Několik otázek ohledně miminka od matky amatéra

Otázku položila: Anonymní uživatelka #219558 20.4.2018 18:05

Ahoj, chci se zeptat na pár věcí. Malé budou za týden 4 měsíce:

- má umělé mléko. Je potřeba v létě nějak doplňovat pitný režim?

- kdy se dávají naušnice?

- malá má většinou tmavě zelenou stolici. Né takovou tu (podle obrázků na internetu) křiklavě zelenou "hladovou", spíš jako vojensky zelenou - khaki. Přitom podle mě hlad mít nemůžu, dokonce naši říkají, že ji překrmuju, že je tlustá - to ale není, je normální. Má 62 cm a 6,5 kg zhruba. Stejně si ale říkám, jestli bych ji neměla krmit víc, kvůli barvě té stolice. Jenže pak by to myslím všechno vyzvracela...

- jak je to s opalovacími krémy? Potřebuje je jen dítě na sluníčku, nebo i takové, které je v kočárku a ve stínu? Navíc naše malá je mulat (manžel je černoch) a oni určitě nepoužívají žádné opalovací krémy, s její pletí si nejsem jistá, jestli to je potřeba.

- poslední dotaz, kdy jste dali první příkrm? Já si to plánuji až jí bude tak 4,5 měsíce....

  • 21.04.2018 18:14:52 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 21.04.2018 18:14:52 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • terryk20.4.2018 18:14

    Náušnice se dávají nejlépe po šesti měsících života, kdy už je ukončen vývoj lalůčku a sítě má vesměs rozockovanou hexavakcinu.

    S opalovacími krémy je dobré šetřit, radši držet dítě ve stínu, než ho zběsile matlat a vozit po slunci. Ona ta chemie z toho krému není žádná výhra. Náš malej je kvetnovej a první léto jsem tuším nepoužívala krém žádný, nebo jen sporadicky.

  • sisterrys20.4.2018 18:55

    V létě bych k um dávala asi po lžičkách vodu, sledovala bych počet počůraných plen, pokud bude dostatečný, tak bych to s tím pitím nepřeháněla.
    Zelená stolice může být z toho UM, přidávají do něho železo a to může tu stolici zbarvovat. Dočteš se to i na stránkách různých UM. Pokud ti hlady nebrečí a normálně přibírá, tak hlad nemá. Určitě ji kvůli tomu nepřecpávej.
    Mám dítě květnové a první rok žádný opalovací krém neměl. Dítě bych držela ve stínu a ničím nemazala. Obzvlášť, když je mulatka, tak bych se být bez krému nebála.
    První příkrm jsem dala od ukončeného 5. měsíce, ale kojila jsem. Když je na UM, můžeš klidně tak, jak si to plánuješ.

  • I cernosi pouzivaji opalovaci kremy. Mela jsem pritele cernocha.. Taky se spalil... I kdyz to zni divne.. Urcite opalovaci kremy pouzivat :)

  • Opalovaci kremy jsou az od pul roku. A i ve stinu slunicko opaluje. Pouzivaji je i cernosi :-) takze nevylizat pres nejvetsi slunce.

    Pitny rezim urcite doplnovat.


    Prvni moje mala mela v 5,5m a taky byla na UM.

    Zelenou stolici nevim a nausnice dostala nekdy v pul roce. :-)

  • trinetka20.4.2018 19:22

    - dávala bych třeba fenyklový čajík nebo vodu navíc, pokud to malá zvládne, určitě to chce sledovat počůrané pleny a celkově četnost močení
    - u naší dr byla podmínka, že musí mít alespoň jednu ale ideálně dvě dávky hexa vakcíny, než dá náušnice
    - jestli má moc nebo málo si nech vysvětlit u dr.. Na MM by to nebyl problém, s UM je to trochu horší a nejlépe to ví dětská dr, nemůžeš chtít po dítku, co se narodilo se 2,5kg aby mělo stejnou váhu jako to co se narodilo se 4kg.. Já si pamatovala jednoduchou poučku a to, že dítě by mělo mít na 3m zhruba dvojnásobek porodní váhy a na 12m asi trojnásobek..
    - s tím opalovacím krémem nevím, já mám dubnovku, takže mi první léto projezdila v kočárku a ne moc na sluníčku a další léto ,už to bylo chodící batole a v čepičce.. Asi bych ale dala.. Jde i o UV ochranu.
    - Dítě na UM může dostávat první příkrmy kolem 4m, ideálně v době, kdy se samo začne zajímat o tvou stravu, pokud o jídlo ještě zájem nemá, klidně bych počkala i na 6m, kdy začínají i kojené děti..

  • petulinkaa1320.4.2018 20:22

    Nausnicky od 3 mesicu,ve 3 mesicich jsem nechala starsi dceri nastrelit ( pomoci i hledani bodu),v 6ti mesicich vymenila nausnicky,ted u mladsi (3mesice) to planuji stejne.
    Pitny rezim - davam od 1.tydne fenyklovy cajik,vypije ted jak kdy,nekdy 20ml nekdy 60ml,kazdopadne urcite davat,cajik nebo vodu.
    vylozene mazat kdyz na ni bude svitit,coz stejne nevystavis letos,ale i ve stinu v lete opaluje,takze urcite mazat tou 50kou,ale az pristi rok to budes spis potrebovat.
    Zelena stolice je divna porad..jak krmis a cim?
    Prvni prikrm jsem dala presne v ukoncenych 4.mesicich,ted u mladsi budu postupovat stejne.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 506 odpovědí a 409 708 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist