Mám jít za svědka kamarádce, jejíhož muže nemám ráda

Otázku položila: Anonymní uživatelka #72661 13.4.2013 13:11

Ahoj holky, dostala jsem se do prekérní situace a zajímal by mě váš názor. Kamarádka již několik let chodí s přítelem, se kterým se rozhodli vzít, a proto mě požádala, abych jí šla za svědka. Jenže jde o to, že já si o tom jejím příteli nemyslím nic dobrého. K ní se chová dobře, ale k ostatním je arogantní, očekává, že se všechno bude točit jen kolem něj, když není po jeho, tak se vzteká jak malý fracek a neustále a pořád si jen stěžuje. Navíc to není zrovna typ, o kterého byste se mohli v těžkých chvílích opřít, protože je z každé maličkosti hned paf a všechno ho hned rozhází. Prostě mám dojem, že teď je s ním šťastná, ale že je to člověk, na kterého není spoleh a že až budou mít děti, bude moje kamarádka nešťastná, protože se projeví jeho slabost a egoismus.
Její rodina jejího přítele nemá ráda, což ona se mnou už dlouho řešila, a já, protože ji mám ráda, jsem se jí snažila zastat. Jenže postupem času jsem začala chápat, proč ho její rodina nemá ráda a dala jsem jim za pravdu. Bohužel jsem to ale řešila tak, že jsem to prostě nechala být a doufala jsem, že na to kamarádka přijde sama. Jenže teď mi řekla, že se bude vdávát, já jí mám jít za svědka a cítím se strašně. Copak můžu jít za svědka někomu, o jejímž muži si myslím tolik špatného? Nejhorší na tom je, že jsem hovořila s její rodinou a se svatbou nesouhlasí nikdo, jenže stejně jako já jí nic neřekli a prostě to všichni jen respektujeme. Jediná její sestra jí řekla, co si o tom myslí a kvůli tomu s ní teď moje kamarádka nemluví (myslí si, že jí sestra závidí). Já jsem jí to zkoušela naznačit, ale pak jsem couvla, když to vypadalo, že se kvůli tomu docela dost pohádáme. Tak já teď nevím, co mám dělat. Přijde mi nemorální, abych jí odsvědčila svatbu, se kterou nesouhlasím (navíc já sama bych nechtěla, aby mi odsvědčil svatbu někdo, kdo nemá rád mého přítele). Ale na druhou stranu vím, že když bych jí to řekla, už se mnou nikdy nepromluví a stejně si ho vezme. A navíc by určitě nepochopila, co se stalo, když jsem se jich předtím tak zastávala. Jenže předtím jsem toho jejího přítele tolik neznala a podle vyprávění kamarádky jsem měla dojem, že to její rodina jen hrotí.
Nejhorší na tom je, že ona se nechá snadno zmanipulovat, takže ji má ten její přítel pěkně omotanou kolem prstu a ona nevidí a neslyší. Bože, jsem z toho tak nešťastná, co mám dělat? :( Svatbu má za 4 měsíce... Myslíte, že jí mám odříct odsvědčení i za cenu, že o ni jako o kamarádku přijdu? Nebo to mám prostě respektovat, smířit se s tím, že jiný názor nechce slyšet a udělat, co si přeje?

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já bych jí to asi odsvěčila, je to Tvoje kamarádka, o kterou nechceš přijít a ber to tak, že si ho vezme s Tebou i bez Tebe ;)

  • za svědka bych šla, ale jemně bych jí řekla, že ho nepovažuju za ideálního partnera. nic se nezmění, ale aspoň jí o tom řekneš...já bych to teda od kamarádky chtěla vědět

  • Ahoj, někdy je to těžké, ale nemůžeme žít životy jiných a ani za jejich chování a rozhodnutí nebereme žádnou zodpovědnost. Buď tu pro svojí kamarádku - blíží se její velký den, prožívej to s ní, tu radost, plánování. A když se něco pokazí, můžeš tu být pro ní a pomoct jí, podržet. Je to opravdu někdy na nic, když člověk nezmůže nic jiného, než jenom přihlížet, jak si někdo jiný ničí život, ale jsou prostě věci, se kterými nic neuděláme, nemůžeme je změnit. Nikdo tě nenutí, abys jejího přítele měla ráda, ale jí ráda máš, tak jí to běž odsvědčit :-) Já mám taky nejlepší kamarádku a o té vím, že by mi odsvědčila svatbu i kdybych si brala nějakýho diktátora. Samozřejmě jsme k sobě byly vždy upřímné a řekly jsme si navzájem, co si myslíme, ne vždy jsme se shodly v názorech, ale na konec jsme vždy dodaly "Ať se rozhodneš jakkoli a i když s tím budu nesouhlasit, budu stát při tobě" :-)

  • Já bych nešla. Zažila jsem něco podobného. Sic ne jako svědek ,ale i tak. Když se ohlédnu zpět,asi bych se nezachovala jinak.

  • venysek13.4.2013 15:47

    To je opravdu dost prekérní situace.. Možná by sis měla zkusit s ní o tom promluvit.. Nějak smířlivě. Že jí nechceš nijak šlapat po štěstí, ale že o něm nejsi přesvědčená jako o tom pravém partnerovi pro ni na zbytek života a ať sama zváží, jestli chce, abys jí v takovém případě svědčila.. Asi bude naštvaná, ale tomu by ses asi nevyhnula v žádným okamžiku, kdy by ses rozhodla pro upřímnost. Je taky možný, že se vás vztah dost ochladí. Já mám kamarádku, která má přítele, se kterým jsem ze začátku neměla problém, ale když pak ukázal, co je zač, můžeme do ní hučet horem dolem, že samotný jí bude líp než se trápit s ním a ona vždycky řekne, že to ví, ale dál s ním je a myslím si, že s ním bude ještě hodně dlouho. Takže, nenaděláš nic, nic tím nezměníš, co se svatby týče, ale aspoň bude váš vztah upřímný. Co to udělá s přátelstvím, to se nikdy dopředu říct nedá. Ale já bych určitě nechtěla odsvědčit něco, o čem nejsem přesvědčená.

  • petulinkaa1313.4.2013 16:21

    Bohuzel musis respektovat jeji vyber partnera,tohle ja mam taky u kamaradek,ze to zrovna nejsou idealni partneri,ale co? je to jejich vyber,jejich zivot a ja to respektuji,i jsem kamaradce loni sla za svedka a ta ma uplny pako,ale kdyz je s nim stastna,musí si na to prijit sama,takže nic nerikej,neres,protoze prijdes o kamaradku,musí ona na to prijit sama,ted by si byla spatna akorat ty.

  • Nešlo by se nějak domluvit s její rodinou a hezky v klidu jí to všichni současně vysvětlit? Je možné, že se na vás naštve ale že by se kvůli tomu přestala stýkat s celou rodinou? Možná když ji to řekně víc lidí, pochopí, že tito lidi jí asi všichni závidí, jako si myslí o sestře, mohlo by jí trknout, že asi není všechno v pořádku. Kdyby to i pak nezvážila, tak už bych se do toho nepletla, je to její věc. Já bych za svědka asi nešla... bylo by mi těžce proti srsti posvětit kamarádce manžela, o kterém si myslím, že ji bude časem akorát trápit. :-( Ale je to teda hrozná situace.

  • dzusinka13.4.2013 15:05

    Pokud jsi opravdu její kamarádka, pak bys měla respektovat její volbu životního partnera a nesnažit se jí ještě k tomu kazit svatbu tím, že ji podrazíš, když čeká podporu. Omlouvám se za trochu příkrá slova, ale trošku mě to nadzvedlo ze židle.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 208 otázek, kterým se dostalo 271 544 odpovědí a 409 725 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist