Máte strach z klimatickych změn?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #293258 9.5.2018 13:43

Ahoj,
myslím, že si asi každý z nás povšiml, že se příroda kolem nás mění. Máte z toho strach? Jak Vás to ovlivňuje třeba v plánování rodičovství? Mě vychovali rodiče ke kladnému vztahu k přírodě a zvířatům. Tím pádem jsem od dětství trávila hodně času právě v přírodě a možná si více všímám změn okolo sebe. Přiznám se, že jsem zvažovala, zda děti mít nebo ne. Bála jsem se abych nepřivedla nový život do nejisté doby. Jasně, žádná doba nebyla ideální a děti se rodily i za války, ale... Přijde mi že čelíme větším hrozbám, které nejspíš další války přinesou. Nevím jestli už to ve své hlavě příliš nepřeháním. Právě čekám svého prvního potomka a vnímám, že hormony se mnou dělají divy. Jak to vnímáte vy? Co myslíte, že nás a naše děti čeká?

  • 09.05.2018 17:21:59 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • zkusím odpovědět otázkou víš jaká země se jmenuje v cizím jazyce Greenland? a jak to tam vypadá dneska?
    počasí na planetě se střídá a mění co Země existuje (a putuje vesmírem, kde vše má svůj vliv na ni). jsou menší a větší doby ledové a taky etapy mezi nimi. neviděla bych to zase tak extrémně tragicky. tak přesné sledování počasí jaké je ted není zase až tak dlouhodobá záležitost, aby se dalo v průběhu tisíciletí opravdu s určitostí říci, že je to takový velký teplotní nadprůměr.
    co je nejistá doba? každá doba sebou něco nese. a rozhodnutí, zda dítě přivést na svět je jen na vás jako rodičích. Co se válek týče, tak pro naše území je to ted naopak klidné období, jaké už dlouho nebylo.

  • Naprosto souhlasím s 371623. Troufám si říct, že do téhle problematiky jsem trochu nahlédla a opravdu je to spíš mediální bublina. Například globální oteplování - ano, Země se otepluje, ale většinou už se tak nějak zapomíná na to, že teplota v její historii velmi prudce kolísala zcela standardně. A že dnešní průměrné teploty jsou jen kousek nad teplotami odpovídajícími glaciálu. Tudíž oteplování je zcela zákonité. Zrovna tak jako vymírání druhů (ano, je to hodně nepopulární názor :-D). V Permu vymřelo nějakých 95% druhů a život na Zemi pořád existuje. A to bylo jen jedno z pěti velkých vymírání v historii Země.
    Pokud ti mohu radit, vyhoď televizi a podobné strašicí nástroje a o tom, co tě zajímá, se informuj z relevantních zdrojů ;-)

  • Já to vnímám naprosto stejně a to zatím žádné dítě nečekám a vůbec si říkám, zda mám do této doby, která bezesporu neprinese nic dobrého, nějaké dítě přivést. Když se na to podívám z historického hlediska, války byly vždy, stěhování národů také. Pak přišlo nějaké nové období, a já očekávám, že to bude brzy, a toto období se bude odehrávat bez nás, sobeckych lidí. Už teď, kdy stavím dům, si říkám zda jsem si neměla raději procestovat svět, dokudje relativně normální, než se zadlužit a obávat se toho co bude. Můj partner si o mě občas myslí, že jsem blázen, ale já jsem přesvědčená o tom, že to nedopadne dobře. Člověk je nejhloupější anejsobečtější tvor, který pro své osobní blaho udělá cokoliv, a to bude likvidační pro celý lidský svět.

  • Ano, zvažuji to také. Ovšem u mne vyhrávají hormony a tudíž silná touha po dítěti. Ale tím neříkám, že nemám strach, že se nebojím, zda dítě nezažije válku, dobu, kdy Země nebude mít vodu, dobu kdy nás Slunce spálí na prach....

  • terryk9.5.2018 15:00

    Ne, to by se člověk musel bát už úplně všeho. A přiznám se, že k dostatečným stavům paniky mi stačí každodenní problémy:-D

  • V prvom rade netreba robiť paniku. Ako bolo spomenuté, klimatické zmeny sú do určitej miery prirodzené, a príroda sa brániť vie (aj sa bráni). Problém je, že ľudia produkujú a zasahujú príliš, no my ešte vôbec nie sme v bode, z ktorého by nebolo návratu. Len treba urobiť tých pár malých pozitívnych zmien - triediť odpad, preferovať lokálne a ideálne nespracované potraviny, redukovať plasty, uprednostniť bio-kozmetiku a bio-čistiace prostriedky a naopak sa vyhýbať tomu, čo je spojené s veľkoprodukciou - palmový olej, GMO sója, spracované rajčiny (ja osobne nekupujem ani vajcia z klietkového chovu, z princípu). Odmietať nekvalitné výrobky, nekupovať veci, ktoré sa rýchlo opotrebujú a následne ich vyhodiť. Ak ťa téma zaujíma, skús si pogoogliť niečo o minimalizme, slow fashion, zero waste a podobne. Myslím, že to je lepšie ako nariekať, či je správne priviesť dieťa do tohto sveta ;-)

  • novaklen1320.1.2022 15:49

    Neřekla bych, že z toho mám vyloženě strach, ale určitě se snažím o to, aby můj život měl na životní prostředí co nejmenší dopad. O něco podobného se teď snažím i ve svém podnikání. Tam jsem například začala redukcí produkovaného odpadu. Musím říct, že zatím se to daří. Před pár dny jsem podávala roční hlášení o produkci odpadů za rok 2021, viz https://ecoservis.eu/rocniho-hlaseni-o-produkci-a-nakladani-s-odpady-za-rok-2021-podane-v-roce-2022/ takže díky tomu mám dost dobrý přehled.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist