Látkové a jednorázové pleny, co je lepší?

Otázku položila: Bývalá uživatelka #45056 13.1.2017 15:48

Kdo používáte Látkové plenky, můžete mi prosím říct, jaké jsou výhody a nevýhody? A jaké doporučujete? Budu ráda za veškeré zkušenosti (i maminek, které začaly latkovkami a pak přešly a jednorázové a naopak a proč)
Mám tedy ještě spoustu času (konec 17tt), ale přemýšlím nad látkovkami (slyšela jsem, že je to pro děti zdravější a také z ekologického duvodu)

  • 14.01.2017 11:33:03 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • trinetka13.1.2017 16:06

    Ja kupovala jen jednorazovky.. Ale pokud mate susicku a planujete vic deti tak se vyplati poridit sadu modernich plen.. Z dotazu mi prijde, ze chcete doslova postaru skladat pleny.. To nehanim : jen chci rict, ze jsou lepsi moznosti..

  • Doporučují kontaktovat látkovou poradkyní. Na fb je jako Veronika Brigita Milotova. Zodpovi veškeré otázky co mas :)
    Já osobně jsem se k latkovani rozhodla hlavně proto ze nechci aby se zahlcovala vice planeta. Další věc je ze je to finančně výhodnější. Ty plenky jsou i hezčí než jednorázové :-)

  • látkuji malou, začínala jsem klasickými čč (český čtverec), když malá povyrostla, přešla jsem na systém AIO a SIO - oblíbila jsem si značku Pop-in. dají se kombinovat různě, přidávat vkládačky a pod. co komu vyhovuje. Jsem eko, takže u mě byl tohle hlavní důvod. Co se týče náročnosti, ani mi to nepřijde. 1x denně zapnu pračku navíc. Jednoráz mi hrozně smrdí chemií a zkoušela jsem různé. Pro případ nutnosti používám z DMka ty babylove ty "eko". Látkováním se do těla i do přírody rozhodně dostává míň chemikálií

  • Mam2 děti.
    První sem začala latkovat po příchodu z porodnice, postupně sem přecházela na jednorazovky a nakonec byla jen na jednorazovkach.duvodem bylo to, že čtvercový,co sem měla, nebyly kvalitní, takže to bylo víc k zlosti. Moderní pleny v té době ani nebyly.
    Druhé dítko sem po příchodu z porodnice měla na jednorazovkach, protože sem byla po císaři a bylo to pro mne slozitejsi. Postupně SME přešli na latkovky (do 4 týdnů)-na doma jen ty,na ven jednorazovky,na noc kvalitní jednorazovky nebezpečné chlorem. Měla sem ctvercovky,moderní typy plen AIO,kapsové, vkládací. Pokud bych měla 3.ditko jdu opět do látkovek ve stejném stylu jako u druhého dítka.

  • používala jsem látkovky. za sebe můžu jen a jen doporučit. u nás byl důvod finance a problematická kůže u dětí. jestli neva, odkážu tě na článek tady v encyklopedii, který jsem sepsala společně s hokama tady, je tam i odkaz ke stolečku kde se na toto téma dost diskutovalo;-)
    výhody? ekonomické, ekologické, zdravotní hledisko, jsou hezké;-), až dítě povyroste učíš ho obnově věcí, že není všechno hned na vyhození....
    za sebe doporučuju střihově Anavy plenky, z šijem dětem, nebo si ušít svoje vlastní doma. do sady je z mých zkušeností nejlepší mít několik vícevrstvých plenek (později použít jako vkládací), kalhotkové plenky + vlněné svrchňáčky (nebo PUL) a k tomu několik AIO plenek na cesty, pro babičky ap. (nebo v těchto případech dávat jednorázovky. já nemohla kvůli atop. exému u syna a pak už jsem byla zvyklá jen látkovat). PUL pytel na plenky a prací podložku na přebalování. a k tomu čtvercové plenky pod hlavičku

  • ja obe deti latkuju cca od 2. tydne (na zacatku odchazi smolka a ta plinky hodne zaspini). hlavni duvody: zdravi deti, lepsi pro kycle i pro pokozku, ekologie a cena. cca od roka a pul byla pak dcera i na jednorazovkach, protoze ma atopicky ekzem a latkovky ji bohuzel trosku drely a ekzem v danych mistech zhorsovaly. mesicniho syna mam zatim v jednorazovkach na noc, protoze kaka jen 2x za noc a v nacpane jednorazovce by mel nepomerne velky zadek a blbe by se mu lezelo. ale uz to pomalu budu menit, protoze hezky povyrostl.
    jinak na zacatek mam vzdy ctverce, prip. mensi kalhotkovky, na vetsi pak kalhotkovky. AIO mam jen 2. znacky doporucuji nakombinovat, protoze ne kazdemu sedi vse. my mame hlavne anavy, bamboolik, baby lucy a unuo

  • Já byla už dávno rozhodnutá už před početím malého :-) Zvyk z domu. Jsem ze 4dětí a nic jiného jsme neznaly. Ke všemu bych látkovky musela stejně nakoupit k utírání, poblinkávání a pod hlavičku, takže mi celkem přišlo přirozené se hrnout ke čtvercovkám. AIO jsme používali jen do půlroka, pak to malý začal hodně pročůrávat a akorát jsem se u toho štvala. Možná jsem je špatně vyprala, nevím. Postupovala jsem podle návodu. I tak raději používám klasické plenky, které nezapaří zadeček, i když se malý kolikrát potentuje jako pořádný chlap, nejde to tak cítit (taky nechápu, ale pro srovnání s jednorázovkami - ty smrdí odporně, byť se malý jen počůral). Hodně lidí apeluje na cenu plen, na to, že se může porouchat pračka, pořád ty pleny prát, tý vody kvůli tomu apod. Ale taky se mi nelíbí představa plné popelnice jednorázovek a pro mě to je mnohem horší představa. A kór manžel je astmatik-atopik-alergik, takže je nějaká šance, že malý bude mít podobné problémy (manžel o té možnosti mluvil s alergoložkou a ta mu potvrdila, že šance u syna jsou, i když momentálně jako miminku se mu nic neděje). Nejsem sice velikánský ekolog, ekonom a nějaká radikální biomatka, ale i přesto si chci užít to krásné, čisté miminko bez opruzenin a zbytečných chemikálií. Jednorázovky jsme používali jen po dobu pobytu v nemocnici. jediné, co mě občas zaskočí je, že se do některých kalhot malý s těmi plenami nevleze. Šijou je krapet menší nebo co :-D . A nedávno koupené punčocháče má taky už pěkně rozjeté ve švech. Ale to je asi jediné. Myslím, že člověk víc udělá pro to dítě, pro sebe a přírodu těmi látkovkami než jednorázovkami. Vyprané, seskládané je to hned. Nepoužívám už ani tolik krému na zadeček, jako u jednorázovek (natírám max 2x denně). Když jsme jeli na chalupu, museli jsme holt mít jednorázovky a do dvou dnů měl malý tak červený zapařený zadek, chudák :O=.
    Setkala jsem se i s posměšky, že jsem zpátečníci, ale tak 100lidí, 100názorů.

  • duramura13.1.2017 20:08

    Ja mam velmi jednoduchy pristup, kdyz uz setrit, byt eko, tak poradne - latkovky s tou samou kvalitou obslouzi hooodne deti :-p takze klido koupit uz pouzite. Do ceho se vyplati investovat do noveho jsou srchnacky, ty ztraci na nepropustnosti.
    Mam plenky (haipa-daipa pastelky), ktere brzo pojedou pate dite :-) to same vazaci, ctvercovky mame (stesti) este ty poctive, po partnerovi :-D ty a vazaci sou super pro pidi novorozence, delaj malou prdku.
    Pro batole doporucuji treninkovky (treba bamboolik), natahovaci, ale zaroven rozepinaci.
    A kombinace s nocnikovanim, hned od novorozence, opravdu spolupracuji ;-)
    Ale o tak sem na cestach pouzivala jednorazovky, ale nocnik (miska) jezdila s nama, takze spotreba plen nebyla nak vysoka.
    Osobne jsem poradkyni nepotrebovala, proste se dite prebaluje, zohlednuji se jeho potreby, neni na tom co radit. Jak roste, v noci, se prida vkladacka, do tech samych plen.

  • Já taky chtěla od začátku látkovat, nechtěla jsem, aby se moje dítě dožilo neplodnosti - nikdo totiž nevíme co jednorázovky udělají, smrdí, zamořují přírodu, jen to množství odpadu.
    Je to zdravější i pro kyčle.
    Moje sestra taky látkovala.
    Nakoupila jsem proto výbavičku - čtvercovky, Kikko Lux, Hyblera (už nikdy víc - po vyprání ztratili tvar, práší se z nich) na to svrchňáky a bylo.
    Jenže mi to pořád protíkalo - nedělala jsem totiž novosklad.
    Takže jsem víc nelátkovala než látkovala.
    Nakonec jsem zainvestovala a nakoupila AIO Sweet Monkey, a nemají chybu.
    Škoda, že jsem do nich nešla hned od začátku.
    Střihově připomínají Pameprsku, ale rozhodně neprotečou na zádíčkach.
    Peru na 40°, žádný předpírání, namáčení, žehlení.
    Velikost upravuješ pomocí patentek, přebalení zvládne chlap jako nic.
    V zimě do druhého dne suché, žádné sušení na radiátoru - takže zase používám, už dávno je mám zaplacené - teď používám už u druhého dítěte, a už bych nic jiného nechtěla.
    Pampersku - zelenou používám pouze na noc, protože by těch 12hodin asi opravdu nepobrala.
    Malej je totiž dost čůrací, od začátku pil obě prsa na jedno kojení.
    Takže máme 1ks Pampersky za den, což si myslím, že jde oprati nějakým cca 8.

    S punčocháčkama problém nemám, teď jsem objevila super značku Tchibo - mají široký sed, takže není problém oblíknout na seběvětší balení a nikde se nic nerozjíždí.
    Na bodýčka lze koupit pomůcku extendory
    http://www.happynappy.cz/22-extendory

    prodlouží bodýčko, děljí i jiný výrobci.
    Já je tedy nepoužila, prostě jsem dávala bodýčka delší/ větší a bylo to.
    Přebalovací podložky jsme používala u prvního jednorázové a to hlídání akcí a toho odpadu.
    Chybama se člověk učí, u druhého mi vadilo jak pelíchají, takže jsme začala používat alespoň doma látkové plenky - čtvercovky, abych je využila, na přebalováku je to jedno.
    Bepanthen používám opravdu jen na noc do Pampersky, takže mi asi dřív projde, než ho využívám. :-D

    Za mě prostě látkovky určitě ano, pokud plánuješ víc děti a ikdyby ne dají se pak prodat dál.
    Jednorázovku vyhodíš a už neprodáš.;-)


Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 214 otázek, kterým se dostalo 271 562 odpovědí a 409 741 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist