Nezvládám to.

Otázku položila: Anonymní uživatelka #55055 17.11.2011 11:47

Dobrý den, jsem v prváku na SŠ, nikdy jsem neměla nejlepší známky, ale ani né nejhorší. Teď v tom pěkně plavu. Vím, že je teprve ,,začátek", ale dělá mi starost, že mám pěkně hnusný známky, mám skoro samé 4... a Dokonce propadám z AJ, ale to jsou nedostatky ze ZŠ. Mám tam dvě pětky, kdyby jsme alespoň psali časteji písemky, tak by to bylo lepší, Teď nemluvím o AJ, ale všeobecně, nejvíc mě štve, že se fakt učim !! Ale vždy, když me ucitel/ka vyzkouší, tak tak strasne znervozním, vím, že to vím, ale nic ji neřeknu a pak si myslí, že na to kašlu .. už fakt nevím, co mám dělat.. Přestupovat nechci..Každej říká, že je prvák nejtežší, ale ja se bojím, abych na konci roku nemusela dělat opravky.. a né jenom z jednoho předmětu. Prosím poraď te mi.. Děkuji moc ! :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Verousek8917.11.2011 11:58

    Já jsem prvák měla také nejhorší, ale já to měla spíše z toho hlediska, že jsem si musela zvyknout na jiný styl učení a jiný přístup učitelů. Pak už to bylo lepší. Také jsem měla problém s AJ, je to z důvodu špatného učení ve škole, ZŠ si budeš z AJ muset doučit sama, aby ses pak na střední chytala, já to měla to samé, měla jsem to pak i na vysoké. A ani dneska anglicky stejně neumím a učím se to doma sama. Nevím, jak ti v nervozitě poradit, mně pomáhá, když se nadechnu, tak na 5 vteřin zadržím dech a pak hluboký výdech, to mi pomáhá se nervozity zbavit, ale spíš si o tom zkus promluvit s rodičema, třeba ti něco poradí.

  • Tak já jsem teda měla prvák nejlepší. :D Ale to ti nepomůže, takže jinak... Zkoušela jsi se učit s někým? Už to, že mluvíš k němu, ti může od nervozity hodně pomoct. Navíc opravdu zjistíš, jestli to umíš. Je něco jiného se učit tak, že si to čteš, a učit se tak, že si to přečteš a pak si to zkusíš přeříkat. ;) A opravdu zkus trénovat vystupování - ať budeš látku přeříkávat rodičům, sourozencům, či kamarádce. Vím, o čem mluvím - já teď chodím na vysokou a tak jsem nucena mluvit před ostatními, vůbec je neznám, protože je nás tam spousta, třeba mluvit před celou posluchárnou je síla, ale musím, nic jiného nezbývá.
    Jinak s tím učením - něco ti tu napíšu, neříkám, že takhle to děláš, jen pár rad (brali jsme i v psychologii a sociologii, jak se učit) - není dobré se učit na zpaměť, protože to si pamatuješ jen chvíli, a jakmile třeba něco zapomeneš, přestane dávát smysl to ostatní. Je dobré si látku přečíst hned ten den, ono nejvíc se zapomíná, když to necháš ležet. Pak je dobré se učit od toho nejlehčího pro tobe k tomu nejtěžšímu. Neměla bys ale zapomenout na pravidelné přestávky mezi učením - jít se najíst, projít (čerstvý vzduch okysličuje mozek a to je při učení prospěšné), třeba si jít na chvíli lehnout. Protože nic se nemá přehánět. ;)

    Já studuji jazyk na vysoké, sice němčinu, ale jazyk jako jazyk :) - je dobré se učit slovíčka tím stylem, že si je přečteš, přeříkáš, napíšeš a pak tě z nich někdo bude zkoušet. V angličtině je to podle mě důležitější než třeba právě v němčině, protože v aj vyslovíš slovíčko a ono se píše třeba úplně jinak, proto je velmi důležité cvičit všechno. :) Naše paní učitelka z gymnázia nám radila, ať si slovíčka napíšeme na kartičky a polepíme po pokoji, po domě - budeš je mít pořád na očích a tak si je lépe zapamatuješ. Já si třeba na každé slovíčko vymyslím ještě větu, abych si lépe zapamatovala výtnam. :) A jinak u jazyka je také důležité dělat cvičení - přečíst si gramatiku není všechno, nejvíc si ověříš na cvičeních.
    Kdyby tě něco zajímalo, tak mi napiš, klidně třeba i vzkaz, ono učit se jazyk není opravdu lehké, leč bohužel v dnešní době nezbytné. A angličtina obzvlášť (a pozor, to to říká němčinářka :D).

    Tak Ti přeji hodně štěstí, aby se to brzy všechny zlepšilo a ty ses netrápila. ;)

  • V prváku jsem byla překvapená ze svých známek taky. Bohužel jsem měla a mám docela dost problémy s angličtinou ale vždy se to dalo nějak dohonit. Testy (aspoň u nás) jsou podle počtu hodin ... takže na 1 hodinu týdně musíte mít alespoň 2 známky. Takže neboj se v angličtině ti to ze dvou známek uzavřít nemohou, teď samozdřejmě se jen prostě "snažit" ze sebe vydat víc.

  • Ahoj,
    já jsem teď nastoupila do prváku na gymnázium... Známek jsem se bála dost, ale teď mi vycházejí prakticky samé jedničky... Což ti moc nepomůže, ale chtěla jsem ti říct, že pokud se opravdu učíš, můžeš se jenom učit špatně, to co ti na základce stačilo, ti nejspíš nestačí na Sš a ty si teď musíš najít lepší způsob učení... Hlavně začni s tím, že změníš přístup, dávej pozor už v hodinách, piš si zápisky, připravuj se průběžně a ne jenom na písemky.
    A například s tou Aj, zajdi si za učitelkou, že máš mezery ze Zš a ona ti určitě ráda pomůže.
    A s tím zkoušením... To je bohužel v tobě, zkus se s učitelem domluvit místo na ústím na písemném zkoušení, nebo se zkus nějak zbavit nervozity tím, že poprosíš jiného spolužáka, jestli by tě před hodinou nevyzkoušel.

  • Podle mě ti opravdu pomůže, jak radí ostatní holky, změnit strategii učení (vím, o čem mluvím, celou základku jsem se učit prakticky nemusela, na gymplu to pak bylo horší - o dost): učit se s někým (řekla bych, že nejsi v té třídě sama, kdo má tento problém, takže najít kamarádku a učit se ve dvou nebo třeba v ještě větší skupince, ale tam to může sklouznout k tomu, že budete dělat všechno možné, jen se učit), od jednoduchého ke složitějšímu (to prosazoval už Komenský před cca 400 lety a ejhle, ono to funguje) a taky dělat přestávky mezi učením (jak říkají holky, jít se projít, najíst, na chvilku si lehnout).
    No a ještě jeden tip: zkusila bych třeba nějaký čaj na podporu mozkové činnosti (na trhu je jich dost, já si zvykla na tento http://www.gresik.cz/nase-vyrobky/bylinne-caje/genius-tea.html).

  • Zkus si domluvit doučování na předměty které ti nejdou,učit se od rána do večera je blbost takže si musíš taky udělat chvíly volnou a odreaguj se...třeba řeni i nějaké kámošce ze třidy aby ti pomohla s učením a vyzkoušela tě-tím se natrénuješ i na učitele a zkoušení :)

  • Já nevím, já si teda osobně podle toho myslím, že bys měla přestoupit na jednodušší školu. Nevím přesně, jaké známky jsi měla na základce nebo na jak těžké škole jsi, ale asi být Tebou bych volila lehčí školu, nějakou odbornou nebo učiliště, obecně nejtěžší je gymnázium, a pak zdrávka, stavebka, strojka, hotelovka, jedna z lehčích je obchodka a potom nějaké ty učňáky (tak je to alespoň v našem kraji), takže podle mě by bylo nejlepší jít na ,,o stupeň lehčí školu".
    A např. já jsem už ve 4. ročínku, ale na základce jsem dělala od 4. třídy jako povinný jazyk němčinu, ale vzhledem k tomu, že na střední jsme jen dvě, co dělaly nemšinu na ZŠ, tak náš daly do němčiny - začátečníci (opakovali jsme to, co už jsme uměli ze základky) a angličtina - pokročílí, absolutně jsem něvěděla která bije, neměla jsem problém pochopit gramatiku, nejhorší byla slovní zásoba a já teda nejsem taková, že bych seděla na slovíčkama a opravdu se to drtila, měla jsem asi rok jednou týdně doučování a troufám si říct, že mi to nic moc nedalo a teď ve 4. ročníku zdravotnickéhoy lycea nepatřím mezi ty nejlepší, ale jsem jsem lepší než někteří Ti, kteří mají AJ od základky. A to jsem se opravdu nedívala na anglické filmy, jak někteří doporučují.
    Já se třeba učím tak, že teorii - nemluvím teď o AJ, si přečtu vždycky 1 stránku, pak si ji bez koukání do sešitu odvykládám, a když něco nevím kouknu, a potom celý okruh učiva, ze kterého třeba píšeme, se nechám vyzkoušet od rodičů, že mi říkají ty podtrhnuté věci a já jim řeknu, co k tomu mám napsané, co to je apod. Ale samozřejmě jsem se učila z hodiny na hodinu.
    Tak přeju hodně štěstí se správným rozhodnutím :)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 559 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist