Lze vymáhat dluh od kamaráda?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #333334 14.6.2020 20:45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Půjčila jsem jednomu kamarádovi peníze, částka do 5 tisíc. S tím, že se mi ozval, jestli bych mu nepomohla, že ted jak je na neschopence nemá takový příjem a hoří mu termín, že mi to dá jak bude mít výplatu. Říkám proč ne, vždycky když jsme spolu někde byli tak peníze třeba za jídlo nebo za nákup hned dorovnal, tak jsem nepochybovala. Takže jsem mu to přes internet zaplatila. Jenže pak se začal setkání vyhýbat. Jak nestíhá, jak je tam a tam. Jak ted nemá... Suma sumarum to jsou už asi dva měsíce, co nám to takto nevychází a vím, že čas má, ale je to jen výmluva. A také jsem zjistila, že je nás víc, komu dluží. Co víme, dopočítali jsme se na částku přes 20tisíc. Chci se zeptat,je možné to po něm nějak vymáhat? Chápete. Smlouvu jsme nějak neuzavřeli, ale mám konverzace jako důkaz a taky záznam v bankovnictví, že ta platba proběhla. Ostatní mu to dali asi jen na ruku.
Děkuju za zkušenosti.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • macicekkajik14.6.2020 21:38

    Máš kliku, že jsi peníze poslal účtem, jinak by se s tím nedalo nic dělat, protože půjčka není prokazatelná. Zde je stránka, kde ti mohou pomoci dluh vymoci.
    http://www.spravcidluhu.cz/vymahani-dluhu/vymahani-pujcky/

  • Pokud nemáš doklad o půjčce, co by právně obstál, asi bude všechna snaha marná. Leda byste se domluvili s ostatními poškozenými na nějakém "alternativním" postupu.

  • i ústní dohoda je dohoda platná, jen to může být jeho slovo proti tvému. ve tvůj prospěch hraje to, že jsi poslala peníze z účtu a že máš uschovanou konverzaci.
    zkusila bych "kamarádovi" napsat, že at si hraje mrtvého brouka, ale že pokud ti to do konkrétního termínu nevrátí, jdeš na policii - ideálně doporučený dopis (schov si doklad) a klidně jako druhý i email.
    pokud nebude reagovat, zašla bych na policii s tím, že se sice nejedná o extrémně vysokou částku, ale i tak je to v nepořádku, hlavně pokud je vás více, tak můžeš na říct i jejich jména a oni si je předvolají. myslím, že "kamarád" nakonec rád zaplatí.

  • Nešlo by se domluvit na splátkovým kalendáři? Asi nemá celou částku. Chapu, že to chceš mít hned, ale na to on asi evidentně nemá, když má vracet 20 000...
    Pokud mu to tak napíšeš možná to pro něj bude schůdné. Pokud nepřistoupí ani na to, pohroz právníkem.

  • Takové půjčování je dost ošemetné. Já bych asi nikomu víc jak 1000 Kč nepůjčila a ani já jsem si od kamarádů nikdy nepůjčila. Maximálně třeba stovku. Když jsem potřebovala peníze na podnikání, tak mě ani nenapadlo, jít si pro peníze ke kamarádům nebo rodině. Radši jsem si vzala úvěr pro podnikatele od https://www.gentlemenfin.cz/uvery/uver-pro-podnikatele/ . Máš alespoň poučení pro příště, že je lepší nikomu nepůjčovat.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 205 otázek, kterým se dostalo 271 509 odpovědí a 409 714 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist