Matka špína a blázen

Otázku položila: Bývalá uživatelka #206945 1.1.2021 22:02

Ahoj všichni. Potřebuju se někomu vypovídat. má matka byla vždy nepořádná až špína, pro to ji muj otec opustil.Já byla vždy jiná. Měla jsem od mala smysl pro disciplínu a pořádek (viděla a vnímala jsem to u jiných rodin). Když mi bylo 14 let našla si matka nového manžela, se kterým ma dceru (mou sestru)-nyni 12 let. Ja odešla hned v 18 a bydlím s přítelem.Matka přestala pracovat. Je už rok a půl v invalidním důchodu. Podle mého se ji jen nechce makat. V baráku, ve kterém žijí ma sestra trpí. Všude špína a bordel, sestra zanedbana - 2 týdny se nemyla a matku to nijak nezajímá. Psychicky ji týrá vzápětí si ji vůbec nevšímá. Od té doby co je distancni výuka ma sestra jen samé 5. Vcera mi malá volala (poté co volala na linku bezpeci), že už to doma nedává a chce utéct a raději by šla do dětského domova. Dnes jsem si ji na víkend vzala k sobě, ale dlouhodobe to nejde (bydlíme v 1+1) .. Co mám dělat? Mohl by mi někdo poradit ? 😔

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Můžeš matku nahlásit na sociálce. Pak ji přijde domů kontrola. Pokud naznaji, že se o sestru nezvládá starat odeberou ji. Nejprve budou hledat další přímé příbuzné, kteří by se o ní mohli starat. Můžeš si ji vzít k sobě i ty. Vždy je nejlepší, když je dítě u příbuzného než v dětském domově. Možná bych osobně v prvé řadě promluvila s matkou a na rovinu ji řekla co je doma špatně. Oslovila otce... Držím palce a přeji hodně sil.

  • dzusinka2.1.2021 23:10

    Podle mě v případě, že byste ji chtěli k sobě, byste se stali pěstouny, resp. Vy jako její sestra. Jako pěstoun máte nárok na dávky pěstounské péče: https://www.uradprace.cz/davky-pestounske-pece, takže byste si mohli dovolit i větší byt například, aby měla nějaké soukromí a vy taky. Zkuste si zavolat na úřad práce v místě vašeho bydliště a zjistit o tom víc, to stejné na OSPOD.

  • Mam dva sourozence, kdybych se dověděla že je jeden z nich zanedbaný a tyrany, tak si ho beru k sobě i kdybych žila v garsonce. Aspoň na nějakou dobu, pak by se dal řešilo, kam by mohla jít aby byla vychovávána a vzdělaná. Pokud by klidně šla dobrovolně do DD, tak super. A pak příbuzní. Určitě nějaký bude. Pokud ne, pak bych vlastní ségru určitě nenechala takto žít. To už radši aby žila u vás, myslím že pokud by byla spolehlivá, pořádná, a učila se aby se pak mohla po škole hned zaměstnat a jít makat a odstěhovat se do svýho tak se to dá překousnout.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 204 otázek, kterým se dostalo 271 500 odpovědí a 409 699 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist