Křest dospělých kvůli svatbě?

Otázku položila: Anonymní uživatelka #84475 25.12.2012 10:52

Ahoj, chtěla bych se zeptat na otázku zcela zvláštní. Nejsem křtěná a přítel ano. Chtěl by si mě vzít, ale říká, že když bude svatba v kostele, musím se nechat pokřtít. Otázkou tedy je, nevíte jak na to? A je to vůbec pravda? Dškuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já křtěná nejsem a přítel byl pokřtěný a brali jsme se normálně v kostele. Sám pan farář nám řekl, že záleží vždycky na knězi, jestli to povolí nebo ne. Správně by měli být oba dva křtění, ale existuje řada vyjímek, které když "splníte", tak můžete být oddáni v kostele - jen zkrácený obřad bez mše. V podstatě jde o to, že nekřtěný snoubenec slíbí, že nebude tomu druhému bránit v katolické výchově dětí a bude to podporovat apod. Vyplňuje se k tomu jeden formulář navíc, kde toto podepíšete... Pak vás čekají přípravy v kostele (několik schůzek s farářem...)

  • Podle mě jde o to, jaký je farář. Někteří jsou ,,moderní" a povolí to, někteří zase zásadoví.

  • Petra325.12.2012 11:43

    Stačí když je pokřtěný jeden ze snoubenců.

  • ahoj, není to pravda, ale nemůžete mít svatbu se mší, ale jen bez ní. a to je možná věc, o kterou přítelovi jde.
    před svatbou je třeba chodit na předsvatební přípravu, která trvá asi 2 měsíce.
    křest jen kvůli svatbě je hloupost a málokterý farář by to udělal. nehledě na to, že ke křtu dospělých se chodí cca 2 roky na katechismus.
    my s manželem měli svatbu v kostele i přesto, že já nejsem pokřtěná, sem rozvedená, nynější manžel pokřtěný a také rozvedený. všechno jde, jak říká náš pan farář, jens e musí chtít ;-)

  • Majik25.12.2012 17:23

    Ahoj moje sestrenice se vdavala v kostele a take prestim nebyla krtena davala se pokrtit az ted jako dospela. Musis zajit za fararem ktery by Vas mel oddavat a on Vam povi co je k tomu vsemu treba :-) Jeji manzel myslim se taky nakonec daval pokrtit tesne pred svatbou :-) :-) Moje mamka se take chtela nechat pokrtit ale tam to bylo slozitejsi tim ze uz byla vdana a rozvedena, ale sam pan farar rikal ze zalezi na kazdem farari. :-)

  • petulinkaa1325.12.2012 11:47

    pokud chcete svatbu v kostele,asi teda zalezí kde,nevim,ale vim,že musí být křtený oba snoubenci,kamaradka křtena byla,jeji pritel ne a musel chodit na to učení nebo jak se tomu řika a nechal se jakoby dokřtít,aby mohli mít svatbu v kostele.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 256 otázek, kterým se dostalo 271 704 odpovědí a 409 825 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist