Manžel/partner u porodu

Otázku položila: Anonymní uživatelka #387415 4.1.2019 8:35

Ahoj holky. Ackoliv toto bylo donedavna tema ktere jsem vubec neresila, neco se ale zmenilo a vrta mi to hlavou. Mely jste sveho muze ci partnera u porodu? Jake mate zkusenosti? Bylo to pro vas prinosem ci nikoliv? A hlavne, jak to vsechno bral muz? Poznamenalo ho to nejak v dalsim spolecnem zivote, pripadne i v oblasti intimniho souziti? Mate nejake doporuceni na co by v pripade ze by k tomu porodu sel měl byt pripraven?
Na predporodni kurzy jsme nechodili a uz je na ne i pozde, v porodnici kde se chystam rodit jiz neprobihaji.
Take jeste zminim ze manzela k pobytu u porodu nenutim, bylo mi receno ze je na me jestli ho tam budu nebo nebudu chtit.
Ja jsem z toho v rozpacich - na jednu stranu touzim po tom aby sdilel tento okamzik, aby mi byl nablizku a ja nemusela mit takovou obavu.. Na druhou stranu se obavam ze me potom zacne videt jinak.. jako i sexualne..
Jake mate nazory a zkusenosti vy?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • řeším to samé, jen s tím rozdílem, že manžel chce být u porodu a já ho tam nechci.
    není to tím, že bych mu tento zážitek nechtěla dopřát a společně s ním sdílet. Kdybych rodila přirozeně (vaginálně), tak neváhám ani chvilku.
    Mně ale čeká císař a při představě rozříznutého břicha a manžela u hlavy, dostávám psychický blok...
    přeci jen je to obsáhlá operace břicha (byt pro dr zcela rutinní), ale na vyndání slepého střeva si s sebou publikum taky nebereš..
    takže manžel u porodu ano, ale jen v určitých případech

  • buccaneerka24.1.2019 9:03

    Byl u porodu, chtěl to, bral to jako samozřejmost. Za mě ty obavy, že to naruší intimní soužití, jsou úplně mimo. Zaprvé ti nekouká přímo mezi nohy, většinou je u hlavy, takže pokud se sám nechce naklonit a vidět hlavičku, tak vidí potom až narozené miminko. A podle mě normální chlap si ženy po porodu naopak ještě víc váží, když vidí, jak to probíhalo. Můj muž mi už několikrát řekl, že Židé denně děkovali Bohu, že nejsou ženy, a že on už teď chápe proč. :-D

  • Za me také, muz byl u porodu, chtěl a bral to jako samozřejmost, dokonce i viděl hlavicku:-D ale každý je jiný, spíš se zeptej co by chtel on, jestli chce nebo jak to vidi.. protože za me, podpora byla fajn kdyz jsme prijeli, ale posledni pul hodiny/hodinu mi bylo fakt jedno jestli tam se mnou je nebo ne:-)

  • byl u porodu, bral to v pohodě a žádné soužití nám to nenarušilo. naopak jsem si jako žena získala obdiv, že tuto bolestivou záležitost jsem byla ochotná (a ráda) si zopakovat.
    byl mi velkou oporou, pomáhal do sprchy/vany, masíroval záda, podával pití, případně doběhl pro PA když bylo potřeba.
    u prvního porodu stříhal pupeční šnůru, u druhého kde jsem skončila na akutní sekci v CA to byl on, kdo dělal první fotky miminka.

  • U prvniho porodu jsem manzela nechtela ja, on u porodu byt chtel a ja se s nim nehadala a dovolila mu to. Vse dopadlo jinak a on dojel z prace az kdyz bylo po (akutni cisar). U druheho porodu jsem manzela chtela. Sice cely den, co jsem byla v porodnici na "hekarne" byl doma a staral se o starsi, kdyz mi bylo receno, ze se pomalu blizime do finise, nechal malou u babicky a jel za mnou. Nebyt jeho, asi bych porodila bez asistence lekare na pokoji sama,.... mela jsem totiz prodychavat kontrakce, kdy jsem uz mela potrebu tlacit, ale doktor zrovna rodil jinde a bylo to o vikendu, malinka porodnice, takze v tu chvili jenom jeden doktor a fakt to nedaval...Kdyby tam nebyl a nezklidnil me,... tak by muj porod dopadl asi uplne jinak. :) Co se tyce intimniho vztahu apod... tak zadne problemy nemame. A co se tyce vztahu mezi nami, tak naopak, manzel si vic uvedomil, co zena dokaze, jakou v sobe ma silu, kdyz zvladne porod a u neho se jeste usmivat a potom taky...

    jinak byt tebou partnerovi rekni "nutit te nebudu, ja osobne bych byla rada kdybys tam byl/nebyl (to mu rekni jak to citis) a rozhodni se sam, jestli tam chces byt nebo ne.

  • zakewka4.1.2019 9:50

    U porodu byl, privital si prcka na svet, jako uz predchozi 4 deti. Byl to jeho myslim 13 porod.:-D delal kdysy ve spitale. Jsem rada,ze tam byl, aspon jsem si mela s kym pokecat. Ale ja mela porod na pohodu. Narocna byla az tak posledni pul hodina. Do te doby celkem v klidu. Na intimni souziti odpovedet neumim. To slo do haje uz mnohem driv a porod to nejak neovlivnil.

  • Přítel u porodu byl a hrozně mi pomohl, sama bych to nevím jak zvládla. Rodila sem 24 hodin, dával mi napít, jelení lůj, pomáhal mi dýchat, držel mě za ruku. A nezapomenu jak byl dojatý když malého poprvé uviděl. Sám nevěděl esi tam chce být, nakonec je rád že tam byl a rozhodně se nezměnilo nic k horšímu, že by mu přišlo něco nechutné nebo tak něco, spíš jak říkají ostatní, víc si mě váží co sem si protrpěla :-)

  • petulinkaa134.1.2019 11:16

    Jsem po dvou cisarich. Poprvé byl akutni,takže jsme netusili, že to tak dopadne. Manžel byl u obou porodů. Poprvé semnou byl celý den v porodnici (odjel jen vyvencit psa) :-D byla jsem stastna že tam je, ta podpora, pomoc a ze tam prostě nejsem i sama. Při druhém CS, který byl planovany přijel ráno brzo jak me šli připravovat, byl u toho a seděl vedle me, pocit že tam je byl skvělý a uklidňující, hlavne ze bude v obou případech s holkami hned on a bude to hlídat :-D potom semnou byl ještě 2-3 hodky (poprvé necelé dvě, bylo to pozdě večer) na pokoji, kde jsme si vždy všichni tři užívali první společné chvíle ;-) takže nemůžu soudit skrz intimitu když na přirozený porod nedošlo, kazdopadne chtěl u toho být, ja ho chtěla taky a nemyslím si, že by došlo po tom k nějakému odporu nebo tak. Obdivoval z toho co mohl vidět a u čeho byl všechny ženy :-D:-) poprvé jsem za cely den kontrakci byla fakt vyflusla a uz chtěla konec po těch bolestech které neprinasely žádný výsledek, takže zahrála psychika.... padla jsem mu do náruče a nemít ho tam, tak nevim.... takže za mě doporučuji, ale taky chápu, že to má každý jinak ;-)

  • Ja mela planovanou sekci a v Motole je u sekce pritomnost jen pres sklo, ne primo u hlavy. Bylo mi to hrozne lito, az jsem to obrecela. Ale byla jsem rada i za to. Rozprylil me pri cekani, pak na me porad mrkal pres to sklo a posilal pusinky - az jsem z toho dostala zachvat smichu :-D a pak udelal hned fotky prcka ;-)

  • U porodů sem muze mit nechtela. I on nechtel. U 1.ditete mu to vyslo. A i kdyby chtel, stejne by nestihl dojet-rodila sem prekotne. No a druhe dite si musel doma odrodit sam-opet prekotny porod. Takze si to vybral se vsim vsudy. 2 dny to vse rozdychaval a vlastne i ja. A tentokrat trvalo i delsi dobu nez sme spolu zacali spat.

  • stupidiack4.1.2019 12:59

    U prvního porodu jsem tehdejšího přítele nechtěla, ani on nechtěl. Nakonec jsem za to byla ráda, protože se choval jako hovado a nezasloužil by si to. Svou přítomnost u porodu mi nabízela i mamka - věděla teda, že si přeju být úplně sama, ale prej "kdyby to na mě padlo a já tam přece někoho chtěla". Byla jsem tam sama, protože si zkrátka některý věci musím vytrpět sama a někdo další by mě tam jenom rozptyloval. Teď čekáme s novým partnerem další miminko a automaticky počítá s tím, že u porodu bude. Nikdy jsme se o tom nebavili a já beru taky jako přirozené, že tam bude. Vím, že si toho bude vážit, ale trochu se bojím, aby tam nezkolaboval. :-D

  • Eika4.1.2019 13:21

    Já měla jeden císař a jeden vyvolaný porod. Chtěla jsem ho u obou, i když některé chvíle mi bylo taky nepříjemné, aby mě viděl. Ale příjde mi, že nás to spíš zblížilo, ale nemusí to tak být vždy, ale u nás prostě bylo.
    Bylo fajn ho tam mít, jako podporu i jako pomocníka, když si nemůžeš podat pití, nemusíš volat pořád sestřičku.
    A byli jsme s manželem domluvení, že kdybych ho tam v nějakou chvíli nechtěla, tak mu řeknu a on bude respektovat a půjde ven.
    Jediné co mi tam chvilku vadilo, jak se mě snažil povzbuzovat (jak radily na předporodním kurzu), ale v jednu chvíli, mi bylo fakt zle a on mi pořád říkal, jak jsem skvělá a že to dělám dobře, tak jsem mu řekla ať je ticho, ale teď mi to spíš příjde úsměvné.
    Takže za mě jo.;-)

  • Manuel byl u dvou porodu...a ted u tretiho nebude...nemel z toho dobry pocit...a ja osobne si to ted chci odrodit sama. V podstate ho tam nepotrebuji....chapu..ze tam kazda chce sveho partnera...ale nechala bych to rozhodnuti na nem..jak on sam se na to citi. Nenutila bych ho..pokud by rekl ze ne. Manzel ten posledni porod moc nedaval...a ja nemam potrebu ho tam mit. Chtela bych se soustredit jen sama na sebe a na mimco. Ale je to vec nazoru. Vnimam to ted spis jako zenskou zalezitost.

  • u prvního jsem byla ráda, že tam byl, pro ten pocit, že tam nejsem sama, když člověk vůbec neví, co čeho jde..u druhého jsem ho ani nějak nevnímala, už jsem si to uměla víc a líp prožít sama v sobě, takže mi bylo celkem jedno, jestli tam je nebo ne :-)
    co se týče intimního života, tak u nás žádná změna..vím jen u pár kamarádek, že partner poprvé byl a u dalších dětí už nechtěl, ale hlavně proto, že nezvládli ten pocit bezmoci, že je to mimo jejich kontrolo, nikdo jim neřekne, že to bude ještě hodina, dvě atd.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist