Nač ??? :(

Otázku položila: Anonymní uživatelka #40558 17.3.2011 8:39

KDyž jsme se dali s přítelem dohromady, byl kuřák - já nekuřačka. Věděl, že to nevidím moc ráda, měli jsme tedy dohodu, že začne postupně počet ubírat a nakonec že přestane. Plánovali jsme mimi, tak měl i motivaci. Pak přišel s tím, že od dalšího měsíce přestane úplně. Od října tedy nekouří. Po nějakém měsíci nastala situace, že sahal do kapsy riflí a vypadl mu zapalovač. Dělala jsem, že nic a když jsem se ho pak optala, na co ho má, řekl, že ho našel v batohu a že neví, jestli vůbec funguje a ať si ho klidně vezmu. Pak jsme kdysi šli nakoupit, on vzal batoh, který nosí do práce a když jsem pak sama v kuchyni vybalovala nákup, měl v batohu v kapsičce sirky. Po nějakém týdnu jsem mu tam objevila zapalovač, pak mu kdysi zase vypadl omylem z kapsy a teď má v batohu zase jiný zapalovač ... Nechci vypadat, že mu do toho batohu lezu, ale občas se jen podívám. Nechápu to. Otázka tedy zní: NAČ TEN ZAPALOVAČ ? Co si o tom myslíte ? Lže mi, když říká, že od té doby nekouřil a děkuje, že mu věřím, když ho podezírám ? Kdysi jsem nadhodila, že kdo ví, jestli si někdy nezapálil. Chci mu věřit, ale zároveň se trošku bojím. Chápu, že to není jen tak s tím přestat a občas má z rodiny nebo z práce nervy, ale kdyby se přiznal, nějak bych to pobrala. Myslíte, že mi lže ??? :( Jen poznamenám, že jsem teď těhu, třeba skrze mimi mě nechce stresovat, nebo tak něco, ale já nad tím už nějakou dobu musím přemýšlet :( Díky za názory.

Děkuji moc za rady a názory. Sice jsou všechny nakloněny na jednu stranu, což jsem tedy i čekala, ale alespoň mě to "donutí" jednat. Ještě jednou moc díky. Ozvu se pak, jak to dopadlo ...

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Jestli kouří, měla bys to jako nekuřačka cítit. Z dechu, z rukou, z oblečení. Já si myslím, že kouří. Má někde schované cigarety. Přítomnost zapaloavače a sirek omluví snáz, než kdybys u něho našla krabičku. Chlapi jsou egoisti, neradi přiznávají, že v něčem selhali. Jestli opravdu kouří, je otázka času, kdy ho odhalíš :o)

  • No určitě kouří. Myslím, že je spíš špatně to, že ti "musí" lhát. Někteří kuřáci dělají machry, že kouřit přestanou a pak s tím mají problém a bojí se to partnerce přiznat, aby si nedělali problémy. Můj manžel slíbil, že když otěhotním, přestane. Ale samozřejmě jsem v šestém měsíci a mu to nějak nejde - obzvlášť když se často vidí s kamarádama. Takže co teď ? Budu ho hlídat, podezřívat, nutit přestat ??? Ne, prostě jsme udělali kompromis. Ať si s kamarádama dá, jen ať si po příchodu domů umyje pořádně ruce a vyčistí zuby, a převleče se do čistého. A se mnou doma samozřejmě nekouří, což předpokládám je u vás stejné. Měla bys podle mě rozumnou domluvou dosáhnout toho, aby ti to přiznal, a učinit také takový rozumný kompromis. Ale první vstřícný krok bys měla udělat ty. Mě by ne tom nejvíc štvalo to, že mi lže...

  • Ano, asi mimo domov kouří. Ale přestat úplně není vůbec jednoduché (jsem také kuřák). Nechce Tě zklamat a proto si zřejmně vymýšlí pohádky. Neřekla bych, že to dělá kvůli sobě, on to ví, že to nezvládl. Určitě se s Tebou nechce hádat, tak doufá, že to nepoznáš. Já bych mu to nevyčítala, třeba bych se jen domluvila, aby nekouřil ve Tvé přítomnosti. Pokud s tím nedokáže přestat, stejně nepřestane a Tebe to bude trápit pořád.

  • Podle mě taky kouří, ale vycítit bys to měla ty. Já jakožto bývala kuřačka - přestala jsem "jen" proto, že jsem otěhotněla a i teď když už mi není blbě mám někdy chuť na cigaretu jako blázen, ale prostě bych to z principu kvůli tomu prkovi neudělala. Ale otázkou je, zda opět nezačnu, u prvního těhu sem taky hned přestala a asi v roce syna zase začla. Zní to blbě, kor nekuříci nepochopí a nmebudou souhlasi, ale mě kouření bavilo. Nekouřila sem na zastávce, nebo když sem někde šla po ulici, ale pěkně doma na balkoně v klídku u kávičky, či po tom člověk šáhne ve stresu atp.
    Je těžké přestat, u kouření je jak psychická závislost tak fyzická. Motivace k přestání mohou být různé, často se spojí s neúspěchem. Ale neházet flintu do žita, úplně přestat je opravdu těžké.
    Kouří-li, tak po tajmu s cílem aby ses to nedozvědala, abys nebyla zklamaná a vlastně i on by tím přiznal prohru. A málokdo s klidem oznámí prohru. Já bych na tom viděla pozitivní to, že mu to není jedno, byť je možné že kouří nadále, že mu to prostě není šumák a záleží mu na tom co si myslíš.
    Můžeš mu říct ( hlavně proboha v klidu bez nějakýho obviňování ), jestli je toůj pocit, že zase kouří správný. uvidíš reakci, buď půjde s pravdou ven nebo ne.

  • Já si taky myslím, že kouří, ale jak už řekly ostatní - měla bys to poznat, jako nekuřačka to poznáš z pachu! Můj manžel, když jsme spolu začali chodit mi tvrdil, že nekouří, já jsem ale žila s rodiči, kteří oba kouřili (podotýkám, že já ne) a nepoznala jsem rozdíl, pak se ale jednou přiznal, že kouří - asi po roku a půl a za půl roku přestal sám! Tím jsem chtěla říct, že na to musí dojít sám a musím sám chtít, ne kvůli tobě nebo miminku, ale kvůli sobě!

  • Podle mě také kouří. Ale třeba jen občas a v práci,nebo jestli si jde občas sednout někam s kamarádama nebo s kolegama. Taky jsme to tak s přítelem měli. U nás to ale bylo,protože nám to začalo po finanční stránce lézt do rozpočtu. Domluvili jsme se že přestane,ale nakonec jsme zůstali u toho,že si dá občas,když se někam půjde a nebo v práci. Jinak přede mnou nekouřil. Sice se mi to moc nelíbilo,byla bych radši,kdyby přestal úplně,ale na druhou stránku jsem si řekla,že mu to nemůžu zakazovat. Kouřil už než jsme spolu začali a zase na druhou stránku,já jsem si kupovala jiné věci,tak proč né on cigarety. Pak se nám to finančně srovnalo,zvíšil se plat atd. tak už zase kouří. Né hodně,ale kouří. A zakazovat mu to nechci. Vem si že jsou daleko horší věci,třeba alkohol,tráva,automaty... Buď ráda za to,že jenom občas kouří cigarety.

  • Simone17.3.2011 8:57

    Já si taky myslím, že kouří a že ti to nechce říct prostě proto, že nechce přiznat chybu. Což teda neomlouvá to, že lže, ale prostě tě nechce zklamat, no. Můžeš si s ním zkusit v klidu promluvit. Říct mu, že ti samozřejmě došlo, že kouří a že by od něj bylo lepší, kdyby to přiznal. Že chápeš, jak je to těžké, ale že to spolu zvládnete :) Čekáte miminko, tak minimálně kvůli němu by s tím měl přestat - je totiž dokázáno, že u dětí kuřáků je větší pravděpodobnost, že budou taky kouřit, nehledě na to, že cigarety jsou drahým zlozvykem a za ušetřené penízky byste toho mohli pro miminko kdeco koupit. Zkus na něj takhle: žádná hysterie, žádné emotivní výhrůžky, jen fakta, to obvykle funguje. Hodně štěstí :)

  • Ahoj,myslím že bys ho měla ujistit o tom že ho miluješ i když kouří třeba po tají,asi má strach z tvé reakce.Měli by jste si o tom promluvit on totiž svým způsobem nedůvěřuje tobě- to pro to že ti nedokáže sám říct proč má zapalovač či sirky a samozřejmě nevěříš ty jemu protože ho podezříváš ze lži, ale není potřeba se zamyslet v čem je skutečný problém? Ohledně nedůvěry....?Ono to asi nebude jen podle kouření.Neber to špatně jen píšu jak bych uvažovala já.Přeji ti pohodové těhu :-)

  • Ahojky neptej se ho jestli kouří nebo ne, ale nabídni mu pomoc s tím přestat. Přeskočíte fázi obviňování proč lhal a trapnou situaci a pokud chce opravdu přestat uvítá tuto podporu. Pokud i nadále bude tvrdit, že nekouří, udělej milý obličej a řekni, že ho chápeš, že je to těžké,ale že pokud bude chtít pomoci, že jsi tu pro něj a nech ho to vstřebat. Potom se ukáže pravda, jestli kouří, či ne a jestli vůbec chce přestat. Brali jste se s tím, že kouřil a on to teď tak nějak nechápe, musí to být jen jeho rozhodnutí přestat, jinak se mu to stejně nepovede a budete mít zbytečně před sebou takové veřejné tajemství, což není pro vztah v žádném případě dobré. Teď cigára, potom bude něco jiného a je problém.Držím pěsti papa

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist