Mnohodetné rodiny

Otázku položila: Bývalá uživatelka #38056 12.4.2012 13:52

Ahojte, chcela by som sa opýtať žien, ktoré majú 3 a viac detí, či vnímajú, že ich spoločnosť nejako inak vníma ako rodiny s 1 a 2 deťmi. :) Respektíve ostatných žien sa opýtať ako to vnímajú, keď vidia ženu a okolo nej sa motkat 5 malých krpcov :) pozitívne? negatívne? čo to vo vás vyvoláva? píšem o tom prácu a každý názor je pre mňa zaujímavý, ďakujem :)

Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za tú stratenú chvíľku :) Veľmi ste mi pomohli, prajem vám veľa zdravia, veľa detí a veľa peňazí :) ;)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • kamarádka má 3 děti (12; 5; 1,5 roků), a zvládají to všechno celkem dobře. já se na to dívám tak, že pokud je zvládají, proč ne. pokud jsou pro všechny děti schopni zabezpečit setjný standard takový, aby se ani ve škole nemusely cítit méněcené, že nemůžou na výlet (i když by moc rádi), tak je jen dobře, pokud slušné rodiny mají a jsou schopni zabezpečit více než 2 děti.
    na druhou stranu - znám jednu paní, kterou k mnoha dětem dá se říct nutil manžel kvůli víře (nesměla se používat žádná ochrana). té paní mně bylo líto, hodně líto. děti jak schodečky tak s ročním odstupem, ona ztrhaná a unavená. prostředků na zabezpečení celé početné rodiny moc neměli. v době kdy jsem ji viděla naposledy čekala 6.dítě.
    takže hodně dětí, proč ne, ale je to i o otázce zvládnout vše kolem nich a přitom se neztrhat.

  • Nedávno jsem byla na procházce a potkala jsem 2 zajímavé rodinky. První měla 5 holčiček (zda byly jejich nebo to bylo posbíráno i po příbuzenstvu nevím), ale byly jako schůdky cca 9-1 rok. Druhá rodinka 4 chlapci věkové rozpětí cca 6-2 roky. Obdivovala jsem ty maminky, že si na toto v dnešní době troufnou a vyloudilo to u mne úsměv na tváři :-D. Určitě jsou děti z velkých rodin vychovávány jinak. Samozřejmě jim člověk nemůže doprát co jedináčkovi, ale materiální zajištění není vše. Obdivuji takové rodiny a závidim jim tu soudržnost, tolerantnost, nesobeckost. Myslím si, že málokdo dokáže to co lidé vyrůstající ve velké rodině.
    Sama čekám třetí miminko, ale to už považuji za strop ;-) a vím, že už žádné další dítě mít nebudu :-);-)

  • Jsem z 5 dětí .A čekám své 3 a poslední dítko.Cítím se bohatá i když nejezdím na drahé dovolené .Nepřijdou mi divní když jsou čistý a slušně vychovaný.Což ve svém okolí vidím.Znám maminu 5 dětí a jsou vychovaný a vždy pozdraví.Ano nemají značkové věci jako dítě které je jedináček či jsou max dvě.Znám i dost rodin kde mají 1 dítě a neumí pusu otevřít,neumí poděkovat...To je pro mně chudák.
    Samozřejmně že pro mně je důležité aby moje děti měli vzdělání a povedlo se nám vychovat z nich slušné lidi.:-)
    To je můj názor.Velká rodina to má v dnešní době těžké a lidé většinou koukají skrze prsty.přitom do rodiny nevidí.;-)

  • Tak moje teta má 4 děti, 3 už jsou teď dospělé, nejmladší má 15 :) A vždycky jsem to brala spíš jako plus že je jich tolik, nehádali se, pomáhali doma, jsou to všechno takové veselé kopy :D Jinak 4 děti mi přijdou ještě krásná a velká rodina a možná bych se jim taky nebránila, 5 dětí už vnímám jako moc. Je to i tím, že znám několik silně věřících rodin, které se spíše "předhánějí" s tím kdo nadělá víc dětiček :) Takže proto... A nejdůležitější pravidlo pro mě je: mít tolik dětí, kolik zvládnu uživit a dát jim to, co potřebují, aby nebyly v budoucnu neznevýhodňované.

  • Já mám 3 děti (během ani ne 6ti let) a ač jsem měla tak trochu pochyby, jak to veme hlavně nejbližší rodina, ale i společnost. A dobré, rodina trochu nelibě,a le nakonec je ráda. Dost lidí to třebas tak úplně nechápe, protože jsme si k chlapečkovi a holčičce (takže vysněnému ideálu naší společnosti), pořídili ještě další dítě, ale zas to nějak nehrotí a dost lidí to považuje za pěkné, i za svůj sen, který z nějakého důvodu (nejčastěji partner, věk, či zdraví) nemohou naplnit. Přece jen ideální počet dětí jsou v naší společnosti 2, ale +- 1 se mi zdá, že je bráno ještě za standart (a znám mnoho rodin, kde mají 3 děti), ale 4? To už z pohledu společnosti, nikoli mého, bude horší.

    Občas k našim dětem hlídáme ještě další 2-3 děti a opravdu máme s manželem rádi ten hlouček kolem sebe, nebudu popírat, že s manželem rádi tak trochu provokujeme tu naší skostnatělou společnost a když se z hloučku co chvíli ozve mami, tati od několika různých dětí, fakt vypadá, že patří všechny k nám a je mi tak dobře (i manželovi), asi i z toho důvodu, že musím prát, vařit, učit se, dohlížet jen na ty své 3 a ty další jen na chvíli hlídám vlastně zadarmo-bez práce :-)

    Mě je třeba líto k dětí, které se bojí hnout, aby se neušpinily, nespadly, které mají naplno organizovaný čas svými rodiči a nemají kouska dětského času pro sebe, kdyby si hrály třeba jen tak, bez moderní techniky, bez PC...

    Každý také máme jiný standart, mě se zdá třeba současná "vyspělá" společnost hrozně materialistická a toto je i má tak trochu obrana, abych nebyla stržena a odolala tak lépe těm nátlakům a reklamě, zvažovala, co opravdu potřebujeme a co ne (a rodina aby nezasypávala-přeci jen, když je víc dětí, tak se dary lépe rozptýlí a děti nejsou tak přehlcené). Uvidím, že děti budou větší-v pubertě, ale stále tam podle mě rezerva je.

    Kdyby mi prostě některá má kamarádka oznámila, že čeká 4.té, 5.té dítě, mám radost, a závidím jí že ona má odvahu (si prostě přidělat práci a zodpovědnost navíc, i postavit se společenským trendům) a já zatím ne:-)

  • Ja mam 4 holky :-) jedne je uz 18 let studuje v praze a jeste se chysta na vejsku na prava. Jako mala chodila 5 let na balet,plavani ,aerobik a na atletickou sportovni skolu :-) . Druhe je 12 let ,ta sice na zadne krouzky nechodi,ale sama od sebe mi hodne pomaha s nejmladsim mrnouskem ktere je 20 mesicu a rada vari a jeste je doma skoro 6 leta ktera je opravdu velkej certik :-). Mam velkej barak s velkou zahradou a zvladam vse uplne stejne jako maminky co maji jen dve deti. Nemam kolem sebe ani babicky ani chuvu a i pres to,ze bydlime na vesnici,tak nemam ani ridicak,tak jezdim vlakem a vubec mi to nevadi . Jen na velke nakupy se jezdi az kdyz se vrati manzel z prace ze zahranici. A i pres to kolik nas je,tak planujeme jeste jedno miminko,tak snad se brzy povede :-).

  • ja pokud ma matka 3 deti a vic , tak to vnimam tak ze zasvetila zivot detem, protoze s tim uz se rozumna praca ani kariera neda dosahnout. Pokud jeste k tomu nema chlap dobrou praci, pak to vnimam negativne.

  • Já osobně jsem ze dvou dětí. Dvě děti už mám, ale stále přemýšlíme s manželem nad třetím. Zatím to spíš necháváme osudu. Bojíme se i dost reakce okolí a hlavně jak to zvládneme. Nejde o peníze, ale o to, aby to přežilo naše manželství.
    Moje teta měla nepánovaně čtyři děti a můžu říct, že jsem jim velkou rodinu i trochu záviděla. Vždy drželi při sobě a pokud to jen šlo i si pomáhali. Tři děti dokonce vystudovali vysokou školu. Ale je pravda, že čtyři děti dali zabrat jejich manželství. A asi není moc příjemné žít s člověkěm, který je s tím druhým jen kvůli dětem.

    Rodiny s více dětmi vnímám pozitivně. Většinou jsou to děti, které jsou komunikativní, veselé, vstřícné, vyrovnané a ochotné pomáhat.
    Spíš mám špatnou skušenost s rodinami, kde je jen jedno dítě.

  • micika12.4.2012 15:45

    Ono záleží, jak tu rodinu člověk vidí a jak jí zná...jak tu holky píšou, pokud se chovají jako vypuštěné ze řetězu, popřípadně je vidět na nich, že nejsou moc dobře opečovány, pak množství není vše,pak je lepší míti jedno , dvě.. Ale jinak je pro mě dítě dar, který ne každý může mít a jsem ráda i za jedno jediné, u kterého jsem ale nikdy nechtěla zůstat, říkala jsem si aspoň dvě a kdyby jsme to jednou joo zvládali, tak 3 by byl pro mě ideál :-) druhé čekáme tak se uvidí co život přinese dál.. :-)
    Chci ale mít prostor se dětem věnovat a podporovat je (i finančně, nemusíme mít přemoc, ale aby jsme se neobávali je poslat na výlet, či je vozit na nějaké kroužky a tím jim dát možnost rozvoje) hlavně osobně..ne, že na to abych uživila děti budu od nevidim do nevidim v práci a vlastně mi jejich život uteče před očima a najednou vyletěj z hnízda :-)
    Myslím, že 5 nebo víc jak 3 děti v dnešní uspěchané době je velká machrovinka a klobouk dolu před rodinami, které to zvládají a dokáží jim dát co potřebují. 6e dokáží být plnohodnotnou a fungující rodinou

  • Ahoj Leni,
    jsem ze dvou dětí.
    Můj pohled na více dětí v rodině je pozitivní. Pokud jsou to slušně vychovaní a čistí jedinci, tak před touto rodinou v této době smekám. Jsou ale rodiny, které se o své děti nestarají, pouze je vyrábějí. Nemohou za to děti, ale jejich rodiče a to bez rozdílu barvy pleti. Těch dětí je mi pak moc líto. Pracuji v jedné z větších komerčních pojišťoven a co tak vidím v pojistkách, hodně přibývá rodin s 3mi dětmi a více :-) .
    Názor na postoj společnosti (neříkám většinové) je různorodý. Někdo říká: chudák ženská. Chudinky děti. Ježíš viděli jste to, ty maj děti na prachy, co? Ty maj asi hodně peněz, mohou si to dovolit. (většinou jsou v tom peníze, že? jak závistivý národ jsme:-D)
    Více děti v rodinách učí děti rozdělit se s jinými o něco, vzájemné úcty atd (i když jsou někdy na zabití:-D). Jedináčci jsou divní :-D (i když ne všichni).

  • Verousek8912.4.2012 14:17

    Já když vidím maminku, která okolo sebe má třeba 3 děti, tak to vnímám podle toho, jak se ty děti chovají. Pokud jsou hezky oblečení a chovají se slušně a klidně, tak to vnímám pozitivně a přijde mi to moc hezké, že se někdo odvážil v dnešní nelehké době mít více dětí. Ale pokud vidím maminku, která okolo sebe má 3 děti, které křičí, pořád někde lítají, jsou špinaví a dělají nepořádek, tak to vnímám negativně, to se mi nelíbí. Ale zároveň chápu, že děti za to nemůžou, takových dětí je mi spíše líto, že je rodiče nezvládnou vychovat.

  • Pakliže rodina má na to uživit 5 dětí a aby všechny měli možnost pořádné dovči, vyvážené stravy, mělo na svoje koníčky, oblečení dle svých představ atd...protože jen láska prostě nestačí, pak jsem pro a nemám proti tomu nic, ale když vidím ženskou, kolem které se batolí několik upatlaných dětí, evidentně v hadrech dědících se na několikrát, takže to nejmenší je jak z popelnice a nejstarší dítě má na krku ostatní děti a nemá čas na kamarády, svoje zájmy, neznají nic než jen školu, lítání kolem sourozenců, dřinu doma a nikdy nedostanou nic, protže na to není, nemohou dělat své koníčky a jít s kamarády ven, pak to tvrdě odsuzuji. Sama mám dvě děti, klidně bych měla další, ale protože by klesl standard těm prvním dvěma, a to třetí by přišlo o to, co měli ty dvě předchozí, je to jeden z důvodů, proč jsme si už další nepořídili. Ono je hezké mluvit o lásce a tak, ale když pak ty děti bojují s posměchem mezi vrstevníky, nakonec je to ničí, vyvolává v nich rozporné pocity a do toho bych nikdy nešla...byťděti miluji a klidně bych jich měla víc, ale museli by mít všichni stejně a nějaký standard a tto už nejsem dále schopná zajistit

  • Já myslím, že pokud má rodina dost financí, vypadají, že se o ně dokáží dobře postarat, jsou dobře vychované a matka to zvládá, tak proč ne.

  • Když vidím Maminku a víc jak tři děti..........tak mě napadnou vždy jen 2 věci. Ad 1 - Ty se ale mají, že jsou tak bohatí a mohou mít tolik dětí...... Ad 2 - to je ale nezodpovědnost, protože jestli nemají dost peněz, tak chudáci děti......

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 558 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist