Mam ukoncit studium na VS?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #423091 29.11.2019 14:15

Ahoj,
Studuju prvni rocnik na CVUT, a nevim co dal. Jsem si vedoma, od lidi co studovali, ze prvni 2 roky jsou peklo, a pak uz to bude lepsi.
Ja mam ale pocit ze to nezvladam uz ted, zapoctove testy budu psat az na druhy pokus a nejak se mi nahromadily, v nekerych predmetech vubec nevidim smysl. Navic mamino kamaradky syn chodi na stejnou fakultu co ja, porad si navzajem volaji a rikaji kdo neco udelal nebo ne a me to desne leze na nervy, kdyz vim ze on se flaka a ja chodim o vikendech na doucovani, ktere dle rodicu nepomaha kdyz vse pisu az na druhy pokus.

Spousta lidi co me zna mi tvrdi ze jsem technicky typ, ale nevim zda to ma cenu se trapit a klepat se hruzou pred psanim kazdeho zapotoveho testu, vim ze toto je teprve zacatek a bude hur.
Nevim co mam delat, jestli to vzdat a najit si praci (mam gymnazium takze moc moznosti nemam) nebo se to pokusit prekousat, ci jit studovat VOŠ ?

Omlouvam se za pravopis...
Predem dekuji za odpovedi

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, vystudovala jsem stavebku a upřímně, moc se to nezlepší 😁. Naučíš se v tom trochu chodit, najdeš si kamarády a budete si navzájem pomáhat. Ale... Psychicky je to velmi náročné až do konce. Nejhorší byl pro mě třetí ročník a to především množství úkolů. Spala jsem průměrně pět hodin a noc mezi čtvrtkem a pátkem vůbec. Pak se to trochu zlepšilo. Vždycky nám vyučující říkali, že jsou dva způsoby, jak úspěšně dostudovat. Buď být velmi chytrý nebo velmi pečlivý a svědomitý. Školu nás dokončilo cca 300 a nabírali nás do prváku více než 1300. Nechci tě strašit, ale tohle je prostě realita. Ke konci studia (magisterského)se už dá i třeba dva dny pracovat, ale samozřejmě se to odrazí na výsledcích. Sama si musíš zhodnotit, jestli ti to za to stojí a máš na to. Mám už několik let dostudováno a do teď se občas budím v noci s tím, že nevím na jakou mám jít zkoušku a se strachem, že jsem se nenaučila 🤣. Ať se rozhodneš jakkoliv, přeju hodně štěstí 🙂

  • KatieD29.11.2019 14:39

    Zkusila bych zabojovat. Také mám gympl a také jsem chtěla s VŠ jednu dobu seknout, protože mě nebavila, ale nechtěla jsem zklamat rodiče a teď jsem ráda, že školu mám ;-) držím pěsti ke správnému rozhodnutí.

  • sisterrys29.11.2019 20:37

    Z mé zkušenosti je vejška hodně o tom psychicky vydržet. Jsem velký nervák, první zkouška pro mě psychicky byla horší než maturita. Několik předmětů jsem si musela zapsat po druhé, kolikrát jsem si říkala, jestli to nezabalit... Ale dala jsem to.
    Vykašlala bych to jen pokud bych měla pocit, že mi nesedl obor a chtěla bych dělat něco jiného.
    A jinak zkouška je od slova zkusit ;-).

  • Studovala jsem na vut informatiku.
    První semestr byl neoficiálně nazyvan(prezdivan) prodloužené výběrové řízení.
    Přes první semestr neprošlo dost lidí, některým bylo umožněno pokračovat alespoň na bakalari, jiní museli opustit školu. Je to realita na vš.
    Na tobě je, zda zatnes zuby a budeš pokračovat nebo to vzdas.
    Švagr začínal strojní fakultu 3x než ji dokončil.

  • Francy29.11.2019 17:26

    Zkusila bych vydržet do prvního zkouškového a uvidíš. Co přestoupit na jiný obor? U nás to bylo po prvním semestru možné . Já studovala chemii. Na bc nás nastoupilo asi 500 a ke stanicím došlo asi 20 lidí, na navazující pokračovalo ještě méně. Vysoká je náročná, ale kdybych mohla, vrátím se tam :-) ze střední školy mi žádné přátelství nezůstalo, z vysoké spousty.

  • Jakou fakultu na čvut studujes? U nás na fa se to hodně podřídili na bc a mgr mi pak přišel už v pohodě. Můj bratr má fit a tam to bylo hodně drsny

  • buccaneerka229.11.2019 20:20

    Já jsem měla vždycky přístup, že jestli na to nemám, tak prostě vyletim, i když se budu snažit. Nemá smysl končit předčasně, uvidíš po zkouškovém.

  • Ahoj, mám ČVUT FA. Bojuj, bojuj, seč ti síly stačí..Když to má nedopadnout, tak to nedopadne, když jo, tak jo..Takový kecy, jakože to dáváš napodruhé a tak na to nemáš vůbec neposlouchej, je to od nich podpásovka a značně demotivující..Prostě jdi za tím. Já to celé studovala 8 let místo šesti, pravda, musela jsem si u toho něco přivydělat, ale druhé, třetí termíny, opakování další rok, běžná praxe...Skoro u všech..Hlavně tzv. vyhazovací předměty:) Prostě to je těžká škola. Fakt by tě to s odstupem mrzelo, že jsi to vzdala. Krom toho, pokud neuděláš celé čvut, nevadí, plno zkoušek ti můžou uznat i jinde, ale toho se nechytej, zkus to. Stojí to za to.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 206 otázek, kterým se dostalo 271 519 odpovědí a 409 719 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist