Nepatří to sem, ale potřebuju poradit z němčinou: :D

Otázku položila: Anonymní uživatelka #50556 8.3.2012 18:26

Ahoj. Zrovna se učím němčinu. Sem ještě na základce a momenálně probíráme perfektum a preteritum u silných sloves. Zítra píšeme.. Mám to napsaný v sešitě, aleje toho jen málo.. Potřebovala bych někde na netu sehnat tablku těch silných sloves s pre. a perf. ale s ich formou. ich ging, ich Sass (ostré S), Atd... Našla sem jich hodně ale všude je foprma ER. Proím pomožte mi , jinak sem v P**elli. :D :) Jen odkaz třeba. :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Teď koukám, že to potřebuješ první osobu. Ona třetí osoba se uvádí proto, protože je v ní nejvíce výjimek.
    Zkusím ti tu něco vysvětlit, tak snad ti to trochu pomůže. :)

    Perfektum: 1. osoba pomocného slova - ich habe, ich bin + tvar příčestí, ten je stejný pro všechny osoby - např. gefahren, gelaufen, gegangen, gefunden apod.

    Préteritum: 1. osoba jednotného čísla a 3. osoba jednotného čísla jsou bez koncovky. ;) Takže když tam máš v seznamu er kam, tak je i ich kam. ;)

    Hodně štěstí! ;-)

  • http://www.goaml.cz/
    vyuka.zsjarose.cz/getfile.php?FileID=1335

  • Ahoj, já studuji německý jazyk na vysoké škole, tak když budeš mít zájem, napiš mi tady do vzkazu email a já bych ti poslala seznam sloves, mám ho v notebooku. Bohužel by to muselo být asi brzy, protože za hodinu vyrážím domů a tak bych se pak dostala k PC až zítra a to už by ti nepomohlo.. Ale zkusím ještě něco najít na netu. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist