Mít 4. dítě - šly byste do toho?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #402508 29.1.2020 20:17

Zdravím :) jak již napivídá nadpis, řeším nyní dilema. Mám děti ve věku 8, 6 a 1,5 roku z předešlého vztahu, nyní jsem s jiným partnerem, který by si přál miminko, moje touha tam je také, netvrdím, že není, ale nejsem si jistá, zda ano, či ne. Partner má s exmanželkou 2 dcery (6 a 4 roky), které jsou u nás jednou za 14 dní. Finanční stránku neřeším, to vím, že bychom zvládli, spíš se bojím zda bych zvládala péči o ně. Máte některá 4 a více dětí? Je velký rozdíl mít dvě, tři děti oproti čtyřem? Děkuji za názory :)

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Věřím, že kdo zvládl péči o tři, zvládne v klidu i péči o čtvrté. Důležité by pro mě bylo, jak to přijmou děti. Jak dlouho už žijete takto, vychází dobře s novým partnerem, nejdete od krize ke krizi, nenarušilo by nové dítě příliš jejich pohodlí/životní styl atd atd. Jestli ne a věkově a finančně jste v pohodě, asi bych do toho šla. Osobně mám z okolí zkušenost, že člověk spíš lituje dětí, které nepřišly, kdy se rodiče rozhodli z racionálních důvodů pro to, další dítě nemít. Že by někdo po čase litoval, že to třetí/čtvrté už mít neměl, to spíš ne.

  • terryk30.1.2020 6:58

    Já se přiznám, že v počtu dětí zvažuji nejen touhu a to, zda bych to zvládla fyzicky a psychicky, ale myslím i na budoucnost. Uživit tolik děti na nějakých studiích, cestovat s tolika dětmi, dát jim žolík, kolik můžu dát polovičnímu počtu, starat se o tolik dětí, až si budou předávat nemoci. A v neposlední řadě přemýšlím i trošku ekologicky. Lidi je na světě strašně moc a každej další představuje další zátěž pro planetu.

  • Marlena29.1.2020 21:10

    Já nevím, já bych do toho nešla. Ani ne tak, že by to bylo pro vás náročné, ale nikde nevidím, že by ses byť jen zamýšlela nad tím, jaký by to mělo dopad na vaše už existující děti. Už tak jste jim dost zkomplikovali život, že spojujete rodiny - jedna dvě děti, druhá tři děti, k tomu bývalí partneři, kteří budou mít zas nové partnery a možná založí nové rodiny. No, nevím, jakého jsou vaše děti rozpoložení, ale na mě, jako na dítě, už by toho bylo moc 8-. Ale samozřejmě já váš život nežiju...

  • Tak já jsem třeba ze 4 dětí a jsem přesvědčená, sourozenci jsou skoro to nejcennější, co můžou rodiče dětem dát. Zvlášť pokud to utáhněte finančně. Znám hodně dalších rodin se 4 dětmi a vesměs se maminky shodují na tom, že od 3. dítěte dál už to vyjde nastejno, v něčem práce přibude, jinde ubude, protože sourozenci už pomůžou, navzájem se doprovázejí atd.

  • My s manželem máme spolu 4 vlastní děti, jako má povaha je taková, že dětí není nikdy dost a manžel mě taky nebrzdí, takže tu touhu po dalším dítěti chápu, vlastně je pochopitelná ještě víc s novým partnerem, zrovna sousedka takhle 4. opravdu má (nejmladší s novým partnerem a nestěžuje si) ;-) Dokonce znám taky hednu s 8ti dětma, která měla 5 dětí a s novým partnerem další 4 a vztah vychází :-D, takže je vidět, že není třeba nikdy házet flintu do žita :-) Nicméně já si to samozřejmě nedokážu představit, i když asi bych víru nedokázala ztratit, však tě vlastně partner může opustit tak jako tak, a nikde není psáno, že ani náš vztah vydrží a dítě sice vztah nezachraňuje, spíše komplikuje, ale také naplňuje a stmeluje a jde jen o to vyvážení..., jestli tomu věříš víc, než že zůstaneš s o jedním dítětem navíc sama...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 196 otázek, kterým se dostalo 271 482 odpovědí a 409 676 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist