Naše dieťa nemá prstíky na ruke- ako sa s tým zmieriť?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #108752 10.3.2013 18:53

Dobrý večer,
Som v polovičke tehu, po ultrazvuku- pri ktorom boli dokonca dvaja lekári nám potvrdili že naše dieťa nemá na pravej ruke vyvinuté prstíky, a vraj sa už ani nevyvinú. Preplakala som celé dni, neviem ako ďalej, vobec netuším ako sa tým zmieriť, Neviem si predstaviť ako ťažký bude ma´t život.
Máte s tým niektorá skúsenosť? Ako to vnímalo okolie? Čo ostatné deti?
ďakujem za názor, podporu.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • klidně plač, ale zkus začít děťátko přijímat takové jaké je. nemusí mít vůbec těžký život. mám dobrého kamaráda, který nemá od narození celou pravou končetinu (teda má pahýl). sportuje (dělá capoeiru), studoval,teď pracuje, má dost přátel a má i přítelkyni. znám ještě dalšího, američana, který taky nemá ruku, je to hudebník a básník, překypuje pozitivní energií a pokaždé ho potkám s jinou ženou;) opravdu to nemusí být žádný problém. když bude malý, nebude to ani vnímat (pracuju s dětmi s postižením a malí předškolní kluci se skoro chlubí třeba"já jsem vozíčkář, víš?";) vůbec to neberou jako handicap a ostatní děti taky ne, když se jim to vysvětlí. horší je to pak v pubertě, bude o sobě pochybovat, jako každej puberťák, ale vy mu můžete pomoct si tím zdárně projít. vím, že rodiče vždycky tak nějak počítají, že děťátko bude zdravé, ale já jak pracuju s těmi dětmi s postižením, tak vidím, jaké je i to, co potkalo vás štěstí proti jiným maminkám. taky se na to dá dívat tak, že každý tady v životě má svůj úkol a tohle je úkol pro vás i pro děťátko. určitě to zvládnete a s největší pravděpodobností prožije úplně normální život.
    rozumím tomu, že je to těžké, taky čekám miminko a samozřejmě si z celýho srdce přeju, aby bylo v pořádku, ale budu ho milovat jakékoli a budu za něj vděčná;)
    moc držím palce, ať to zvládnete a ať je to dobře naladěný človíček, který si z toho nebude nic dělat a bude šťastný:-)

  • SimonaF10.3.2013 20:26

    Věřím, že tahle situace pro vás není vůbec jednoduchá. Nemůžu radit z vlastní osobní zkušenosti, protože děti ještě nemám, ale přiblížím vám situaci z naši rodiny. Mému bratranci s jeho ženou se narodila krásná holčička, ale bohužel se jí nevyvinula levá ručička. Nemá vůbec zápěstí, jen asi polovinu předloktí. Neumím si představit jaké to pro ně bylo, když se to dozvěděli...určitě si prožili spoustu těžkých dnů, ale rozhodně to na malé není poznat. Je to šťastný spokojený človíček, který se jako každé dítě raduje ze života :-) teď už jí je 5 let a zvládá tolik věcí, které si ani neumíme představit. Svůj handicap nevnímá tak jako mi. Všechny věci dělá s naprostou samozřejmostí a všechno si přizpůsobí tak jak jí to samotné vyhovuje. Teď už mají i druhou dceru (3roky), která je zdravá a doma mají pěkně veselo - holky spolu umí pěkně řádit :-D. Co se týče okolí, rodina to nijak neřeší. Malou máme rádi stejně tak jako ostatní děti v rodině, bez nějakých rozdílů. Jen prababička tomu celkem dlouho nerozuměla a stále doufala, že jí to ještě doroste. Co se týče dětí, většinou se zeptají proč nemá ručičku a zatím jim stačila jednoduchá odpověď, že jí prostě nenarostla a jinak nemají problém si s ní hrát. Souhlasím s tím co psala Kateri, jsou lidé kteří zvládají žít s těžšími problémy a žijí spokojeně a šťastně. Přeju vám aby jste to zvládli (i třeba s pomocí odborníků) a za několik měsíců se radovali z miminka, které se vám narodí ;-)

  • Agnes.S10.3.2013 21:33

    Ahoj, já mám dítě s postižením, dozvěděla jsem se o tom až po porodu, možná o to větší šok to byl. Jeho problém není zas až tak častý, ale bohužel už na první pohled viditelný a změna stavu se již konat nebude. Malý to vůbec nevnímá, ani děti kolem něj, to spíš dospělí se ptají, co mu je. Musela jsem po narození absolvovat spoustu odborných vyšetření s malým a dopadly víceméně dobře a jiné problémy se nepotvrdily, jen drobné motorické, ale to mají děti jeho věku běžně. Teď se mi potvrdilo, že to bude levák, což je pro něj s jeho postižením výhoda (má o něco hůř pohyblivou a nešikovnou pravou ruku-ono to souvisí s tím jeho postižením). Když jsme objížděli po vyšetřeních doktory a nemocnice, tak jsem se něco nabrečela, ale bylo to úlevou, že moje dítě je vlastně skoro úplně zdravé. Potkávali jsme u doktorů velice těžce postižené děti, jak fyzicky tak mentálně, jejich rodiče byli odevzdaní a strhaní a já si nadávala, jak jsem pitomá, že mám vlastně skoro úplně zdravé dítě, které zvládá všechno to, co děti jeho věku, možná i něco víc. Syna neberu jako invalidu, je to darebák jako jeho vrstevníci, jen možná o něco klidnější a rozumnější a asi z něj nebude sportovec vrcholové úrovně, ale je to úplně normální šťastné dítě.

  • A.t.i11.3.2013 9:04

    Ahoj, musí to být hrozné a nedokáži si to ani představit, jaké to pro tebe musí být. Ale miminku to určitě nebude připadat nijak zvláštní, obzvlášť když to tak bude mít od narození. Měla jsem spolužáka, který ve 2. třídě po úrazu přišel o levé zápěstí. On se s tím smířil bez problémů. Všichni ho brali naprosto normálně a on si z toho dělával srandu. Vždy pahýlem "strašil" holky a měl z toho srandu, když ječeli.:-D A obdivovala jsem ho, protože i s jednou rukou lepil úžasné papírové modely. Já bych to nezvládla, ani kdybych měla ještě o dvě ruce navíc a on to uměl jen s jednou. A ještě jsem měla v okolí jednu holčičku, která se narodila bez zápěstí, jen z toho pahýlu ji rostl jeden prst. A nikdy jsem si nevšimla, že by ji okolí vnímalo nějak jinak.
    Přeji hodně síly, abyste to společně všechno zvládli.:-)

  • Ahojky ja jsem byla v jednom z mich tehu na genetice mela jsem z ni strasne divnej pocit furt jsem si rikala aj memu chlapovi ze kdyby mimco nemelo ruku,prst cokoliv tak bych si ho urcite nechala da se stim zit ale nase mimco mela spatne srdicko tak se muselo tehu ukoncit.Myslim si ze ikdyz vase miminko nema vyvynute prstiky zit stim bude umet a dneska je zdravotnictvi hodne zdokonalene a urcite se casem najde reseni jak dat rucicku do poradku .....milovat ho budes i tak a ver ze nekteri maji i horsi problemy a handicapy ....http://www.plasticka-chirurgie.info/diskuze/vrozene-vady-ruky/vrozena-vada-ruky-i37956 koukni tady na tu stranku popr.muzes tam i napsat je tam hodne pripadu kdy se maminkam narodilo miminko bez prstiku a plasticky to jde napravit .....hlavu vzhuru netrap se a mysli pozitivne vse negativni citi i miminko ....drzim palecky

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 210 otázek, kterým se dostalo 271 553 odpovědí a 409 731 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist