Nástřih hráze - episiotomie

Otázku položila: Bývalá uživatelka #24514 4.4.2011 15:03

Ahoj holky,
protože nástřih hráze při porodu je jediná věc, která mě děsí, rozhodla jsem se udělat průzkum, v kolika případech u vás byl nutný, zda-li vás o něm doktor nejdříve informoval a zda-li jste se nějak před porodem připravovaly, abyste se mu vyhnuly - masáž hráze, cvičební balonek epino, atd.

Holky, tak to skóre zatím moc potěšující není. Teď by to chtělo taky nějaké rodičky bez nástřihu, kde jste ? :))))

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, já jsem také hráz nemasírovala a byla jsem nastřihnutá. Ale ani jsem o tom nevěděla - hráz před nastřihnutím umrtví a navíc stříhají na vrcholu kontrakce. Byla jsem úzká a tak byl nástřih nevyhnutelný... jinak hrozilo potrhání. A věř tomu, že je stokrát lepší se nechat nastřihnout, než aby došlo k porthání (nedej bože až třeba ke konečíníku...).. Myslím, že se toho nemusíš bát;)

  • Ahoj, i mě nástrih udělali, informovali mě o tom předem. Nic jsem při nástřihu necítila, šití bylo horší, ale nic jsem proto také nedělala. Kamarádce, která rodila už dvakrát a vždy měla miminko přes 4 kg, nástřih neudělali. Pila každý den vývar z lněného semínka. Od 6 měsíce. 2 pol.lžíce propereš a dáš do 0,5l, vaříš 10 min.v odkryté nádobě, pak se tím zalije čaj a co nejdřív vypít, ještě horké, jinak se to nedá. Já to teda hodlám praktikovat, je to dobré třeba i na hemeroidy, které se můžou ke konci těhot.objevit.

  • Lucí nevím jestli tě to nějak utíší.. ale všechny moje kamarádky měly nástřih hráze kromě jedné.. a můžu ti říct, že všechny do jedné mi řekly, že nástřih absolutně necítily a to se toho hrozily.

  • Ahoj, pamatuju si to velice vzdáleně, ale myslím že něco takového říkali. Nepřipravovala jsem se vůbec. A necítila jsem ani Ň. Opravdu jsem o tom nevěděla, necítila jsem ani ty nůžky... neboj

  • Luci, já sem se tohodle před porodem bála snad nejvíce ( druhá věc byla kojení - zvláštní, ale je to tak ) no a nastřižená sem byla a necítila sem vůbec nic. Během porodu mě nikdo neinformoval, že se tohle chystaní učinit. A i šití, byť bylo dlouhé bylo v pohodě. Občasné mírné píchnutí. Ale hodně záleží na doktorovi co šití provádí-kámoška to zase pociťovala jako nejhorší věc ( to šití ) No nehorší jsou opravdu ty bolesti v I a II době porodní

  • Ahoj,
    tak já se nijak nepřipravovala a nastřižená jsem nakonec byla. Nikdo mě neinformoval předem a když mě Dr. střihla, tak jsem o tom věděla (něco jsem cítila), ale nebolelo to. Šití bylo v pohodě, krásně mi to umrtvila :) Nejhorší bylo to hojení po porodu, dnes jsem po porodu 17 dní a vůbec to necítím. Nejhůř bylo tak 10 dní po porodu... Není se čeho bát, nástřih nebolí, neboj se :) Pro mě byla nejhorší z porodu ta doba, kdy mimčo není dorotovaný a ty nesmíš tlačit, aby ses nepotrhala zevnitř a přitom cítíš neuvěřitelný tlak na konečník :( Ale šlo to vydržet. Přeju rychlej porod :)

  • Hele nástřihu se neboj, vůbec to nebolí a pořád je to lepší než se roztrhnout. Věř že doktoři vědí co dělají, nikdo tě nebude stříhat zbytečně.
    Moje známá měla překotný porod a do porodnice dojeli jen tak tak. Ani se nestačila pořádně vysléct a doktoři ji nestihli nastřihnout. Potrhala se tak, že ji pak 4 hodiny zašívali v celkový narkóze - roztrhala se od močové trubice až ke konečníku. Skoro 70 stehů to nakonec bylo.
    Takže 100x raději čistý nástřih než tohle.

  • Ahojky,
    tak já při prvním porodu nastřižená byla, protože mimčo šlo koncem pánevním a nic jsem necítila, dělají to na vrcholu kontrakce a doktorka mě o tom informovala. Šití jsem cítila, ale dalo se to vydržet, i když mi přijde, že to je nepříjemnější jak celý porod, člověk je rád, že to má za sebou, chce vidět mimčo a oni ještě "otravujou" s šitím :-) U druhého jsem nástřih neměla, ale stejně jsem se trochu natrhla, takže šití bylo stejně a paradoxně tohle bylo víc nepříjemné, jak po tom nastřižení, nebo jestli jsem byla po těch 5-ti letech větší citlivka? :-)

  • Ahoj mám dvě děti .První koncem pánevním.Nástřih hráze byl.Necítila jsem nic a nikdo se mě neptal.Druhý porod také nástřih a taky v pohodě.Neboj ani to neucítíš pokud to bude nutné.Co vím kamarádka si při druhém těhu prováděla masáž hráze.Respektive její partner a druhý porod měla bez nástřihu.Hodně štěstí.

  • Ahoj Lu.cii.Tak já jsem nastřihnutí cítila,ale nebolelo mě to a nikdo se mě neptal jestli si přeju nástřih.Mě nastřihli,protože jsem se neotvírala dostatečně a byla jsem jen na 7cm otevřená a malej měl špatné ozvy,tak mě šupli na lůžko a rychle rodit s nastřihnutím.Jinak jak je?Já byla dnes na kontrole,jsem k dnešku 34+5tt a začínám se otvírat.Čípek je zatím nezkrácen.No takže otázka času kdy se spustí porod.Na kontrolu musím ještě za 14dní na gyndu a jinak na ozvy do porodnice příští týden.No a jsem zvědavá jestli mě budou nastřihávat u druhýho porodu.

  • sigiska4.4.2011 20:02

    Mě brali malou kleštěmi, nějak se mi tam nechtěla dotočit.Takže mě střihli bez kontrakce a nic jsem ani necítila. Horší pak byla ta injekce co mi tam vrazili kvůli kleštím :-) Myslím, že to šití je asi horší ;-) Když Ti pak ale přinesou miminko, tak hnedky na všechno zapomeneš a je Ti v tu chvíli jedno jestli Tě šijí nebo ne. Takže Ti přeji bezproblémový a rychlý porod :-)

  • Holky já nástřih cítila,ale žádná šílená bolest to není i šití jsem docela dost cítila,ale taky to nebylo nic tragického :-) jinak já byla nastřižena téměř po konečník a jsem cca 10 den po porodu a jsem téměř ok, kupte si v lékárně Rosalgin sáčky na výplach , jsou fakt jedinečné mě pomohly hned strašně moc :-) Daleko lepší než dubová kůra, poradila mi to dr. po porodu a fakt super :-)

  • ahoj, tak já asi jako jedna z mála nástřih neměla. Chvilku o tom zauvažovali, ale porodní asistentka řekla, že to půjde i bez nástřihu a taky to šlo. Žádnou masáž předtím sem nedělala.

  • Ahoj, tak já jsem rodila prvně v 93 a to jsem měla vyvolaný porod s nástřihem (opravdu to nebolelo, ani šití a i šesteinedělí bylo v poho). Podruhé jsem rodila až 07 a jediné, čeho jsem se bála bylo, že nepoznám, že "už je to tady". Na nástřih jsem si ani nevzpomněla. A jaké bylo moje překvapení, když jsem přicházející porod v pohodě poznala a navíc mi nástřih nedělali. Ale je fakt, že jsem od 36 tt pila maliníkový čaj ( prý uvolňuje por. cesty) a každý den jsem si dala lžičku lněného semínka (pro lepší "promazání" por. cest). Tak nevím, jestli to mělo vliv, ale každopádně se na to chystám i teď, ale ještě mám čas, jsem 23+5. Tak přeju bezprodlémový a rychlý porod.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 231 otázek, kterým se dostalo 271 616 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist