Melatonin - porucha nespavosti

Otázku položila: Anonymní uživatelka #376439 24.8.2017 8:52

Dobrý den,

potřebuji se již svěřit veřejně a najít radi, když už mi nepomohl ani psycholog či doktor.
Už odmalička trpím tzv. "Syndromem nočního přejídání", to znamená, že se dokážu vzbudit i 3-5x za noc a vždy něco sníst (ať je to vysoce kalorické jídlo, především sladkosti a když ne to, tak pečivo, mastné, apod.). Byla jsem z toho psychicky zničená a bojuju s tím už rok a půl. Nepomáhá ani ovoce, zelenina, zdravé sušenky. Jsem sportovkyně a právě tohle mě hrozně omezuje... ty noci. Stravu mám velice pestrou a vyváženou na míru, přes den je to skvělé a mám hodně energie, ale i když jsem unavená večer jak pes, stejně sice rychle usnu, ale budím se takhle. Dokonce i přesto, že nejsem nevyspalá, budím se vždy kolem sedmé hodiny ranní... Ani němám v noci hlad, ani chutě na sladké - je to talové automatické...
tak jsem zkusila prášky Zolpidem Mylan 10mg, které mi měli pomoct k tvrdému spáknu. Jenže jsem se i tak budila a o tohorší bylo, že si z tel noci nic nepamatuju a když jsem se ráno vzbudila, viděla jsem kolem sebe i třeba 2 nezdravé prázdné kelímky od jogurtu a byla jsem z toho úplně zničená...
Pak jsem je brala tak 2 týdny, až jeden večer před prací, kdy jsem měla ranní, nemohla usnout a zabrala jsem na 2 hodiny před prací. Unavená jsem se pak odpoledne vrátila domů a jen spala. A od té doby jsem se asi 3 týdny nebudila v noci! Byla jsem neskutečně šťastná! Ale nyní se to vrátilo zpátky...

Teď si tu lidé hodně vychvalují MELATONIN, který by mi měl zlepšit kvalitu spánku a já bych to chtěla zkusit... máte s tím někdo zkušenost?

Byla bych ráda za jakoukoliv radu!

Děkuji moc!

  • 24.08.2017 20:22:04 - full.avl smazala komentář od Bývalá uživatelka #179731
  • 24.08.2017 20:06:54 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 24.08.2017 20:06:17 - full.avl smazala odpověď od Bývalá uživatelka #179731

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik24.8.2017 9:59

    Toto si přečti: https://cs.wikipedia.org/wiki/Melatonin
    Spíše než se cpát chemicky vytvořenými potravinovými doplňky, bych se zaměřila na bylinky. http://bylinkopedie.cz/bylinky-na-spani/

  • - Ty děláš na směny? To může být problém. Někdo to prostě fyzicky nedává, rozhazuje mu to biorytmus a způsobuje zdravotní komplikace. Jak je to např. v době, kdy máš 14 dnů dovolené?
    - Koukáš se před spaním na TV, do počítače, na telefon? Tak to nedělej min. 2 hodiny před spaním. Odstraň všechny el, přístroje z ložnice (hlavně mobil, dii budík, LED světýlka apod.). Co odstranit nelze (např. TV), to natvrdo vypni ze zásuvky.
    - Místo chemie zkus večer nějaký rituálek - trochu sportu (stačí 10-minutové protažení při otevřeném okně, studenou sprchu, pak relaxační hudbu, šálek meduňkového čaje, lázeň na nohy, masáž chodidel apod.
    - Pokud si své noční příhody ani nepamatuješ, tak prostě nezdravé potraviny doma neměj, případně je nějak nahraď - místo sladkostí upečenou buchtu apod.
    - Popřemýšlej, co bylo v době, kdy jsi spala celou noc, jinak - umístění postele? Teplota v místnosti? Počasí? Množství zvládnutých domácích prací? Denní aktivity? Jídlo?
    - Nemáš moc starostí a problémů k řešení? Pokud ano, napiš si seznam, rozděl problémy: 1) na to, co musíš vyřešit, 2) co můžeš vyřešit, bude-li čas a nálada, 3) co prostě ty nevyřešíš. Ty poslední si škrtni a ber jako vyřešené. Hoď je za hlavu. Z těch prvních si urči každý den jeden, který vyřešíš a večer odškrtneš. Budeš se sebou spokojenější a uleví se ti.
    - Před spaním se za něco pochval, shrň si, co se ti za den povedlo a čím jsi si udělala radost (každý den si udělej aspoň jednu malou radost!) a - jak už psala macicekkajik, řekni si, že prostě budeš spát bez přerušení celou noc. Popřej si (nebo si někým nechej popřát) nějakým hezkým způsobem dobrou noc.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 444 odpovědí a 409 667 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist