Křest dítěte

Otázku položila: Anonymní uživatelka #44014 28.8.2011 22:11

Ahojte, půjdu asi za kmotru kamarádčině dcerce. Farář, který bude křtít říkal, že stačí když jsem pokřtěná, ale nevím, jestli bude potřeba to nějak doložit nebo jestli mi budou věřit :-) A co se tak kupuje, naušničky dostane malá od babičky. Kamarádka pořád říká, že nic kupovat nemám, ale bez toho to přece nejde. Děkuji

Odpovědi (podle hodnocení / podle data)

  • Já myslím, že to určitě mají někde zaznamenané. Myslím, že se nedostává nějaký list nebo něco takového.. Já mám doma ze křtu svíčku a dečku. No a jinak my jsme dávali synovcům zlaté řetízky se znamením na památku, tak třeba něco takového. ;)

  • Já jsem musela přinést list, který jsem dostala když mě pokřtili. Bez něj bych jít nemohla, to mi řekl farář, když jsem se tam byla zeptat. Také nejsem biřmovaná a žádný problém to nebyl.
    Dávala jsem po domluvě s kamarádkou (maminkou holčičky) řetízek.

  • Já jsem jako kmotra dávala řetízek s přívěskem, říká se tomu myslím hodiny života. Jsou to jakoby hodiny a zlatník tam vyryje čas narození a na druhou stranu jsem dala vyrýt jméno dítěte a datum narození. Rodičům se to moc líbilo.

  • Odkud pochazis? U nas musi byt kmotr i birmovany, aby mohl jit na krest. Treba jste jina cirkev.
    Jinak u krtu i birmovani se dostavaji listy, jednak na pamatku, jednak jako doklad.

  • řekla bych, že ke křtu bude potřeba doložit potvrzení tvém o křtu, které vydá fara, kde jsi byla pokřtěná. pokud máš památeční doklad o křtu, máš to jednodušší a víš kam jít. potvrzení vydává fara zdarma a je to otázka jen pár dní.
    jako dárek bych se přikláněla taky k tomu řetízku s přívěskem - třeba iniciála křestního jména, nebo se dělají křtící prstýnky, které se zavěšují na řetízek - mívají kamínek bílej, nebo modrej nebo červenej.

  • Jsem protestant, takže co je potřeba u katolíků ke křtu, neporadím. Spíš píšu ohledně toho dárku. Dcerku mám taky pokřtěnou, náušničky jsem pro ní nechtěla, poněvadž jsme již měli, co se v rodině dědí po generace. Kmotra dcery jí taky darovala přívěsek - opravdu hodný kmotry u této příležitosti :) a zároveň hezký: malinké zlaté srdce, kotvu a kříž (vyjádřujících lásku, naději a víru).

  • My byli na křtu synovce před třemi týdny. Kmotr nemusel nijak dokazovat že je pokřtěný, stačilo jeho slovo. Jinak bys měla ty (nebo rodiče) mít ze svého křtu křtěcí list, ale pokud ti farář neříkal že ho bude chtít, tak bych si s tím nelámala hlavu.
    Velice často se jako dárek dává řetízek (např. s křížkem) nebo třeba cenná mince.

Přidat odpověď

Ženě nejlépe rozumí žena

V poradně naleznete již 80 207 otázek, kterým se dostalo 271 537 odpovědí a 409 724 komentářů

Přesto jste nenalezla odpověď na svůj problém?Zeptejte se

TOPlist