Narcistická porucha/rysy

Otázku položila: Anonymní uživatelka #412879 4.2.2021 20:45

Ahoj, má tady někdo zkušenosti? Nejlépe sám se sebou? Jaký je rozdíl v tom, když má člověk "zvýšené narcistické rysy" a když je to "narcistická porucha" ? Dá se nějak zabránit v rozvoji poruchy, když má člověk třeba jen rysy/sklony? Nějaké vlastnosti té poruchy? Je klíčové mít psychoterapeuta, či dokonce léky? Díky.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Simone5.2.2021 14:26

    Problém u narcistické poruchy je ta, že člověk s takovou poruchou se nenechá vyšetřit, protože si neuvědomuje, že jeho/její vnímání světa je pokřivené. Jinak narcistická porucha je široké spektrum, daný člověk si nemusí nutně myslet, že je dokonalý, ale spíš, že je nějak výjimečný. Co mají společného je to, že tito lidé potřebují ke stabilnímu pocitu sebedůvěry (ve smyslu "sebe-důvěra", tj. věřit sám sobě) své okolí, potřebují zdroj (supply), ze kterého tuto sebedůvěru získávají. Rozdíl v tom, zda má člověk poruchu nebo jen rysy, je velký a dá se zjistit jen skrze psychologické vyšetření. Ten, kdo má narcistické rysy, má "jen" grandiózní představu sama o sobě, naopak člověk s poruchou nemá schopnost lásky, empatie a celkově je jeho chování patologické. Prostě neumí milovat tak, jak je u člověka běžné a normální. Neumí se vciťovat, nerozumí běžným lidských citům, pouze se je naučí napodovat. Příklad pro ilustraci z mého okolí: kamarádka se svíjela na zemi v bolestech. Její manžel kolem ní prošel a šel spát. Když se ho později ptala, proč jí nepomohl, řekl jí, že byl nachlazený a musel jít spát. A nedokázal pochopit, proč se na něj zlobí a jak ona může vědět, že JEMU nebylo hůř než jí. Tady je dobře vidět jednak chybějící empatie (nedokázal si interpretovat, že svíjení a pláč jeho ženy na zemi znamená prožívání velké bolesti) a grandiózní vnímání sebe sama (byl přesvědčený, že JEHO bolest musela být větší, protože ON je přece středobod vesmíru). Psycholog je rozhodně klíčový, ale musí v tom být vzdělaný. Nejvíce pomáhají skupinová sezení, léky se většinou dávají až při komorbiditách, anebo pokud to stav daného člověka vyžaduje (např. antidepresiva). Snad jsem aspoň trochu pomohla.

  • interstellar5.2.2021 10:37

    Myslím, že když někdo trpí narcismem, má dojem, že je nejlepší a nejdokonalejší na světě, a nemá potřebu chodit na nějaké terapie ani se léčit.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 440 odpovědí a 409 662 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist