Máma

Otázku položila: Anonymní uživatelka #53896 19.12.2011 19:14

Ahoj,přece jenom některé už jste mámy tak nevíte co by zabralo na mou mamku...no totiž všechny mé kamarádky už netbook mají a máma mi řekla že mi příští Vánoce koupí notebook.Asi teď budu znít jako rozmazlený fracek ale příští Vánoce jsou moc dlouhá doba a připadám si dost trapně ,když je ostatní holky mají a já ne. Zkrátka ji chci nějak požádat ,aby ho koupila už teď ale na splátky a já bych jí dávala na ty splátky nějaké peníze ale nevím jak jí to říct :/

Děkuji za odpovědi

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Fakt už ho všechny holky mají? Co já vím, tak notebook teda všechny moje kamarádky nemají, většina sdílí počítač se sourozencem. Maminka asi ví, proč ti ho ted nemůže koupit, měla by jsi ji akceptovat. Nestojí to stovku....

  • Víš děvče, notebook, i ten nejhorší, stojí pár tisíc. Kdyby na něj maminka měla peníze, asi bys ho už dávno měla. Je ti 13, starosti dospělých tě ještě míjejí a nějakou dobu míjet budou. A to rozhodně nemyslím ve zlém. V současné době se všechno hrozně zdražuje. Především jídlo, energie, voda. A korunky se z peněženky strašně rychle kutálejí, byť se ti může zdát, že má maminka třeba dost velkou výplatu. Píšeš o mamince, předpokládám tedy, že žijete bez tatínka. Ty sama s maminkou nebo ještě s tvým sourozencem. Hodně rodin dnes žije opravdu od výplaty k výplatě a nezbývají jim vůbec peníze na víc. Můžeš si zkusit s maminkou promluvit, ať tě trochu zasvětí do výdajů domácnosti, už bys tomu mohla dost rozumět a uvidíš, že to opravdu není žádná sranda. Možná zjistíš, že maminka by ti ráda koupila to, co chceš, ale prostě na to nemá peníze. A tvé otázky typu, kdy už ti koupí notebook jí možná dost trápí, protože by ti ráda splnila tvé přání, ale neví jak. A tak, i když rok je možná pro tebe hrozně dlouhá doba, buď na maminku hodná a buď ráda, že se bude snažit ti za rok dát to, co tolik chceš :o)

  • No.... třeba já se k noťasu dostala až když mi bylo 20 (teď je mi 22) a to jen díky příteli, je jeho pracovní.. Popravdě - ve tvém věku, nebo obecně do doby, dokud by mě rodiče živili, bych si na něj musela vydělat, nebo minimálně z větší části přispět.. A není to o tom, že by moji rodiče neměli peníze, oni peníze mají, ale učili mě poznat jejich hodnotu - a za to jim patří VELIKÉ DÍKY! První mobil jsem dostala v osmé třídě a pokud jsem provolala kredit dříve, než bylo dohodnuto, měla jsem smůlu.. Jo tehdy to pro mě bylo nepochopitelné, ale dnes naprosto chápu jejich počínání... Víš, notebook a podobné věci jsou dneska pro mladé samozřejmostí, ale ne nutností.. Ani na střední škole jsem nepociťovala potřebu notebooku, měla jsem stolní počítač a věř, že ani ten nebyl vyloženě nutností pro studium ;) Podle mě bys neměla na mamku tlačit, to co tě tíží je jen potřeba se začlenit, ale věř že to jde i bez těhlech vymožeností...

  • Myslím, že můžeš být ráda, že máš přístup na PC-nekdo nemá ani ten PC doma-já nikdy neměla ani netbok, hlavně i proto, že to není věc, která by měla nějak dlouhou životnost (třeba o proti klasickému PC), věřím, že se Ti jednou Tvé přání splní a věř, že touhou většiny rodičů je naplnit co nejvíce přání svých dětí, ale někdy to nejde vůbec a někdy to nejde teď hned.
    Mě osobně by nikdo nepřesvědčíl, abych šla do půjčky kvůli tomuto-jednak člověk zaplatí o dost víc, než kdyby si na tu vě našetřil a jednak je to prostě od základu špatný přístup-ač mám své děti seberadši, nikdy bych si kvůli takovému přání peníze nepůjčila-naopak společné šetření je věc jiná, odpouštět si nějaké drobné radosti přikládat korunku ke korunce k splnění přání-věř, budeš pak mít větší radost, jinak je to stejně jen povrchní radost, která stejně nepřinese dlouhodobé uspokojení (ač se Ti to třeba v současné době tužby nezdá, je to tak)..
    Navíc za rok budeš chtít co? Holky letos určitě dostanou jinou opravdu "potřebnou" věc, kterou Ty opět nebudeš mít a mamka by pravděpodobně stále ještě příští Vánoce splácela Tebou vytoužený netbok, či díky splátkám neušetřila na další Tvé přání-a měla by si vzít další půjčku-tudy cesta vede jen do pekel, to mi věř.

  • Jestliže mas pristup k PC, tak ve 13 bych nepovazovala za zivotne dulezity kupovat ti notebook nebo netbook. U nas se NTB fasujou kdyz jde clovek na VS, tam je to fakt potreba. Jinak nevim, proc si pripadas trapne, kvuli svejm kamoskam? Proc? Bud sama sebou a nenech se presprilis ovlivnovat trinactiletejma kamoskama. Sama jako rodic, i kdybych mela penez na rozdavani, bych 13-letymu diteti koupila maximalne mobil, kterej je v dnesni dobe potreba, ale nejakej NTB kterej neni bezpodminecne dulezitej je fakt zbytecnej..

  • Martasek8919.12.2011 19:39

    Přesně jak píší holky. Pamatuji, jak jsem byla na základce a chtěla mobil. Taky se mi nelíbilo, že ho snad už všichni měli. Ke konci devítky jsem si ho koupila. Mobil je v dnešní době už pomalu základní výbava. Ostatní věci jsou podřadné, natož ve Tvém věku. Zatím ho jistě nutně nepotřebuješ, na střední už by to bylo něco jiného, už je přeci jen více požadavků ke studiu. Takže si buď našetři, nebo částečně našetři, nebo zkrátka počkej. Jistě má mamku důležitější výdaje, než za netbook. Bohužel jako děti to vždy vnímáme jinak, než jako rodiče ...

  • Mi je 18 a stále mám počítač stolní, o který se dělím se sestrou a otec mi řekl, že notebook dostanu až se dostanu na vysokou.
    Podle toho, co píšeš bych neřekla, že je pro Tebe důležitý. Jo, je to fajn ho mít v posteli, psát si s kamarády, ale v podstatě ho nepotřebuješ, a že ho mají všechny Tvé kamarádky, dobře, možná jsou rodiče lépe finančně zajištěny. Myslím, že mamka sama usoudí, kdy Ti ho koupí. Až ho budeš potřebovat např. na střední školu, tak věřím, že do něj investuje.

  • Holky ta dnešní doba je fakt děs. První mobil jsem si koupila v 16 když jsem si na něj na brigádách vydělala, první noťas ve 24 když jsem si na něj vydělala... Vím že je to celkem brzo, ale na tu dobu kdy už to měl fakt každý to bylo celkem pozdě. Myslím že ta dnešní mládež se jen předhání co bude mít lepšího a jelikož rodiče na děti nemají tolik času co dřív tak jim to koupí a myslí že jím to tim vynahradí. Zakázala bych mobily noťasy a vše podobné nosit do školy... Ať si pak nemůžou závidět že on už to má a ona neee.... Naše děti by ty mobily asi fasovat v porodnici, ne???

  • Já bych 13ti letému dítěti notebook nekoupila, ani kdybych byla milionářka. Nevidím důvod k věčnému dřepění u facebooku;)

  • já nebudu rozebírat koik ti je všem nám bylo 13 ,je upne jedno co si tady ostatní mysli jak ti píšou že je ti 13 no a co?však ty si nepsala že ho životně potřebuješ!jen že ho chceš vím jaký to je... my jsme meli kdz jsem byla malá doma počítač jeden,společný,,,a stačio nam to... máte doma počítač nebo vubec?ale věřím že chceš svuj a mit určité soukromí.netboky se dneska dají pořídit za párkaček-myslím tím ten malinký notasek
    třeba tě maminka jen natahuje a uvidíš pod stromečkem :-) zkus ji třeba ukázat že to tolik nestojí najit nejaky v akci atd...taky zaleží jak jste na tom finančně,jestli s váma bydlí tatinek nebo jste s mainkou sami atd to dela hodne sama by to třeba neutáhla víš....
    tak ti přeju at pod stromečkem najdeš vysněný mini notásek...

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 228 otázek, kterým se dostalo 271 605 odpovědí a 409 753 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist