Látkové pleny-co a jak?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #29831 29.7.2011 11:13

Ahojte,
ještě mám před sebou sice kus cesty, ale už teď začínám přemýšlet nad plínkama.. a vidím to na 90% na látkové plenky.. No, prošla jsem nějaké weby, ale stejně jsem asi natvrdlá, takže bych chtěla poprosit o objasnění, co je potřeba na přebalení mimča.. a popř. jaké s nimi máte zkušenosti a jaké počty vám tak sedí..
Mockrát děkuju.
Aja

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • lulatko29.7.2011 11:46

    1) Prvně si musíš ujasnit, jaké plenky chceš používat. Jestli klasické čtverce, těch budeš potřebovat hodně, zvlášť v začátcích, odhadovala bych to tak na 40-60 ks, ale záleží, jak často hodláš prát. Jestli chceš používat moderní látkovky, tak si musíš ujasnit, jestli jednovelikostní (jedna velikost po celé plenkové období - "rostou" s mimčem) nebo vícevelikostní (pro každé období, jak mimčo roste, máš jinou velikost, obvykle bývají tuším tři). Výhoda 1velikostních - máš pořád k dispozici všechny plenky, nemusíš nic dokupovat. Nevýhoda: na malém miminku mohou vypadat obří, velkému dítku třeba v roce již mohou být malé. Tím, že dlouhou dobu používáš pořád ty stejné plenky, mohou se dřív seprat, častým používáním znehodnotit, možná se některé kusy již nebudou dát použít pro další dítě = budeš muset koupit nové. Výhoda vícevelikostních - miminko má pořád plenku, která mu sedí nejlépe, její velikost je mu přizpůsobena. Vzhledem k tomu, že každá velikost je používána pouze omezené období, nejsou natolik opotřebené a zcela určitě se budou ty samé dát použít ještě pro další dítko. Nevýhoda - musíš mít prakticky 2-3 sady plenek dle velikosti (takže 2-3násobné množství oproti používaní jednovelikostních).
    2) Látkovek je dnes strašné množství, různé střihy, materiály, způsoby použití, různé cenové relace (od obyč. čtverců přes zavinovací plenky, kapsovky, až po plenky tzv. all-in-one, které bývají nejdražší, ale používají se prakticky stejně jednoduše jako jednorázovky, takže přebalení zvládne kdokoliv). Na látkovky (na all-in-one ne) se pak oblékají ještě svrchní kaťata, ty jsou taky různé, nejvíc rozšířeny jsou asi ty s PUL zátěrem nebo tzv. vlňáčky. Zkušené látkařky plenky taky různě kombinují dle konkrétní potřeby, takže ani tak se nedá úplně zobecňovat.
    3) Dal by se napsat na toto téma román, tak popíšu jenom vlastní zkušenost. Jakmile se člověk rozhodne pro látkování, zásadní je mít dostatek plenek a mít je kde v pohodě sušit, aby se člověk nedostal do stresu, že plenka není k dispozici a na tom celé látkování často troskotá. Navíc, není žádné selhání, když člověk někdy po té papírové jednorázovce sáhne. Používám pro dceru od jejích 2M jednovelikostní all-in-one pleny, takže jednoduchost použití zaručena. Do těch dvou měsíců byla v jednorázovkách, ale čistě jenom z mého subjektivního pocitu, že se v těch obřích plenkách ztrácela. Taky v nich měla zadek výš než hlavu, což není dobré pro páteř a hlavně, když dítě ublinkává. Takže u nás látkovky od 2M. Od té doby doteď (1 rok) pohoda. Mám 25 ks, což vychází na praní každý 3.den. Se sušením problém nemám (byť je jádro bambusové, takže schnou pomaleji - ale dokud to jde, tak balkon, jinak v zimě v bytě, v akutní nouzi sušička). Peru na 60°C, plně postačuje, žádný zdrav.problém nebyl (samozřejmě zvlášť od jiného obleč.), v bílém tekutém Persilu sensitive (přiznám se, já těm eko pracím prostředkům moc nedám, ale spousta maminek si je pochvaluje), do praní je držím v uzavřeném kýblu na sucho (pokaděné samozřejmě lehce přeperu v čisté vodě, než je tam hodím). Jako "aviváž" přidávám do praní 3 PL octu (neutralizace, dezinfekce, zjemnění). Na noc, delší procházky venku či cestování mimo domov používám jednorázovky. Jsou maminky, co to všechno výtečně zvládají jenom s látkovkami, takže přiznávám, asi budu poněkud líná. :) I tak je ta úspora ale znát, hlavně žádné otravné sledování akcí, kde zrovna koupit pleny nejlevněji. Jsem spokojená, vyhovuje nám to takto. Omlouvám se za román, ale je toho hodně. Kdyby Tě něco zajímalo blíž, klidně napiš třeba vzkaz.

  • courage29.7.2011 11:17

    Ahoj,
    zrovna procitam tyhle stranky a myslim, ze je tam vsechno hezky strucne a srozumitelne popsany, tak na ne zkus mrknout: http://www.latkovepleny.cz/

  • Ahoj, já jsem dostala hoooodně bavlněných čtvercových plínek ještě po nás, tak budu taky látkovat. Byla jsem se podívat u kamarádky, která je taky používá. Doporučila mi na ně vlněné svrchňáčky a sponku. Budu dávat 2 plínky - jednu na novorozenecký sklad a druhou asi na osminy. Jinak si je mooooc chválí, že se po nich malá neosypává jako po jednorázovkách a taky že oproti jiným látkovkám strašně rychle schnou. Mimochodem pere max. na 60 stupňů a nežehlí. Když je věší na sušák, tak je rovnou přeloží na půl, když je sbírá, tak si je hned skládá na novorozenecký sklad + jednu plínku do toho.

  • A myslíš klasické látkovky a nebo plenky typu pop-in? S klasickýma látkovkama /bílé čtverce/ zkušenosti nemám. Pop-in má kamarádka. Měla koupené dvě sady z www.mamaja.cz S pop-in byla z počátku velice spokojená. Nicméně se časem začaly opírat. Když jí dcera povyrostla, plenku už kolikrát pročůrala, takže jí na ven dává plenku papírovou. Je to jednak tím, že malá více čůrá a také s ohledem na opranost plenky o něco méně absorbovaly. Brzy porodí své druhé dítě a neví, zda jí tyto plenky vydrží celou dobu i pro druhé miminko. Spíše má obavy, že nevydrží. Ale jinak se mi ty pleny hrozně líbí. Je to sice docela velká investice, ale když si pak člověk spočítá, kolik měsíčně za pleny utratí, tak to vyjde skoro nastejno a v případě dvou dětí levněji. Navíc se ty plenky nežehlí, nic. Jenom se složí. Jinak na mamaje mají i pratelné přebalovací podložky, jednu mám doma a je to šikovné. Je nepropustná a lze ji prát na 90 stupňů.

  • Ahojky,
    malá když má plenku, tak má klasickou čtvercovku složenou, na tom froté obdélníčkovou plenku a na tom separačku. A PUL kalhotky. A jsem takhle zatím spokojená..
    Klasický čtvercovky rychle schnou a ty PUL plenky taky..
    Nevyvařuju, nežehlím.. a všechno ok..

  • ja zatím malého balím do klasických čtvercovek, mam jich kolem 40 a peru každý druhý den. Jinak když jedem někam na delší cestu, tak mu dávám jednorázovky, ptz s tema plínkama klasickýma potřebuju jedno zavazadlo navíc jenom na plínky. čtvercovky se mi odst osvědčili pro malé miminko, ptz mám koupené jednovelikostní popoliny a jak je zatim malinkej, tak se v té obr plíně nemůže hnout a pak ho tlačí bříško, že se proste nevyprdí. davam mu taky separačku, na to čtvercovku a kalhotky PUL, které mam asi 4x, dvoje menší a dvoje větší na které teprve přijde čas.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 189 otázek, kterým se dostalo 271 438 odpovědí a 409 661 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist