Lze se rozvést, když jedna strana nesouhlasí?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #379134 6.8.2020 12:30

Nemám dotaz ohledně sebe, ale brácha se chce se svou manželkou rozvést kvůli několik let nefunkčnímu manželství (od narození dítěte s ním žena nespí, dítě je teď školák, taky je celkem stíhačka). Jeho žena je proti. Může normálně požádat o rozvod nebo musí nějakou dobu žít každý zvlášť? Mně se to moc nezdá. Právník mu samozřejmě říkal, že to jde, ale nevím, jestli mu nekecá kvůli honorářům.

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • stupidiack6.8.2020 12:37

    Všechno jde, když se chce. Samozřejmě, že to jde, jen to bude asi delší a složitější než kdyby oba souhlasili. Soud si vyslechne důvody obou stran a potom se rozhodne, ale nemůže držet manželství za každou cenu.

  • sporný rozvod jde, je to náročnější a zdlouhavější, hlavně rozvod jako takový se řeší až jako další věc. vzhledem k tomu, že mají spolu dítě, tak se bude řešit uspořádání vztahů k dítěti a výživné na něj, pak teprve rozvod a následně majetek.
    u soudu se bude řešit zda je manželství skutečně natolik rozvrácené, že nemůže plnit svoji funkci. u nás s exem byl rozpor v tom, jak to bude s dítětem, s rozvodem jako takovým jsme souhlasili vlastně oba. nakonec rozvod od podání žádosti do konečného rozvodu trval rok.

  • známého rozvedli až po tom, co bydleli každý sám půl roku, když byli od sebe měsíc, tak jim soud odročili, že mají přijít až po tom půl roce, že se k sobě třeba ještě mohou vrátit.
    Pokud jedna strana nesouhlasí, bude mít ta druhá víc dokazování, že je manželství nefunkční. Soud může doporučit poradnu, mediace či cokoliv jiného, než je skutečně rozvede, bývá to na dlouho.

  • Kamilka3330.1.2023 9:05

    Nejlepší je, pokud se hned na začátku obrátíte na advokátní kancelář, která vám bude pomáhat, a nakonec za vás mohou všechno řešit. Mě nejvíce pomohli zde https://www.cikr.cz/, když manžel začal dělat naschvály, abychom se nemohli rozvést. Naštěstí mi pomohl advokát a dokázala jsem přesvědčit soud, že je naše manželství nefunkční a poslední, co rozhodlo, byla vysoká konzumace alkoholu mého manžela. Soud nás rozvedl a já jsem opět šťastná.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 438 odpovědí a 409 661 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist