Nesklonné příjmení u holčičky

Otázku položila: Bývalá uživatelka #25351 25.2.2011 9:18

Ahoj holky,

počítali jsme s chlapečkem a teď v pátém jsme se dozvěděli, že to bude holčička ... takže začínáme řešit trochu jiné věci ohledně miminka.

Při svatbě jsem si z vícero důvodů (podnikání, umění, kterému se věnujeme) vydobila nesklonné příjmení (české příjmení), které zní se jménem hezky, ale některým starším členům rodiny to přijde jako "výmysl". Holčička má vybráno jméno se stejnou koncovkou, a já samozřejmě chci, aby nesla příjmení stejné - tudíž bez -ová. Manžel se mě ale snaží přesvědčit, abychom jí nechali klasickou ženskou formu příjmení. Problém je v tom, že mám pocit, pokud se nebudeme jmenovat s dceruškou stejně, budou si lidi okolo ní myslet, že má rodiče stejného pohlaví, což by pro ni mohlo být nepříjemné a děti by se jí mohly posmívat. Navíc, všude budu holčičku doprovázet já, a budeme prostě matka s dcerou, které mají odlišné příjmení, což mi příjde na hlavu - lidi budou zmatení. Na druhou stranu vidím už teď, že mimo staré komunisty moje příjmení lidi berou a více si ho pamatují, z čehož se dá prakticky všude dobře těžit.

Holky, máte prosím některá podobné dilema, nebo máte někoho známého, kdo řešil stejný problém ? Děkuju za vaše zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, také bych nechala stejné jméno jako máš ty. Dnes už to není nic neobvyklého mít jméno bez -ová. V okolí mám rodinu co se tak rozhodli a věř mi, že už to nikomu nepřijde divné, přestože babičky měly zezačátku řeči... Opravdu myslím, že budete více rodina, než pořád někde vysvětlovat, proč to má někdo z vás jinak.

  • Ahojky, já bych tedy dala taky stejné příjmení bez -ová jako má maminka. A gratuluju k holčičce :-)

  • tak by´t jsem zastáncem, aby měla žena příjmení s -ová, tak pokud ho ty nemáš, tak bych ho dcerce taky nedávala.

  • určitě bych jí nechala příjmení ve stejné formě jako máš ty.
    Já čekala dítě s tehdejším přítelem, ale byly tam problémy, tak jsme šli od sebe a dítě má příjmení po mě, i když s tím otec nesouhlasil, že prý je zvyk dávat příjmení po otci a nezná nikoho, kdo by to udělal tak jako já. Dítě mám u sebe, všechno taky vyřizuju já a nechělo se mi vysvětlovat že já matka XX mám syna YY, takhle hned každý ví, že patříme k sobě.

  • Ahoj, ja bych vasi dceri to -ova nedavala, pokud ho ty nemas. Hlavne kvuli budoucnosti, az pujde do skolky, do skoly, atd. musela bys vsude vysvetlovat, ze dcera se jmenuje "trochu" jinak nez ty. Pokud budete mit prijmeni stejny, tak neni, co resit. Ja jsem taky bez -ova a pokud se nekdy postesti, tak i dcera bude bez -ova. Ale u me je to dany cizym jmenem...

  • Ahoj taky bych nechala stejné příjmení jako máš ty,ušetříš si spoustu vysvětlování.Já mám třeba příjmení dvě taky k vůli práci jsem si nechala i svoje svobodné a můžu ti říct že s tím zažívám každý den nějaký problém a to jsem si myslela,že v dnešní době už to taková rartita není :-)

  • Já teda nevím, ale taky mám příjmení bez ová, mám to sice vyřešené tím, že mám dva chlapečky, takže pohoda, ale mě bylo na úřadě jasně řečeno, že pokud dítěti nezměním občanství, bude se holčička automaticky jmenovat s ová. Každopádně já tuto koncovku neuznávám a souhlasím s tebou, pravda je, že spoustě lidí to činí potíže a třeba to manžel vidí právě z tohoto hlediska. Zvaž ještě všechna pro a proti...ale být to moje dítě, zvolila bych změnu občanství a jméno bez ová,můj manžel s tím ale problém neměl, naopak nám to přináší spoustu výhod, pominu-li české lidičky, na ová striktně zvyklé:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • ted koukám, že jsem se upsala, tam nemělo být občanství, ale národnost-tímto se omlouvám, každopádně příjmení bez ová u mě vyřešila změna národnosti a šlo by to tak i u dětí, nebo je nutné mít i jiné občanství, pobyt v cizině nebo si brát cizince, jinak to nejde a mužská verze příjmení pro dítě holčičku není dědičná, musí se o ní zase žádat a splnitdané podmínky.. je to tu na hlavu.

  • Ahoj, taky bych dala dcerce stejný příjmení jako máš ty :o)

  • Já jsem také pro, aby se děvčátko jmenovalo, jako Ty. Každopádně v oddacím listu by mělo být uvedeno, jak se Vaše děti budou jmenovat (příjmení). Nevím však, zda je tento údaj (v odd.listu) závazný.

  • ..kdyz jsme u tech prijmeni, tak se mi "libi" jak u nas prepisuji cizi jmena: napr. Carla Bruni-Carla Bruniova....to by teda pak meli psat misto Smutna-Smutniova...kdyz tam teda za kazdou cenu cpou -ova :-)) ...jinak k tematu, take si myslim prijmeni stejne jako ty.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 213 otázek, kterým se dostalo 271 561 odpovědí a 409 739 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist