Mám normální dítě?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #31410 15.3.2011 21:00

Ahoj holky...potřebovala bych poradit...zvažuju návštěvu dětské doktorky...malý má 2roky a 3měsíce a nerozumí větám typu:podej mi kostku,kde máš flašku...jinak napodobuje,oční kontakt má,ale stále nemluví(má jen svou řeč)...když něco chce tak mě k tomu dovede...hrozně moc se bojím aby nebyl nějak postižený...ještě bych doplnila že na jméno reaguje.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Mě přijde, že není ani tak zvláštní, že má svoji řeč, to si stává, hlavně u kluků a určitě to přijde, a to se upraví nebo dá se upravit (logopedií), víc mě zaráží, že nerozumí těm pokynům, protože i když je aktivní slovní zásoba horší, tak v tomto věku by ta pasivní (porozumění) měla být dobře rozvinuta, asi je to hloupost, ale nemůže třeba i blbě slyšet, hluchý jistě nebude, ale může mít i vadu sluchu? zaměřila bych se hlavně na tu pasivní, čemu přesně nerozumí. Nebo mu jde hůř soustředění, třeba se u něčeho moc soustředí a nevnímá tě přitom. zkus se zaměřit na oční kontakt, když na něj mluvíš, jít na jeho úroveň - dřepnout si k němu, mluvit pomaleji, ukazovat, aby si zjistila v čem je konkrétní problém. K doktorce bych určitě zašla,protože mi přijde, že o slovní zásobě to jenom nebude. Budeš určitě klidnější. Jak je na tom v motorice, v sociální kontaktech, jak reaguje na druhé děti, na jiné dospělé? Těch možností, co to může být je víc, ale nemá cenu to tady psát, doktorka to jistě posoudí lépe. Může mít třeba jen poruchu pozornosti, tu má hodně dětí a nebo taky vůbec nic a je jen pomalejší a všechno se to upraví ;-) Každý jsme osobnost! Myslím ale čím dřív zjistíš, co se děje nebo neděje, tím lépe!

  • Nevím, já mám 2,5 roku starého kluka a začal mluvit teprve před měsícem a to v infinitivech, rozlišuje jen jednotné a množné číslo, z ničeho nic, někdy se divím, co zná za slova, ve 2 nemluvil skoro vůbec (a to s ním neustále mluvíme, čteme mu), kámoška má stejně starou holčičku a ta má jen svou řeč a nikdo, kromě maminky se s ní nedomluví. Já bych to nehrotila, mě pediatrička řekla, že se to řeší po 3. roce života a pokud chceš mít klid, zajdi s ním prvotně k pediatričce, ať ho zkontroluje ona, zda se vyvíjí normálně. Ale každé dítě je jiné a nemůžeš je pořád cpát do tabulek, já v roce recitovala Hrubína, brácha byl ještě ve třech němý. Dneska máme oba vysokou školu a jsme úplně normální, ač u něho si rodiče taky dělali starosti.

  • Řeč bych také vě věku tvého syna nijak výrazně neřešila. I podle výzkumů jsou kluci na mluvení trochu pomalejší oproti holčičkám. Bývají však nadanější pohybově. Trápilo by mě víc, že malý nerozumí, co po něm chceš. U takto malého dítěte "chápající" složka hodně převyšuje tu řečovou. Dítě se sice neumí verbálně vyjádřit a nebo se vyjadřuje minimálně, nicméně většinou rozumí tomu, co po něm chceš. Mému synovi je 17 měsíců a bez problémů mi donese bryndáček ze skříňky, najde nočník, na požádání si přinese botičky apod. Když něco sám chce, dovede mě k tomu také, protože to neumí říct. To, že si k pití z lahve lehá, si myslím, že divné není. Možná proto, že je pro něho jedonudušší se tak napít. Můj syn to dělá občas také. Nebo mi hrníček se savičkou přinese, ať mu dám napít, protože je líný se napít sám. Jinak co se týče pití z hrnku, teď jsem malému koupila hrníček, který vypadá jako normální hrnek, má však po obvodu takovou membránu a malý z něj pije jako z normálního hrnku, aniž by se polil. Občas se trochu pobryndá, ale jinak je to super věc. Viz. http://www.kidscentrum.cz/hrnicky-a-pitka/115-nevylevaci-hrnicek-lovi-360-mini-210ml-s-uchyty-.html Uvidíš, lékařka ti určitě řekne, jestli je něco špatně. Třeba je vše v pořádku a malý prostě potřebuje jenom více času, každé dítě je úplně jiné. Hodně štěstí.

  • Můj syn nemluvil vůbec do 3 let věku, šel do školky a nic, jen pár pazvuků. Byl i ve foniatrické klinice v Pha na pobyt ( měsíc ) Bylo to divný, holka mi mluvila a zpívala básničky už v roce.... Nakonec se mu prokázala LMD - lehká mozková dysfunkce..... v 1 třídě neuměl R, Ř a S, logodedie nezabírala, začala jsem s nim jezdit do města vedle na logopedii a . šlo to pomalu, ale šlo. Nakonec ho poslední slůvka naučila vychovatelka z družiny v ZŠ, byla a je vyhlášená "logopedka" samoučka a naučila spousty dětí ve škole... navíc, v kolektivu se učí jinak ;)).
    A teď tu "hubu" nezavře a mluví luxusně :D Nebojte, bude dobře ;))

  • já si myslím, že je to hrozně individuální. Náš malý měl teď tři roky a krásně mluví snad už fakt od dvou. Na to byl hodně šikovný. Ale známé malý nemluvi¨l skoro do 2,5 roku a pak začala a teď tu pusu nezavře. Oni mají dr. nějaké tabulky, vtěšinou když dítě kolem 2 roku nemluví, posílají, zda není vada sluchu. byť se ti mže zdát že reaguje na jméno.

  • A neslyší špatně ?

  • Ahojky, být tebou, tak s tím určitě zajdu. Ve dvou letech by dítě mělo zvládnout okolo 200 až 300 slov. Mám kamarádku, jejíž ségra taky používala jen svoje slova a nijak rozvinuté věty a vyklubala se z toho vada řeči, se kterou se dalo něco dělat, kdyby se začla řešit dřív. Takže podle mě na nic nečekej, když ti doktorka řekne, že je to v pořádku, alespoň budeš mít klid! ;) Hodně štěstí!

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist