jsou dva roky a jaksi si neuvědomuje,že koná potřebu.Na nočníku ani na záchodě sedět nechce,má malého brášku,tak na ni nemám moc času.Zatím nepomohlo nic.Látková plena jí nevadí,přesvědčování nepomáhá.Když se pokadí,chce umýt,ale že by naznačila,že se jí chce,to ne.Asi mě roznesete na kopytech,ale už fakt nevím,jak na ni.Mám strach,že bude dělat do plínek ještě hodně dlouho.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • syna jsem začala vysazovat na nočník hned jak uměl sám sedět. Nikdy nebyl problém ho tam udržet, prostě seděl, koukal kolem sebe, já si s ním vykládala a on udělal co potřeboval. Vždycky jsem ho pochválila a on zářil radostí. Když se naučil sám chodit, bylo to v létě, nechávala jsem ho na zahradě běhat v létě nahatého, zezačátku se párkrát počůral, ale s tím se počítalo. Když zjistil, že může být bez plínek, tak se mu to líbilo a dost rychle se uměl sám ozvat, že něco potřebuje. Takže v roce a půl byl bez plínek, nedostával je ani na noc, ale to jsem ho ještě kolem půlnoci dávala rozespalého na nočník a pak zas hned ráno po probuzení.

  • Taky se přidám. Naše malá začala s nočníkem v podstatě taky až ve dvou letech. Prostě jí to nic neřikalo. Na radu doktorky jsem počkala až vyspěje do takové míry, že prostě pochopí co po ní chci a nechá si to vysvětlit. Do té doby to byly spíše náhody. Mohu jen souhlasit, že pokud má dítě plenku, tak prostě bude dělat do ní. Chce to sundat, utnout a prostě STOP. My jsme taky čůrali 14 dní a možná i déle co půl hodiny do kalhot, ale pak se to zlomilo a jsme bez plen. Na noc to bylo horší, ale zde opět zabralo vysvětlit. Tady jsme omezili pití na noc, zakoupili trénovací kalhotky a řekli jsme jí, že prostě už se v noci nesmí počůrat, protože nemá plenku a měla by mokré kalhotky - zabralo během týdne! Ale každé dítě je jiné, každé se chytí na něco jiného.

  • Ahojky já se teda budu snažit poradit :D Mám dvouletýho kluka a taky ze začátku o nějakým nočníku nemohla být ani řeč,nechtěl ho ani vidět,pořád jen plínku až jsem se jednou naštvala a prostě jsem mu plínku přes den vůbec nedala a pokaždý když to šlo tak jsem ho posadila na nočník i přes jeho protesty :D a pak to šlo,sice asi tak týden trvá než si na to zvykne a ze začátku to spíš bude v kalhotech jak v nočníku ale stojí to za to :D teď už má plínky jen na noc,ale to se taky co nejdřív chystáme odnaučit a dokonce už nemáme ani nočník,chodí sám ve 2letech na záchod :)) tak snad jsem vám aspoň trochu poradila.Prostě sundat plínku a být tvrdá,jinak to nejde :DDDDD ps:ještě bych poradilapokud děti nemůžete na nočníku udržet,tak kolem nich dát co nejvíc hraček a to by mělo zabrat :))) přeji hodně štěstí :)

  • Ahoj, ja te teda urcite neroznesu, protoze mam uplne ten stejny problem :-) mam dvouletou cacoru, co si dela do plinek a vubec ji to neva! o nocniku vi, vi taky ze se to dela tam, ale stejne pokracuje do plin. Taky mam druhou malou (5 mesicu), takze nemam tolik casu se te starsi venovat a sadit ji na nocnik a cekat a cekat... ja teda jeste porad doufam, ze to treba prijde ze dne na den a zacne to chtit sama, ale rada si prectu, jestli ti teda nekdo poradi... tak hodne stesti, at se brzo tech jednech plin zbavis! :-)

  • Taky souhlasím s tím, že nechat bez plíny přes den. Zkoušejte vysazovat na nočník každou chvíli, ptát se, jestli nechce čůrat. Jestliže máte ještě malé mimčo, bojkot nočníku a počůrávání může být i tím, jak píšete, že na ni máte málo času. Dítko to nedělá tak úplně vědomě, naschvál, ale ví, že když ho převlékáte nebo přebalujete, má vás v tu chvíli jen pro sebe, tak trochu si vynucuje pozornost. Chápu, že je to těžké s dvěma malými dětmi. Ale zkuste být v klidu, malou za počůrání netrestejte, naopak chvalte až do nebes, když se jí to povede do nočníku. Já dceru učila na nočník kolem jejího prvního roka, trvalo jí to asi 2 týdny. Ale je fakt, že jsem měla pocit, že neděláme nic jiného, než jen zkoušíme nočník. Při představě, že mám v tu chvíli ještě mimčo, určitě by to tak hledce nešlo. Ale hlavu vzhůru, zvládly to jiné maminky s dětmi, zvládnete to taky. Možná zkuste ve dvou letech nočník přeskočit, koupit dětské prkýnko na záchod a stoličku a trénovat rovnou tam. Rozhodně ale na tom zapracujte, než se budete rozhodovat nad školkou. Tam plenky ani nočníky neberou.

  • Ahoj, byla jsem v podobné situaci jako ty-děti po 2 letech, doma miminko a ani jsem se o nočníkování usilovně nesnažila, věděla jsem, že narození sourozence tomu stejně nepomůže, spíše naopak, navíc dítě v tomto věku rádo vzdoruje všemu, na čem nám záleží a tak jsem to nechala na synovi-vysadit na nočník se nikdy nenechal, záchod samozřejmě také ignoroval, ale občas jsem ho nechala běhat dole nahatého-pokud čůral hodně často, tak jsem to hned vzdala a dala plenu-to bylo přes léto a pak na podzim, když jsem to zase po čase zkusila, se intervaly čůrání najednou prodloužily, tak jsem ho nechávala běhat nahatého, udělal pár nehod a z ničeho nic byl schopný si chodit na nočníček sám, pokud byl dole nahý. Pokud byl oblečený, počůral se vždy, chvíli to trvalo,ale pak to dokázal chodit sám na nočník i pokud byl oblkečený. Naučil se to sice celkem pozdě, ale z mé strany prakticky bez práce-naopak má intervence mu vadila a naopak způsobovala nehody-nebylo proto žádoucí, abych ho sledovala, jen jsem mu musela dát prostor-tzn. nechat ho nahatého a nejančit při nehodě, protože když si ho třeba babičky dobíraly, neváhal se natrus přímo před nimi vyčůrat přímo na podlahu.
    Ven bez plínek začal chodit v těch největších mrazech (pokud jsem mu dala plínu, tak byl totiž takový lenoch, že ji využíval) a byl prakticky bez nehod a pokud se nehoda stala, za tu chvilku neumrzl, čas jsem ale ssebou všude nosila náhradní oblečení, či chpodila blízko domova.
    Dcera začala před druhým rokem na nočník kakat a pár měsíců po druhých narozeninách odmítla pleny úplně sama-do té doby čůrala ani ne co 20 minut a najednou vydržela třeba celé dopoledne. Netrvalo dlouho a též začala používat nočník, také se nenechala nikdy vysadit.
    Ted´ mám rok a půl letou dceru a už to neřeším, vím, že až bude zralá, naučí se to sama. Původně jsem s ní chtěla zkusit bezplenkovou metodu od narození, ale já na to nemám, absolutně mi to nedělá dobře myslet na to, abych zabránila nehodě, které nemám moc ráda-nechci mít doma všechno pročůrané-ba se toho děsím, jak to vše vyčistit a tak a vím, že to jde prakticky bez nehod, takže si na to ráda počkám :-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 531 odpovědí a 409 721 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist