Křest dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #367361 29.12.2016 16:03

Dobrý den mám dotaz do kdy lze pokřtít dítě? A jaké jsou podmínky? Musí být oba rodiče pokřtění?

  • 29.12.2016 16:56:44 - full.avl změnila kategorie otázky
  • 29.12.2016 16:56:44 - full.avl změnila titulek otázky

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Ahoj, na to je celkem těžká odpověď. Předpokládám, že myslíš křest v římskokatolické církvi. Strašně záleží na přístupu faráře. Některému nevadí, že ani jeden rodič není pokřtěný, některý zas vyžaduje, aby byli pokřtění oba. Někdo vyžaduje účast na několika přípravách na křest a křestní obřad s celou mší, někdo nevyžaduje nic a křest provede mimo mši... Nejlepší asi máš, když se zajdeš zeptat přímo na faru v místě, kde bys chtěla nechat svoje dítě pokřtít a oni ti řeknou. Nebo pokud znáš někoho, kdo do daného kostela chodí, zkus se zeptat, třeba budou vědět líp. Ono je to opravdu jak kde. Tady je když tak odkaz na nějaké praktické informace, ale i zde se píše, že je potřeba se zeptat přímo místního faráře :)
    http://www.katolik.cz/codelatkdyz/krest_chceme.asp

  • A proč chceš křtít dítě, když nejsi aktivní věřící? Není to trochu pokrytectví?

  • Muj stryc kdyz nechal krit syna tak on sam nebyl.Musel chodi na nejaky kurz,ci co...
    Moc se nevyznam sama nejsem..ale vim,ze dochazel na "nejake doucovani" nevim zda ti to k necemu bude tato odpoved asi ne :-D:-(

  • My jsme křtili obě holky ve 4 m. Přišlo mi to jako dobry věk. Ještě hodně spinkaly, takže mši i křest zvládly, užila jsem si i slavnostní oběd. Byla to pro mne malá svatba. Jinak souhlasím s ostatními, zaleží na faráři. My jsme křtili, tam co jsme se brali, takže kněz už nic neřešil. U svatby chtěl, aby byl křtěný aspoň jeden, byli jsme oba. Víru kmotrů moc neřešil, ale možná proto, že je sám znal. U nás máme mladšího kněze, takže není tak konzervativní.

  • My křtili malého ve věku 8 měsíců, dříve nám to nevyšlo. Vzhledem k tomu, že sme měli svatbu v kostele, nepožadoval farář ani sezení pro poučení o křtu. Já sem nepokrtena a bez problémů. Kmotr byl svobodný ale vím, že by nám prošla i kmotra, která je vdana jen na radnici.
    Když SME před x lety křtili dceru tak svatba jen na radnici, já nepokrtena, a byla nutná jen asi 4 setkani pro poučení před krtem.
    Opravdu hodně záleží na tom, jak to je zvykem daně farnosti. Sice jsou nějaké církevní předpisy, ale i ty se dají obejít (jako každý jiný úřední Šiml).

  • Musi byt oba rodice pikrteni a sezdani nejlepe v kostele a kmotr s kmotrenkou musi byt take sezdani v kostele. Dite se da pokrtit kdykoliv.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 225 otázek, kterým se dostalo 271 593 odpovědí a 409 751 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist