Mamina-manipulátorka??

Otázku položila: Anonymní uživatelka #351290 10.8.2016 23:34

Ahoj a hezký večer,
měla bych dotaz,který se týká mojí maminky a bohužel už si s tím nevím rady. Je mi 22 let a jsem jedináček,s rodiči už nebydlím a jsem vdaná.
Nelíbí se mi chování mojí mamky v jedné věci. Co se týče mne,je neustále s ničím nespokojená a hlavně pořád rýpe. Je jí jedno,že mi to třeba tak vyhovuje. Když jsem byla ještě doma,vadilo jí,že nosím černé oblečení,že poslouchám metal a že hodně času věnuji učení,no ani v jednom problém nevidím. Také hodně dávala na drby-jeden můj kamarád měl dlouhé vlasy a jedna drbna od nás z městečka mě s ním viděla a hned to řekla mámě-a mamina mě hned nutila,ať s ním přestanu kamarádit,že jim dělám ostudu,když se bavím s klukem s dlouhými vlasy.
Bohužel bylo víc příčin k tomu,abychom rodiče nepozvali na svatbu,za to mě prosím neodsuzujte. Jenomže moje máma si to prý nějak zjistila,že jsem se vdala (ještě před tím,než jsem jí to chtěla říci). Také i to,že jsem si psala o kopii rodného listu-to pochybuji,že jde,protože nezná moje heslo na e-mail a úřednice tuto věc vyžvanit určitě nesmí. Nevím,jak je schopná si tohle všechno zjistit.
Já studuji vysokou školu a o prázdninách si chci najít brigádu. Mamina hned začala rejpat,proč si jí chci hledat,jestli manžel nemá dost peněz a podobně- že je mi blbé se celé prázdniny válet a nechávat vše na něm je jí úplně jedno. Hned ji zajímalo,zda pojedeme někam na dovolenou-jenomže na to ani nebude čas a jet někam jen z 1 platu je mi proti srsti,to bych si to ani pořádně neužila. Zdá se mi,že do mě promítá své nenaplněné představy,všeobecně. Když chci něco jinak než ona,řekne: no jak myslíš,ale já to ořvu (jako obrečí). Ví,že tohle na mě platí a já jsem pak z toho akorát smutná. Domů už ani nemám sílu jezdit. Vždycky mě posadila ke stolu a vyzvídala,když jsem na něco nechtěla odpovědět,řekla: No to je jedno,já si to stejně zjistím. Kurňa,ale jak? S mým manželem bez mé přítomnosti nemluví a moji kamarádi ji pomalu neznají. Mám i strach říci,že budu muset prodlužovat studium na vysoké. Když neřeknu,stejně si to určitě zjistí. Bude totiž zase rýpat,že to je kvůli tomu,že u nich bych na to učení čas měla a v Praze ne. Ale já doma neměla ani svůj pokojík. Na internetu už je termín přijímaček na magisterské studium,na které bych já měla jít,kdybych neprodlužovala..no dneska se mi už ptala,kdy tam půjdu a bylo jí divné,že mi chybí ještě 3 zkoušky...já jí nechci lhát,ale ani nemám sílu ji říci,že jsem si státnice a přijímačky musela nechat odložit. Bojím se prostě každého telefonátu,trnu,co si ona o mě zjistila nebo nezjistila a do čeho bude zase rejpat.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek,asi i nepřehledný,ale nevíte někdo,jak se bránit tomu rejpání? Kdyby to byl cizí člověk,tak vím,ale tohle je přece jen máma. Bohužel moje spokojenost se liší od jejího očekávání a pak je zle :(
Moc děkuji za všechny názory.

  • 14.08.2016 19:55:40 - full.avl změnila kategorie otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Veronika3211.8.2016 6:35

    Ahojky, prostě mámě důrazně řekni, že máš svůj život s manželem a ať se do něj neplete. Nemusíš se jí zpovídat, není ti 10 a nejsi doma, jsi mladá manželka, tak si tuto roli užívej. Nebudeš první ani poslední co si bude prodlužovat studium, ale do toho mámě nic není, s ní již nežiješ. Však jí taky můžeš říct, že jestli s tím vměšováním se do života nepřestane, tak s ní přestaneš komunikovat a nebudeš zvedat ani telefony. Víš, obávám se, že bez rázného vysvětlení to nepůjde

  • Ahojky,pamatuju si,ze jsi sem pred casem psala..a koukam ze se porad nic nezmenilo..podle me to asi jinak nez razne nepujde..mas svoji rodinu,svuj zivot a mamka by se ti do nej nemela takhle hnusne plest. Ja bych to uz nevydrzela a snazila se ji rozumne,ne hnusne,ale durazne vysvetlit,at tyhle veci nedela. Ja jsem odjakziva alergicka kdyz nekdo strka nos do mych veci a takhle hnusne rejpe..vim ze rodicum clovek odpusti vic,to je jasny :) ale togle je moc..hodne stesti :-)

  • Moje matinka bude podobny material. Stoura do vseho, vsechno musi vedet a pak to jeste rozhlasuje dal po rodine. Jenze mne narozdil od tebe uz je temer 40 a doposud se mi nepodarilo tomu udelat pritrz. Vypadas jako fajn, chytra a rozumna baba, takze ti radim, usekni to v zacatku, odkaz matku do patricnych mezi nebo skoncis jako ja... Ja se ji snazim uz par let usmernovat, ale jede si porad tu svou. Navic ja s rodinou a moji rodice bydlime v jednom dome. Mas vyhodu, ze bydlite jinde, bude to snazsi. Drzim palecky!

  • Mám to doma podobně...a můžu říct, že žádné rázné zásahy typu "je to můj život" nikdy nezabraly. Vedlo to pouze k tomu, že si rodiče ťukali na hlavu s tichým komentářem o mé labilitě a negativismu...a při příští návštěvě rýpali dál.
    Důležité je uvědomit si, že ona se fakt nezmění, co lze zěmnit jsou Tvoje reakce na ni. Za sebe můžu říct, že jediné co opravdu zabírá je nevysvětlovat, neobhajovat se, popřípadně styl "gramofonová deska" - "já to dělám takhle". Pokud tě to hodně deptá, doporučila bych i omezit kontakt, ale co je nejdůležitější - srovnat si to sama v sobě. Pokud budeš sebejistá a nad věcí, mamka Tě svými řečmi nerozhodí. Už nejsi dítě, nejsi zodpovědná za její pocity - jen za svůj život.


  • Já nejsem ani vdaná, ani nenosím černou a neposlouchám metal. Ale jsem nemocná a kvůli nemoci jsem nezastiohla učitele, a tak jsem si nestihla zadat bakalářku => budu prodlužovat vysokou o rok jen proto, že jsem byla nemocná a učitel semnou nekomunikoval po emailu ani po telefonu. Takže budu ve škole o rok navíc a na magisterské už se nedostanu protože bych si musela poslední rok magisterského kvůli věku platit. A co by moje máma dala za to kdybych byla vdaná, bydlela mimo domov a měla tu možnost chodit do školy normálně a taky na brigády. Nevěs hlavu je super co si dokázala ;-) Tak si važ sama sebe. Řekni jí, že je ti jedno, že si to zjistí. Vždyť taky ti to může být jedno. Jen jí řekni, že už jsi kvůli jejímu chování nepozvala na svatbu a jestli chce, aby ses s ní přestala bavit úplně, ať ve svém chování pokračuje. ;-)

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 212 otázek, kterým se dostalo 271 559 odpovědí a 409 734 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist