Noční vstávání k čtyřleté dceři

Otázku položila: Anonymní uživatelka #326060 13.12.2022 0:37

Ahoj, potřebuju nějaké srovnání - k 4,5leté dceři musím téměř každou noc vstávat - začne se budit po půlnoci, že začne brečet (ječet, jak kdy...intenzita bývá různá :-)).Od pobrekávání až fakt po vřískot, že vypadá, že ji tam někdo bere na vidle.
Takže vstávám, jdu za ní, někdy potřebuje jen přikrýt, někdy napít, někdy nevím - možná nějaký sen. Každopádně uklidním (někdy stačí jen pohladit a ujistit, že jsem k ní přišla), jdu lehnout, a znova jekot, brekot...vstávám, jdu uklidním, lehám...někdy je to 2x za noc, někdy 7x....taky se samozřejmě stane, že spí úplně celou noc, ale spíš bych řekla, že to jsou naprosté výjimky, abych tam třeba ani jednou za noc nemusela..netuším, co to spouští, nebo proč to dělá, přijde mi už velká na to, abych k ní takhle musela pořád vstávat (chápu zlé sny, ale ty určitě nemá každý den).
Je jedináček, myslím, že i trochu rozmazlená, přes den si dost vynucuje pozornost. To asi taky hraje roli, možná je to zásadní.
Co se týká ještě té noci - bydlíme v doma s rodiči, takže ji nemůžu nechat vřískat v noci, aby nebyl vzhůru celý barák..to beru jako nevýhodu, protože bych někdy klidně už vyzkoušela i to, že ji nechám prostě kňourat a třeba usne a už nebude vyžadovávat to chození k ní...jenže to zatím nemůžu....
Ráno nebo před spaním jí připomínám, že spoustu věcí zvládne už sama -napít se, přikrýt, přes noc jí tam svítí taková bludička, takže na to vidí...jenže to nepomůže.
Máte někdo taky podobnou zkušenost s každodenním nočním buzením....díky za tipy

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • stupidiack13.12.2022 11:54

    V tomhle věku jsou noční děsy a divoká dětská fantazie úplně normální.
    Ale každé dítě je jiné, jinak citlivé.
    Určitě bych ji ale nenechávala vykřičet!
    To by se mohl problém jen prohloubit!
    Rozumnější řešení bych viděla v tom nechat ji občas spát u sebe.

  • Dobrý den, mám zkušenost a podle toho co píšete spí dcerka sama v pokoji.
    Může to být jen tím, že není ještě prostě dost velká spát sama (na druhou stranu, někdo nerad spí sám i v dospělosti).
    Může mít noční můru, nebo i noční děsy.
    Zkuste si o tom s ní promluvit, třeba se dovíte víc.

  • macicekkajik13.12.2022 9:08

    S dcerkou bych se domluvila, že kdyby jí něco děsilo, aťsi přijde lehnout ke mně do ložnice, je to lepší, než neustálé vstávání.Malá potřebuje vědět, že tu pro ní stále jsi. A jak už je tu psáno, může mít noční můry a děsy. Mozek ve spánku zpracovává, co se přes den událo. Určitě by bylo i dobré si večer povídat, co se za ten den událo a zda se jí něco nestalo. Ona i maličkost je pro dítě velká událost.

  • zirafka1113.12.2022 20:13

    Já mám teprve tříletou, ale děje se nám to stejné. Začala jsem dělat to, že od ní po prvním probuzení už neodcházím a spím s ní, pak spí zbytek noci dobře. Je to takový můj kompromis - část noci s mužem a část s dcerou.

  • ivetkaprochazkova2.12.2023 9:39

    Pořídili jsme teď s chlapem do baráku nové https://www.luceda.cz/postele-rozmeru-180x200-cm/ postele 180x200 a povím vám že nám se teda už vstávat z postele nechce. To je otřesné.. jak jsme jenom mohli žít bez tak velkého rozměru? Já si na to tak rychle zvykla že se mi opravdu nechce nikam jinam chodit spát.

  • Je to psychicke poruchy. Musí zažívat něco co ji trápí a v noci se ji o tom zda a ano může to být každý den. Stačí jestli se nekdo okolo hádá nebo jak to ma s otcem? Chce to hledat co to muze byt. Dat větší pozornost co ji trápí. A pokud je rozmazlena a vse si chce vynutit tak se ji o tom zdá taky. Podle toho co píšete je to určitě psychika

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 723 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist