Nízké sebevědomí - pomoc nebo "samoléčba"

Otázku položila: Anonymní uživatelka #532147 3.6.2023 20:18

Ahoj, dobrý den,
zajímalo by mě, zda je tu mezi vámi někdo, kdo trpěl velmi nízkým sebevědomím a jak to "vyléčil". Vyhledal někoho nebo to dokázal sám a jak mu to potom ovlivnilo život?
Poslední dobou přemýšlím nad tím, zda bych nevyhledala odbornou pomoc. Sebevědomí mne už trápí několik let, střídají se dobrá i špatná období, ale poslední dobou je to hrozné. Ovlivňuje mě to dost v soukromí i v práci a věci, které mne dříve bavili, jsem přestala dělat. Vím, že jsem příliš hodná, nejsem nijak asertivní, nedokážu říct ne, podřizuji se a konfliktní situaci mi pomáhá/nebo řeší za mne jiní, ať přátelé v práci nebo i v soukromí a je mi akorát do breku.
Bohužel tomu ani nepomáhá fakt, že se prostě nemám ráda a hodně přemýšlím nad tím, jak se na mě někdo dívá nebo co si o mně myslí. Ve svých 24 jsem nikdy neměla vztah ani s nikým nespala, tak mám navíc i pocit, zda se mnou něco není špatně. Do toho jsem za ty roky bohužel i dost přibrala, přestala se hýbat a sedavé zaměstnání tomu nepomáhá, sice jsem malá, ale má váha se již pohybuje v oblasti obezity, takže velký zadek, stehna, břicho a vůči postavě i dost malá prsa (i když samotné a být hubenější by mi holky nevadily :D) jsou můj každodenní problém. Kvůli tomu jsem si i zaplatila výživovou poradkyni a pokouším se občas zacvičit, ale během půl roku jsem zhubla pouze pár kilo, ne jako jiný klienti a naopak mi to motivaci a s tím sebevědomí snižuje, kdy naopak se přestávám snažit. Do toho začíná i léto, které v lásce nemám kvůli odhalování a nejraději jsem tak akorát zalezlá doma a nikam nechodím.
Omlouvám se za delší text, pokoušela jsem se to dost zkrátit. Každopádně děkuji, zda to někdo dočetl a jsem zvědavá na vaše zkušenosti a názory, zda jste někdo zažil podobnou situaci a jak/kde jste hledali pomoc :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Zdravím

    sebevědomí si myslím, že časem osciluje běžně, nikdo si není 100% jistý sám sebou v každé chvilce svého života. Vždy záleží na aktuální situaci. A osciluje i náš vztah sám k sobě.

    Já konkrétně hledala terapeuta na stránkách znamylekar.cz a zvolila dle popisku jejich specializace – co sedí asi nejlíp na mě a věc, kterou chci na terapii řešit.
    Terapeut definitivně může pomoct. Je pravda, že je to ale docela drahá věc. Pokud jdeš k soukromému, tak 1000 Kč zmizí za jedno sezení a rozplést věci trvá.
    Terapeut pomůže ve chvíli, kdy před sebou skrýváte své opravdové názory. Pomůže rozklíčovat to, co si před sebou tajíte.
    Ale není to o tom, že za vás vše vyřeší – musíte hlavně pracovat sami – on je jen průvodce a opora. (Mně např. dával domácí úkoly – čtení knih, sledování svých pocitů v rámci dne).

    Možná bych proto prve zkusila levnější variantu. Zkusit si tkz. pomoct sám – s dopomocí knih či audioknih.
    Když to nepomůže, tak to dle mého názoru neublíží 😊

    Docela se mi líbila audiokniha:
    • Nedostatečný pocit vlastní hodnoty – Heinz-Peter Röhr

    Na nějakém sebepoznání by mohla na začátku přispět kniha:
    • Pětiminutová terapie – Sarah Crosby

    A když už vím, co chci, tak pro změnu chování mi přišla motivující tato audiokniha:
    • Síla zvyku – Charles Duhigg

    Ale v každém případě je to o tom, co chceš dělat ty sama 😊
    To je nejlepší a nejúčinnější řešení, protože máš v sobě vnitřní motivaci to učinit – to nikdo a nic nenahradí :)

  • simnet5.6.2023 6:59

    Ahoj holčičko,
    rozhodně nejsem psycholog a dávat rady mi nepřísluší, neboť sama v problémech, ale
    máš krásný sloh, zkus se stát spisovatelkou, -vypíšeš se z trápení a bude ti dobře si myslím. Závidím ti, že máš pečující kolegy a přátele, co by kdo za to dal. Holka drž se máš život před sebou. Simona

  • Ahoj, určitě je to častý problém ženských, asi i chlapů. Mně pomohla terapeutka zaměřující se na ženy a léčila tvz. SEBELÁSKU. Zkus si na toto téma vyhledat něco na Googlu a uvidíš, co tě osloví. Je důležité sebepoznání, co máš ráda, co nemáš, co tě baví, co bys chtěla zkusit a nikdy to neudělala a proč? Proč si nedělat radost? Co ti v tom brání mít se ráda? Vše vychází z původní rodiny a toho, jaké máš vzorce chování převzaté od matky, babičky atd. Co si v rodině předáváte? Ikdyž si říkáš, že chceš žít jinak než ženy v rodu, stejně to v sobě máš, ale můžeš to změnit, když si to uvědomíš a chceš změnu.
    Mám to za sebou a je to osvobozující. Jsem ráda, že si dělám denně radost a mám se ráda taková, jaká jsem. Pak je ti fuk, co si myslí ostatní. Držím palce!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist